Dilma Rousseff îl va înfrunta pe Aecio Neves în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Brazilia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dilma Rousseff îl va înfrunta pe Aecio Neves în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Brazilia

Externe 07 Octombrie 2014 / 00:00 451 accesări

Preşedinta braziliană de stânga Dilma Rousseff îl va înfrunta, pe 26 octombrie, pe social-democratul Aecio Neves, în al doilea tur de scrutin al unor alegeri prezidenţiale foarte disputate în această imesă ţară emergentă din America Latină, aflată în plin proces de schimbare. Dilma Rousseff, candidata Partidului Muncitorilor (PT), aflat la putere de 12 ani, s-a clasat prima, obţinând 41,48% din voturile exprimate, potrivit rezultatelor oficiale aproape definitive. Însă rivalul său din cadrul Partidului Social-Democrat Brazilian (PSDB), Aecio Neves, aflat în plină ascensiune, a obţinut 33,68%, cu mult mai mult decât cele 26-27 de procente anunţate de sondajele de sâmbătă. Fostul guvernator popular al statului Minas, al doilea cel mai dens populat din Brazilia, a eliminat-o pe fosta favorită-surpriză a scrutinului, ecologista Marina Silva, care a obţinut doar 21,29% din voturile exprimate. Campania pentru turul doi promite o bătălie încrâncenată între Rousseff şi Neves pentru a obţine voturile lui Silva, o disidentă în cadrul PT care promova o politică socială de stânga şi o politică economică de dreapta.

Peste 142 de milioane de alegători brazilieni au votat pentru a-şi alege preşedintele, dar şi 513 de deputaţi federali, 1.069 de deputaţi regionali, 27 de guvernatori şi o treime din senatori (27 de mandate) dintre cei 26.000 de candidaţi. Alegătorii din gigantul emergent din America Latină sunt împărţiţi între fidelitatea faţă de bilanţul cuceririlor sociale iniţiate de Luiz Inácio Lula da Silva (2003-2010), mentorul lui Rousseff, şi programul liberal care are în centru relansarea economiei în pană.

FOST FOTBALIST, ACTUAL SENATOR Fostul fotbalist brazilian Romario a fost ales, duminică, senator al oraşului Rio de Janeiro, pe listele Partidului Socialist Brazilian (PSB). Campion al lumii în 1994, cu naţionala braziliană, Romario a fost ales cu 63,39% din voturile exprimate, în faţa rivalului său din cadrul Partidului Democratic Cesar Maia (20,5%), un reprezentant al politicii carioca, potrivit rezultatelor oficiale aproape definitive. Fostul atacant-vedetă la PSV Eindhoven şi FC Barcelona s-a opus cu virulenţă organizării Mondialului din 2014 în Brazilia, adresându-le un potop de injurii conducătorilor FIFA. Romario denunţa corupţia, despre care afirma că afecta lucrările, dar şi cheltuielile publice faraonice angajate pentru construirea unor stadioane, în locul investiţiilor în şcoli, spitale şi transportul public. El se află printre inamicii fostului partener de joc Ronaldo, care s-a angajat în campania electorală alături de candidatul social-democrat Aecio Neves, cel care o va înfrunta pe preşedinta de stânga Dilma Rousseff în al doilea tur al scrutinului prezidenţial de la 26 octombrie.

OSAMA BIN LADEN DE BRAZILIA, ARESTAT Candidatul la un post de deputat în statul Amazonas (nord) înregistrat sub numele de Osama bin Laden a fost arestat duminică, în timp ce îndemna alegători să-l voteze în faţa unei secţii de votare din Manus, capitala acestui stat. Manoel Nunes de Assis, alias Osama bin Laden, a candidat din partea Partidului Muncitoresc Naţional (PTN, de centru-dreapta). Purtând haine tradiţionale arabe care amintesc de cel pe al cărui nume l-a împrumutat, eliminat de un comando american în mai 2011, bin Laden a fost arestat în timp ce distribuia sticle cu apă alegătorilor care urmau să voteze pentru el. Justiţia electorală braziliană permite candidaţilor să se înregistreze sub ce nume doresc. Anul acesta, în afară de bin Laden, au candidat cinci Barack Obama, un ”Zizi nebunul”, un ”Om cu bicicletă” sau un ”007 brazilian”. Aceşti canddaţi vizează un vot de protest. În urmă cu patru ani, popularul clovn Tiririca şi-a făcut campanie pentru un post de deputat federal la Sao Paulo sub deviza ”Nu poate fi mai rău” și a fost ales cu cel mai mare număr de voturi din ţară, 1,3 milioane. Analfabet, el a fost nevoit să înveţe să-şi scrie numele, pentru a prelua funcţia. În cei patru ani de mandat nu a luat niciodată cuvântul în şedinţă în plen. Niciunul dintre proiectele sale nu a fost adoptat, dar a fost unul dintre legiuitorii mai silitori din Camera Inferioară, iar totul arăta că urma să fie reales duminică.



12