Ebola şi leucemiile acute, în programele naţionale de sănătate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiect Dezbatere până pe 20 noiembrie

Ebola şi leucemiile acute, în programele naţionale de sănătate

Sănătate 11 Octombrie 2014 / 00:00 921 accesări

Un proiect de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii (MS) anunță că atât intervențiile în ceea ce privește combaterea infecțiilor cu virusul Ebola, cât și cele în cazul leucemiilor acute vor fi incluse în programele naţionale de sănătate. Proiectul se află în dezbatere publică până la 20 noiembrie. Prin implementarea sa, iniţiatorii sunt de părere că se asigură cadrul legal pentru punerea în aplicare, în cadrul Programului naţional de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare, a unui obiectiv strategic din domeniul prevenirii și creşterii capacităţii de intervenţie în combaterea infecţiilor cu virusul hemoragic Ebola prin amenajarea spaţiului necesar instalării formaţiunii medicale ROL 2, precum şi asigurarea cheltuielilor de întreţinere şi funcţionare a acesteia. De asemenea, luând în considerare progresele înregistrate în ultimele decenii în diagnosticul și tratamentul leucemiilor acute, precum și faptul că investigațiile prin flowcitometrie, explorare citogenetică și biomoleculară sunt indispensabile unui diagnostic corect, ce stă la baza tratamentului modern, personalizat, promovat în oncohematologia din țara noastră, se propune includerea în cadrul Programului naţional de oncologie, finanțat din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, a unui subprogram nou. El este intitulat ”Subprogramul de diagnostic imunofenotipic, citogenetic și biomolecular al leucemiilor acute”, se mai precizează în nota de fundamentare a proiectului. Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, anunţa în 29 septembrie că nu vor mai fi trimise în Germania testele în cazul suspiciunilor de Ebola, pentru că acestea pot fi făcute la Institutul Naţional de Boli Infecţioase ”Matei Balş” din Bucureşti. La rândul său, managerul de la ”Matei Balş”, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, a spus că testele pentru Ebola nu puteau fi făcute la institutul din Capitală pentru că nu existau kiturile necesare. Acum ele există, deci pot fi făcute teste și la noi. Reamintim că prof. univ. dr. Streinu-Cercel a anunțat la începutul lunii septembrie, la Constanța, că țara noastră va avea un laborator unde pacienții suspectați de infecția cu virusul Ebola vor putea fi diagnosticați și vor primi îngrijiri corespunzătoare. ”Laboratorul va dispune de o capacitate de cazare de două locuri. Am considerat că este suficient, având în vedere că primele cazuri sunt și cele cu cea mai mare probabilitate de deces și, plecând de la ele, putem să stabilim foarte clar contacții și să-i punem în unități de monitorizare și supraveghere”, a spus, atunci, profesorul.

Români în Sierra Leone, zona epidemiei de Ebola

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că grupul de cetăţeni români care se află în Sierra Leone este format din şase persoane, acestea au o stare de sănătate bună, iar din convorbirile purtate a rezultat că nu doresc să revină în România. ”În continuarea comunicării anterioare referitoare la posibila prezență în Sierra Leone a unui grup de 5 cetățeni români care și-au suspendat contractele de muncă cu Alro Slatina, Ministerul Afacerilor Externe confirmă că aceștia se află pe teritoriul Sierra Leone. Totodată, în urma verificării existenței grupului a fost identificat și un al șaselea cetățean român, care nu a lucrat la compania Alro Slatina. MAE va menține o legătură constantă cu grupul de cetăţeni români”, se arată într-un comunicat transmis de MAE. MAE menţionează că în continuare acționează în mod proactiv, prin numeroase demersuri de identificare a posibilelor riscuri la care pot fi supuși cetățenii români aflați în zonele afectate de virusul Ebola. În cadrul operațiunilor miniere din Sierra Leone, Alro a avut maximum 20 de expați români, în perioadele în care activitatea a fost la capacitate maximă. Sierra Leone, fostă colonie britanică, este una dintre cele trei ţări din Africa de Vest care sunt cel mai afectate de epidemia de Ebola, împreună cu Liberia şi Guineea. Febra hemoragică Ebola s-a soldat în total cu 3.865 de morţi în Africa de Vest din 8.033 de cazuri înregistrate în cinci ţări (Sierra Leone, Guineea, Liberia, Nigeria, Senegal), potrivit unui nou bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Suntem adăpost pentru cei care fug de Ebola

România a devenit țintă pentru cei care fug de Ebola. Oamenii cu resurse materiale din țările lovite de Ebola încearcă să fugă în Europa. Vizele se obțin greu, din statele occidentale, așa că România a devenit o țintă pentru refugiații cu bani. Potrivit DC News, în vară, MAE a primit cereri de viză pentru un forum al oamenilor de afaceri din Nigeria care urma să se desfășoare la București. Câteva sute de persoane solicitau viză de intrare și se arătau dispuse să suporte toate cheltuielile de organizare a manifestării și cazarea la hoteluri de lux. Ar fi fost o premieră ca în țara noastră să se desfășoare o astfel de manifestare economică, de interes local în Nigeria și despre care cercurile de afaceri din România nu știau nimic. MAE a refuzat vizele, iar presupusa conferință nu a mai avut loc. Nu au existat plângeri din partea africanilor, nici pe canale oficiale, nici informale, ceea ce arată că presupunerea autorităților a fost corectă.

”Am Ebola, ați încurcat-o!”

Ebola nu provoacă doar spaimă și suferință. Un călător (bărbat de 45 de ani) al unei aeronave care mergea din Statele Unite spre Republica Dominicană s-a gândit să facă o glumă. Și nu orice fel de glumă. A strigat în gura mare că are temuta maladie și că toți călătorii au încurcat-o. ”Am Ebola, ați încurcat-o cu toții!”, declanșând o alertă pe scară largă, de altfel justificată. Momentul a fost relatat de „The Independent“. Pasagerii au fost liniștiți. Un echipaj echipat special s-a urcat în avion la aeroportul Punta Cana, pentru a consulta pasagerul care tușise în timpul călătoriei. Nu după mult timp, călătorul pus pe glume de.. prost gust a fost escortat în afara avionului, timp în care protesta ”Nu sunt din Africa. La naiba”. ”Nu știu de ce a făcut-o, dar s-a gândit că ar fi o glumă draguță, nu atât de gravă”, a declarat Paola Rainieri, director de comunicare la Grupul Punta Cana, care deține aeroportul. Pasagerul a fost supus unei verificări medicale. Și la întoarcerea în SUA, investigațiile în cazul său vor continua.



12