„Echinocţiu de toamnă”, expoziţie de goblen la Galeriile „Amfora”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Echinocţiu de toamnă”, expoziţie de goblen la Galeriile „Amfora”

Cultură 23 Septembrie 2006 / 00:00 1276 accesări

Galeriile „Amfora” din Constanţa au găzduit, joi seară, expoziţia de goblenuri intitulată „Echinocţiu de toamnă”. Expozanţii, Alexandrina Bănică, Nicu Grigoraş, Tina Milea, Georgeta Neagu, Coca Spiridon şi Ecaterina Topor au expus pe simeze aprox. 50 de goblenuri de dimensiuni şi teme diferite, dar şi lucrări de artă lucrate în... os. În periplul său prin galerii, privitorul va observa că temele abordate de artiştii plastici sînt variate, pornind de la imagini religioase, la peisaje şi portrete şi terminînd cu naturi statice şi goblenuri decorative. În rîndul creaţiilor cu tematică religioasă, publicul poate admira, lucrate cu acul şi aţă specială, imaginea Fecioarei Maria, a Sfîntului Gheorghe, a Maicii Domnului din Kazan, dar şi compoziţii pe această temă, „Visul Maicii Domnului” sau „Încoronarea Maicii Domnului”.

Mergînd mai departe, privitorul va privi goblenurile-portret, realizate de Coca Spiridon. Artista a pus accentul pe expresia feţei, ochii fiind prezentaţi în culori calde, dînd impresia de viu, natural. Mai mult, cei care vor vizita expoziţia îşi vor face o idee despre moda anilor ’30, deoarece Coca Spiridon a ilustrat personajele feminine în vestimentaţii vaporoase, accesorizate cu pălării şi umbreluţe. O lucrare care prezintă nu doar vestimentaţia, ci şi tradiţiile poporului indian este cea intitulată „Indiancă”, în care artista prezintă modul în care indiencele cară apă pentru uzul casnic. Mai îndrăzneaţă, Georgeta Neagu a cusut pe pînză portretul renumitului plastician Leonardo da Vinci. O altă temă predominantă în expoziţia „Echinocţiu de toamnă” este cea a peisajelor, fie marine, de toamnă sau iarnă. Nicu Grigoraş a surprins atît imagini de toamnă, în pădure sau în luncă, dar şi marea şi portul.

Tina Milea a preferat să expună goblenuri decorative, în care a ilustrat personaje şi imagini mitologice din Egiptul antic. Astfel, privitorul va admira portretul lui Nefertiti, Tutankamon, dar şi mitul zburătorului, „Osiris”. „Realizarea unui goblen presupune multă răbdare, dar şi foarte mult timp. Cu un lucru efectiv de zece ore pe zi, un goblen de dimensiuni medii se poate finaliza şi într-o lună. Important este să îţi placă şi să îţi faci timp. Mai greu este că şi cel mai mic detaliu este important, în sensul că trebuie să ţii cont de pînza şi aţa cu care coşi, ca să nu mai spun că nu orice ac este potrivit”, a explicat Ecaterina Topor.

O notă aparte este dată expoziţiei de lucrările abstracte realizate în os de Alexandrina Bănică. Folosind oase de peşte sau de porc, dar şi ceară, artista a sugerat publicului imaginea pe care dorit să o ilustreze, flori sau naturi statice, lăsînd privitorilor posibilitatea de a-şi imagina produsul final.



Ştiri recomandate

12