Diferenţa dintre gripe

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Diferenţa dintre gripe

Justiție 21 Septembrie 2009 / 00:00 588 accesări

Medici din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa prezintă o serie de informaţii referitoare la gripa nouă - afecţiune respiratorie acută a porcilor, cu contagiozitate ridicată, cauzată de unul din numeroasele virusuri gripale de tip A. Morbiditatea tinde să fie ridicată, iar mortalitatea, scăzută (1-4%). Virusul se transmite în rîndul porcilor prin aerosoli, prin contact direct sau indirect şi de la purtători asimptomatici. Epizootii în rîndul porcilor pot surveni pe tot parcursul anului, cu incidenţă crescută în perioada de toamnă şi iarnă, în zonele temperate. Multe ţări vaccinează de rutină populaţiile porcine pentru a preveni boala. “Virusurile gripei porcine aparţin de obicei subtipului H1N1, dar există şi alte subtipuri circulante la porci (de ex. H1N2, H3N1, H3N2). Porcii se pot infecta, de asemenea, cu virusurile gripei aviare şi cu virusurile gripei sezoniere umane”, spun specialiştii. Uneori, porcii se pot infecta cu mai mult de un virus la un moment dat, ceea ce permite genelor acestor virusuri să se combine. Astfel poate rezulta un virus care conţine gene de la mai multe surse, numit virus “reasortant”. Deşi virusurile gripei porcine afectează de obicei porcii, pot depăşi uneori bariera speciei şi cauza boala la oameni.

• Diferenţa dintre gripele: sezonieră, aviară, porcină şi pandemică

Medicii spun că virusurile gripale circulă în mod obişnuit în mediul uman şi animal. Tulpini diferite pot cauza boala la oameni, păsări şi porci.

Gripa sezonieră este cauzată de virusuri gripale care sînt adaptate să se răspîndească în populaţia umană (gripa umană). Oamenii prezintă imunitate naturală la tulpinile care se află în circulaţie, această imunitate putînd fi crescută în urma vaccinarii cu vaccin gripal sezonier. Gripa aviară este cauzată de virusuri gripale adaptate pentru infecţia la păsări. În mod similar, gripa porcină este cauzată de virusuri gripale adaptate pentru infecţia la porci. Toate aceste îmbolnăviri prezintă aceleaşi simptome la gazdele lor. “Uneori, oamenii şi animalele pot schimba între ele tulpini de virus gripal, cum ar fi persoane infectate cu virus gripal aviar sau porcin, în mod uzual dupa contact direct cu animalele bolnave. Amestecarea virusurilor gripale umane şi animale poate duce la dezvoltarea unui virus gripal schimbat care are abilitatea de a infecta şi a se transmite în populaţia umană. În acest caz, populaţia umană poate să nu aibă deloc imunitate faţă de acest virus nou”, se arată într-o informare a DSPJ Constanţa. Gripa pandemică este definită ca fiind apariţia unui nou virus gripal care se răspîndeşte cu uşurinţă în populaţia umană. Cînd apare acest nou virus, oamenii nu au imunitate naturală pentru a fi protejaţi împotriva lui. Ca urmare, există riscul ca aceste virusuri gripale noi să determine apariţia unei pandemii de gripă dacă virusul se transmite cu uşurinţă de la om.

• Implicaţiile pentru sănătatea umană

În general, simptomele clinice sînt similare cu cele ale gripei sezoniere umane, tabloul clinic putînd varia de la infecţie asimptomatică la pneumonie severă, soldată cu deces. Din această cauză, cele mai multe cazuri au fost depistate întîmplător, în cadrul supravegherii epidemiologice a gripei sezoniere. Adevarata extindere a bolii în rîndul oamenilor este necunoscută, deoarece cazurile uşoare sau asimptomatice puteau rămîne nedepistate.

• Măsuri…

În lipsa unui vaccin împotriva gripei porcine, următoarele acţiuni pot preveni răspîndirea virusului: acoperiţi gura şi nasul cu o batistă atunci cînd tuşiţi sau strănutaţi şi aruncaţi batista la gunoi după utilizare; spălaţi frecvent mîinile cu apă şi săpun, în special după ce strănutaţi sau tuşiţi; folosiţi soluţiile pe bază de alcool pentru spălarea mîinilor; evitaţi atingerea ochilor, nasului şi gurii deoarece virusul se poate răspîndi pe această cale; încercaţi să evitaţi contactul strîns cu persoane bolnave. “Dacă vă îmbolnăviţi de gripă, staţi acasă şi nu mergeţi la serviciu sau şcoală, limitînd astfel contactul cu alte persoane bolnave. Oricine care a călătorit recent (în ultimele 7 zile) în zonele afectate şi prezintă simptome de gripă trebuie să se adreseze de urgenţă serviciului medical cel mai apropiat”, au precizat medicii.



12