După o viață la catedră: ”Este profesia cea mai frumoasă din lume”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fostul inspector Olga Duțu

După o viață la catedră: ”Este profesia cea mai frumoasă din lume”

Social 06 Decembrie 2014 / 00:00 2100 accesări

Și-a dedicat întreaga carieră activității de la catedră și a format sute de învățători și educatori care predau astăzi constănțenilor. Este vorba despre prof. dr. Olga Duțu, cea care a predat 25 de ani la Institutul Pedagogic din Constanța, apoi s-a aflat la conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) ocupând funcția de inspector școlar general în perioada 1979 - 1989, iar acum aproximativ 17 ani a înființat filiala Constanța a Universității ”Spiru Haret”. Ajunsă la venerabila vârstă de 76 de ani, privește cu drag în urmă amintindu-și de activitatea de la catedră și se reîntâlnește cu plăcere cu foștii elevi, care formează, la rândul lor caractere. Povestește cu pasiune că a îmbrățișat cariera didactică fiind marcată încă din copilărie de chipul învățătoarei și al profesorilor care au format-o. ”Prima oră la catedră, în anul 1962, a fost plină de emoții pentru că mă priveau 25 de copii, însă am stabilit de la început înțelegerea să vorbim liber, să comunicăm sincer și să ne aplecăm cu drag asupra cărții de limba română”, a povestit prof. Duțu. Profesorul a încercat nu doar să le insufle dragostea de limba română și de activitatea didactică ci și-a luat în serios rolul de formator al caracterului tinerilor. ”Am încercat să îi determin să aibă curaj să se exprime, să-și privească partenerul în ochi și să îi spună ce gândesc, în cuvinte simple, calde, pe înțelesul fiecăruia”, a spus fostul inspector.

MISIUNEA DE LA CATEDRĂ NU ESTE GREA CÂND AI VOCAȚIE PEDAGOGICĂ Făcând o comparație între elevii de atunci și cei din prezent, profesorul spune că a avut avantajul de a lucra cu tineri care știau că vor să devină dascăli, actul de predare fiind ușurat de acest fapt. ”Se lucra ușor, trebuia să te impui în fața clasei de la primul contact cu elevii, fără glas mai ridicat sau fără gesturi exagerate, ci prin sinceritatea comunicării. Și acum, în condițiile libertății interpretate personal de copii, un profesor tânăr, dar care are vocație pedagogică, își poate apropia clasa și deveni un exemplu pentru tineri”, a spus prof. Olga Duțu. Deși nu și-a dorit să ocupe funcția de inspector școlar general, s-a aflat la conducerea inspectoratului timp de 10 ani, formând o echipă de intelectuali și manageri care au reușit să obțină rezultate foarte bune la concursuri și olimpiade, și care au oferit mediul propice elevilor pentru a se dezvolta așa cum trebuie. Fostul inspector iubește în continuare profesia căreia i-a dedicat atâția ani din viață. ”Este profesia cea mai frumoasă din lume, pentru că lucrează cu materialul cel mai curat și cel mai frumos și care așteaptă să fie modelat. Nu e satisfacție mai mare decât bucuria aceasta să vezi că ceea ce ai format înseamnă un lucru extrem de serios pentru poporul acesta”, a spus profesorul.

SPECTACOL ANIVERSAR DEDICAT CADRELOR DIDACTICE PENSIONATE Pe profesorul Olga Duțu am întâlnit-o la spectacolul ”La mulți ani România! Pentru tine, Dascăle!”, dedicat cadrelor didactice pensionare din județul Constanța, organizat joi, la Teatrul Național de Stat de ISJ, în colaborare cu Primăria și Consiliul Județean Constanța. ”Este a treia ediție a spectacolului pe care îl organizăm în cinstea și din recunoștință pentru cadrele didactice pensionare care și-au dedicat întreaga viață activității de la catedră”, a explicat inspectorul școlar general din cadrul ISJ, prof. univ. dr. Răducu Popescu. Momentele artistice au fost pregătite de elevi de la școlile din județ, la spectacol participând aproximativ 200 de profesori pensionari.



12