Duminică, Biserica Ortodoxă prăznuiește o mare sărbătoare! Vezi tradițiile!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Duminică, Biserica Ortodoxă prăznuiește o mare sărbătoare! Vezi tradițiile!

Religie 03 August 2017 / 17:21 1719 accesări

Duminică, 6 august, Biserica Ortodoxă prăznuiește Schimbarea la Față a Domnului. Este sărbătoarea în care Mântuitorul Şi-a schimbat în mod minunat înfățișarea, arătându-Și chipul dumnezeiesc, pe muntele Taborului, în prezenţa a trei dintre ucenicii Săi: Petru, Ioan şi Iacov. Schimbarea la Faţă aduce cu ea o serie de tradiţii şi obiceiuri. Se spune că, dacă va fi senin, vom avea parte de o toamnă liniştită, iar dacă va ploua, toamna va fi extrem de mohorâtă. Din bătrâni se pune că cei vii trebuie să facă pomană pentru cei morţi şi să aprindă o lumânare acasă şi una la biserică. Creştinii trebuie să mănânce peşte pentru a fi vrednici şi sănătoşi tot anul, dornici de muncă şi fără probleme în famili.

Duminică, 6 august, Biserica Ortodoxă prăznuiește Schimbarea la Față a Domnului. În ajunul sărbătorii, sâmbătă, 5 august, de la ora 8.15, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie în altarul de vară al bisericii de lemn „Sf. Mina” din Parcul Tăbăcărie, Constanța, apoi va oficia slujba de Sfințire mică a Apei. Așezământul de cult își cinstește astfel cel de-al doilea hram, Schimbarea la Față.

PRAZNICUL SCHIMBĂRII LA FAȚĂ Este sărbătoarea în care Mântuitorul Şi-a schimbat în mod minunat înfățișarea, arătându-Și chipul dumnezeiesc, pe muntele Taborului, în prezenţa a trei dintre ucenicii Săi: Petru, Ioan şi Iacov. Datele istorice spun că sărbătoarea își are originea în momentul sfinţirii unei biserici zidite de către Sfânta împărăteasă Elena, pe muntele Taborului, în secolul IV, în amintirea evenimentului biblic. Atestarea documentară a sărbătorii apare în prima jumătate a secolului al V-lea. În secolul VIII, odată cu generalizarea acestui praznic, Sfântul Andrei Criteanul compune o predică la Schimbarea la Faţă, iar Sfinţii Ioan Damaschin şi Cosma de Maiuma alcătuiesc imne religioase în cinstea sărbătorii. În această zi, conform canonului 28 al Sinodului Trulan din 692, există obiceiul ca în biserici să se aducă spre binecuvântare prinoase de struguri, ca mulțumire către Dumnezeu pentru roadele toamnei. Datorită importanței acestui praznic împărătesc, creștinii au dezlegare la pește, aflându-ne în postul Adormirii Maicii Domnului.

TRADIȚII ȘI OBICEIURI! Schimbarea la Faţă aduce cu ea o serie de tradiţii şi obiceiuri. În primul rând, se spune că cei care fac curățenie trebuie să se grăbească, astfel încât să fie gata până în seara de 5 august, adică Ajunul Schimbării la Faţă. Altfel, gospodinele vor întâmpina probleme cu locuinţa lor tot anul. De asemenea, femile însărcinate care ţin post pe 6 august vor avea o naştere uşoară şi un copil sănătos. În mai multe zone din ţară, pe 6 august se sfinţesc recoltele, boabele de grâu şi alte cereale, precum şi grădinile şi livezile cu fructe. În toată ţara, creştinii trebuie să ducă la biserică spicuri de grâu sau alte cereale pentru a fi sfinţite. Se spune că, dacă va fi senin de Schimbarea la Față, vom avea parte de o toamnă liniştită, iar dacă va ploua, toamna va fi extrem de mohorâtă. Tot din bătrâni se pune că cei vii trebuie să facă pomană pentru cei morţi şi să aprindă o lumânare acasă şi una la biserică. Creştinii trebuie să mănânce peşte pentru a fi vrednici şi sănătoşi tot anul, dornici de muncă şi fără probleme în familii.



Ştiri recomandate

12