Eminescu, celebrat la malul mării

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Eminescu, celebrat la malul mării

Cultură 16 Ianuarie 2010 / 00:00 597 accesări

Manifestările cultral-artistice incluse în cadrul programului „160 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu”, iniţiat de Consiliul Judeţean Constanţa, Fundaţia Culturală „Fantasio” şi Liga Culturală Pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, au culminat, ieri după-amiază, cu un moment emoţionant, de o importanţă covârşitoare pentru constănţeni. Înfruntând gerul de la malul mării, o mulţime de tineri, oameni de cultură şi simpli constănţeni care au dorit să-l celebreze pe Eminescu s-au reunit, pe faleza Cazino, unde grupul statuar care-i reprezintă pe Eminescu şi Veronica Micle străjuieşte albastrul mării. Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a venit la acest eveniment omagial împreună cu cei doi copii ai săi, Smaranda şi Ştefan. Emoţionantul moment a debutat cu un recital poetic susţinut de actorii Teatrului de Stat Alexandru Mereuţă, Bogdan Caragea şi Liviu Manolache. Recitalul a fost urmat de un moment cu o mare încărcătură afectivă. Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău, reprezentantul Fundaţiei Fantasio şi al Teatrului de Stat, Virgil Iosif, şi vicepreşedintele Ligii Culturale Pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, gen. dr. Mircea Chelaru, au depus câte o coroană de flori la statuia marelui poet, în semn de preţuire şi de recunoştinţă pentru „Luceafăr”. Punctul culminant a fost dezvelirea unei plăci comemorative de bronz cu basorelief, de către Nicuşor Constantinescu şi Mircea Chelaru. Placa a fost sfinţită de Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a fost însoţit de un cor al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Dionisie Exiguul”.

„Sunt emoţionat pentru că este greu să vorbeşti despre făuritorul conştiinţei naţionale a românilor, despre făuritorul limbii române, Mihai Eminescu”, a spus preşedintele CJC. Vădit emoţionat, reprezentantul autorităţii judeţene a recitat din poezia emblematică „Mai am un singur dor”. De asemenea, preşedintele CJC le-a mulţumit celor care s-au implicat în organizarea evenimentului omagial, precum şi tuturor celor care au înfrunat frigul de la malul mării pentru a-l celebra pe „poetul nepereche”. El a promis că va face toate demersurile pentru ca Mihai Eminescu să ajungă în cel mai îndepărtat sat al Dobrogei.

Printre cei prezenţi la eveniment s-au aflat directorul Direcţiei de Cultură din cadrul CJC, Cristian Zgabercea, presedintele Ligii Culturale a Romanilor de Pretutindeni, Victor Crăciun, rectorul Universităţii „Andrei Şaguna”, prof. univ. dr. Aurel Papari, actorul Dorel Vişan, directorul Muzeului de Artă, Doina Păuleanu, directorul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale, Virgil Coman.

Activităţile incluse în cadrul amplului program „160 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu” continuă sâmbătă, de la ora 11.00, cu o sesiune de comunicări ştiinţifice cu tema „Eminescu în presă”, găzduită de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie. În acestă sâmbătă mai sunt incluse, de la ora 19.00, alte două evenimente de excepţie: un concert de arii la Teatrul „Oleg Danovski” şi spectacolul, găzduit de Teatrul de Stat, „160 de ani împreună cu Eminescu”, semnat de Eusebiu Ştefănescu, cu Dorel Vişan şi interpreta de muzică folk Maria Gheorghiu.



12