Economia circulară - ce este și ce beneficii ne poate aduce?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Economia circulară - ce este și ce beneficii ne poate aduce?

Economie 02 Octombrie 2023 / 08:52 585 accesări

Din cauza schimbărilor climatice, Uniunea Europeană își propune ca până în 2050 să ajungă la zero emisii cu efect de seră. De asemenea, printre obiectivele proiectului EU-OSHA se numără și o creștere a locurilor de muncă dedicate colectării, gestionării și reciclării deșeurilor. Cum anume? Prin adoptarea unei economii circulare.

Cele mai semnificative probleme se înregistrează în cazul echipamentelor electrice ieșite din uz, deșeurile cu cel mai mare flux de creștere din lume. Chiar dacă punctele de colectare pentru reciclare electronice sunt în continuă creștere, gradul de conștientizare la nivelul societății este încă destul de mic.

Ce este economia circulară?

Economia circularăse referă la utilizarea și reutilizarea eficientă a resurselor, materialelor și produselor. Durata de viață a produselor și a materialelor se prelungește, iar deșeurile se reduc la minimum.

Practic, într-o astfel de economie, produsele sunt concepute în mod intenționat pentru a fi durabile, ușor de întreținut și reparate corespunzător. Materialele reciclate sunt reintegrate în procesul de producție, pentru a nu mai exista necesitatea de a extrage resurse noi. Cumpătarea consumului încetinește și producția și, implicit și consumul de resurse.

Consumatorii au șansa să economisească energie, să repare produsele stricate și să facă alegeri ecologice inteligente atunci când cumpără produse noi. Acest lucru ar urma să consolideze piața unică și să creeze oportunități economice pentru inovare, locuri noi de muncă, în special în ceea ce privește fabricarea, întreținerea, reciclarea și repararea. 

Așadar, economia circulară contribuie nu este doar la protejarea mediului ci și în crearea de noi locuri de muncă în domenii precum:

  • Reciclare – implică oameni care lucrează în fabricile unde materialele sunt prelucrate, sortate și transformate în materiale reciclate pentru a fi reintegrate în ciclul economic.
  • Design - dezvoltarea de produse cu design durabil implică creșterea numărului de designeri, ingineri și altor profesioniști din domeniul cercetării.
  • Transport și logistică – personal dedicat livrarării și distribuției produselor și materialelor reciclate sau refolosibile

Folosirea obiectelor la mâna a doua ca o atitudine firească față de resurse.

România are mult de recuperat la capitolul economie circulară, însă apar tot mai multe inițiative și proiecte care trag un semnal în această direcție.

Un exemplu de proiect care încurajează economia circulară se petrece chiar toamna aceasta în București. Pe scurt, oamenii sunt încurajați să renunțe la obiectele în stare bună pe care nu le mai folosesc (echipamente electrice, haine, decorațiuni sau cărți) și/ sau să aleagă un obiect „preloved” în detrimentul achiziției unuia nou.

Poți să sprijini și tu trecerea la o economie circulară, prin micile lucruri pe care le faci în fiecare zi și prin deciziile pe care le iei, vizavi de consum. De exemplu, înainte de a face o nouă achiziție, poți alege să împrumuți sau să optezi pentru un produs SH. Atunci când un aparat electric se strică, ia în calcul mai întâi opțiunea de a-l repara, iar dacă nu defecțiunea nu poate fi remediată nu uita să îl predai la un punct de reciclare electronice.



Ştiri recomandate

12