„Drumul spre casă” al Principelui Nicolae a trecut prin Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Eveniment editorial

„Drumul spre casă” al Principelui Nicolae a trecut prin Constanţa

Cultură 22 Mai 2014 / 00:00 1922 accesări

După ce s-a întâlnit cu cititorii din Bucureşti, Târgu Mureş, Sibiu, Sebeş, Alba Iulia, Cluj şi Piteşti, Principele Nicolae al României şi-a îndreptat paşii spre Constanţa, pe acest pământ încărcat de istorie, care datorează nu puţine lucruri iluştrilor săi predecesori. La evenimentul cultural prilejuit de lansarea volumului „Drumul spre casă. Filip-Lucian Iorga în dialog cu Principele Nicolae al României”, tomitanii au venit, ieri, în număr extrem de mare pentru a afla amănunte despre „drumul” celui mai tânăr membru al Casei Regale a României. Întâlnirea a avut loc într-un spaţiu încărcat de multiple semnificaţii, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), clădire construită iniţial ca Palat Comunal şi a cărei piatră fundamentală a fost pusă pe 22 mai 1912, în prezenţa ilustrului său străbun, Principele Ferdinand.

FILE DE ISTORIE Aşezat la masa din lemn masiv din aula „Adrian Rădulescu”, Principele Nicolae s-a bucurat de o privelişte emoţionantă, menită să-l facă să se simtă ca acasă: exact pe peretele din faţa sa se afla fresca ce îi reprezintă pe Regele Carol I, călare pe cal alb, pe urmaşul său, Ferdinand I, în timpul căruia s-a realizat România Mare, şi pe Regina Maria ţinând tricolorul României.

Înainte de discursul Principelui Nicolae, amfitrionul manifestării, directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea, şi prorectorul Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Florin Anghel, au evocat câteva simboluri de numele cărora se leagă istoria Dobrogei moderne şi a regalităţii, Portul Constanţa şi Podul de la Cernavodă, ctitorite de Regele Carol I, precum şi reşedinţele de vară de la Constanţa, Mamaia şi Balcic. Editura Curtea Veche Publishing, sub egida căreia a apărut tomul, a fost reprezentată de Iren Arsene.

„Citind această carte, veţi descoperi multe lucruri năstruşnice, pe care le-am pus la cale în copilărie. Cred că veţi recunoaşte în ele isprăvile pe care dvs. sau copiii dvs. le-au făcut în copilărie, pentru că este o carte despre viaţă şi oameni”, a mai spus, jovial, Principele Nicolae, după ce a evocat o astfel de întâmplare năstruşnică.

O INTRODUCERE BIOGRAFICĂ „„Drumul“ spre casă“ nu este o biografie, este o introducere care vorbeşte despre aventurile, întâmplările şi oamenii care m-au ajutat să iau decizia să vin acasă, în România (...), să pot vorbi în faţa dvs.”, a spus Principele Nicolae, care a amintit de anul 1992, atunci când, având doar şapte ani, a venit în ţară cu bunicul său, Regele Mihai, iar din 2012 s-a stabilit în România.

Volumul „Drumul spre casă. Filip-Lucian Iorga în dialog cu Principele Nicolae al României” aduce în atenţia publicului larg copilăria şi adolescenţa Alteţei Sale Regale (ASR) Principele Nicolae al României, studiile şi experienţa comunitară, primele sale călătorii şi expediţii, sporturile pe care le practică, clasice sau extreme - fotbal, crichet, hochei, rafting - şi acţiunile umanitare în care se implică. Amintirile ASR Principele Nicolae, documente, fotografii, obiecte personale şi alte lucruri care fac parte din Colecţia Regală au fost esenţiale în elaborarea volumului cu conţinut biografic.



12