Discriminarea face legea în sectorul hotelier

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Discriminarea face legea în sectorul hotelier

Social 12 Noiembrie 2008 / 00:00 452 accesări

Lucrătorii din sectorul hoteluri, restaurante şi catering (HORECA) se confruntă mai mult decît ceilalţi angajaţi cu cazuri de violenţă, hărţuire sau discriminare. Cel puţin aşa arată un raport al Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă asupra condiţiilor de muncă în acest sector, unde cazuri de intimidare sau violenţă fizică sînt cu pînă la 8,5% mai numeroase decît în alte domenii. „Sectorul HORECA reprezintă o sursă din ce în ce mai importantă de locuri de muncă în multe state membre UE şi angajează un procentaj ridicat de lucrători mai puţin calificaţi şi imigranţi. Totuşi, deseori, condiţiile de muncă sînt dificile, cu program prelungit de lucru şi sarcini solicitante din punct de vedere fizic. În plus, sectorul HORECA se caracterizează prin condiţii de muncă atipice, munca de sezon şi în schimburi fiind des întîlnite”, se arată în raport. De asemenea, forţa de muncă din sectorul HORECA se confruntă cu un număr mare de riscuri psihosociale, începînd de la programul de lucru prelungit, neregulat şi atipic, pînă la lipsa controlului asupra muncii şi presiunea timpului, ceea ce a condus la niveluri ridicate de stres. Raportul “Protecţia lucrătorilor din sectorul hoteluri, restaurante şi catering” face referire şi la factorii fizici de risc cu care se confruntă lucrătorii, aceştia incluzînd statul prelungit în picioare şi transportarea de greutăţi, expunerea la niveluri ridicate de zgomot şi fum, temperaturi foarte ridicate şi scăzute şi lucrul cu substanţe periculoase, precum agenţii de curăţare. Totodată, iniţiatorii raportului arată că politicile de sănătate şi securitate care se aplică în acest sector sînt puţine şi se referă la igiena produselor alimentare, precum şi la interzicerea fumatului, ceea ce a condus, în anumite situaţii, la măsuri suplimentare de securitate şi sănătate. În România, din cele 9,35 milioane persoane active, doar 137.000 lucrau în sectorul HORECA, iar 34.000 în domeniul găzduirii turistice, prin intermediul hotelurilor, campingurilor şi motelurilor. Cele mai multe slujbe din HORECA sînt ocupate de femei sub 35 de ani, ele deţinînd cea mai mare pondere în sectorul găzduirii turiştilor (60%), în timp ce, pe ansamblul sectorului, procentul femeilor angajate scade uşor la 56%.



Ştiri recomandate

12