Două elicoptere ucrainene doborâte în est şi doi piloţi ucişi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tot mai rău

Două elicoptere ucrainene doborâte în est şi doi piloţi ucişi

Eveniment 03 Mai 2014 / 00:00 1577 accesări

Doi militari ucraineni au fost ucişi vineri, în timp ce două elicoptere MI-24 au fost doborâte cu lansatoare de rachete portabile, în apropiere de Slaviansk, bastionul insurgenţilor pro-ruşi din estul Ucrainei, a anunţat Ministerul Apărării, citat de site-ul de ştiri Russia Today. În acest context, armata ucraineană a lansat, vineri dimineaţă, o vastă operaţiune militară împotriva oraşului separatist pro-rus Slaviansk. Tiruri de armă şi explozii puternice au răsunat în nordul oraşului. Militarii ucraineni au preluat un punct de control al rebelilor din sudul oraşului, unde staţionează zeci de blindate. Primarul autoproclamat din Slaviansk, liderul separatist Viaceslav Ponomarev, a avertizat de mai multe zile asupra unui atac ucrainean. Rebelii pe care îi conduce deţin, de o săptămână, o echipă formată din 11 observatori ai OSCE, şapte străini şi patru ucraineni. Negocierile pentru eliberarea lor sunt în impas. Slaviansk face parte din cele 12 oraşe din estul ucrainean aflate sub controlul separatiştilor pro-ruşi. Kievul acuză Rusia, care a anexat deja Crimeea în martie, că dirijează ostilităţile, ceea ce Moscova dezminte. Vineri, Kremlinul a calificat drept raid de represalii operaţiunea lansată de armata ucraineană în oraşul Slaviansk, afirmând că acesta prejudiciază acordul de la Geneva şi cerând ajutor urgent OSCE pentru oprirea lui. Acest acord încheiat la jumătatea lui aprilie, între Ucraina, Rusia, SUA şi UE, urmăreşte o reducere a tensiunilor în Ucraina.

Considerând că integritatea teritorială a Ucrainei este ameninţată, preşedintele interimar Oleksandr Turcinov a reintrodus, joi, încorporarea obligatorie în armată, în faţa deteriorării situaţiei în est. Cu puţin timp înainte, la Doneţk, principalul oraş din regiunea rebelă, sediul Parchetului regional a fost luat cu asalt, în mai puţin de o oră, de o mulţime de manifestanţi pro-ruşi, ilustrând neputinţa tot mai mare a autorităţilor ucrainene de a asigura ordinea în provincie. Rebelii pro-ruşi, ostili puterii instalate la Kiev după înlăturarea preşedintelui Viktor Ianukovici, au continuat în ultimele zile să îşi extindă zona de control. Ei controlează în prezent clădiri strategice (Primăria, sediul Poliţiei şi serviciile de securitate) în peste 12 oraşe. Bătălia dintre Kiev şi Moscova continuă pe fronturile militar, economic sau diplomatic. La Kiev, autorităţile au efectuat exerciţii militare în noaptea de miercuri spre joi. Membri ai unităţilor speciale din garda prezidenţială, la bordul a circa zece blindate, au încercuit clădirea Parlamentului, iar trăgători de elită au fost paraşutaţi pe acoperiş. Atent să priveze de argumente separatiştii, Guvernul ucrainean a anunţat că are în vedere un referendum pe tema unităţii naţiunii ucrainene şi a descentralizării, în paralel cu alegerile prezidenţiale anticipate din 25 mai. Rusia a calificat ideea drept cinică şi a repetat că Kievul trebuie să înceteze operaţiunile militare împotriva propriului popor, o aluzie la operaţiunea antiteroristă lansată de autorităţi în estul ţării.

Situaţia din Ucraina şi soarta observatorilor OSCE au figurat vineri în centrul întâlnirii dintre preşedintele SUA, Barack Obama, şi cancelarul german, Angela Merkel, prima întâlnire bilaterală de la începutul crizei ucrainene. Angela Merkel i-a cerut joi preşedintelui rus, Vladimir Putin, să îşi folosească influenţa în dosarul observatorilor reţinuţi, în timp ce negocierile par să tergiverseze de mai multe zile.



12