Euro s-a apropiat de nivelul de 5 lei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Euro s-a apropiat de nivelul de 5 lei

Economie 25 Septembrie 2023 / 08:45 681 accesări

Cursul de schimb al monedei naționale a României a depășit (la oficial) săptămâna trecută nivelul de 4,97 lei/1 euro, nivel pe care nu l-a mai atins în istoria sa decât în luna mai 2023.

Leul se află așadar la un nivel minim istoric, dar analiștii bancari par a fi de acord că BNR nu va lăsa în acest an euro să depășească nivelul de 5 lei, cu atât mai mult cu cât inflația se menține la cote destul de mari.

În schimb, față de dolarul american, cursul monedei românești se situează la nivelul de 4,6 lei/1 dolar, departe de recordul de peste 5 lei, atins în urmă cu un an, când moneda americană a depășit-o pe cea europeană, dar BNR a menținut atunci cursul leului astfel încât euro să nu depășească 4,95 de lei.

Aprecierea recentă a monedei americane față de celelalte valute se produce în contextul unei posibile continuări a politicii monetare strânse din partea Rezervei Federale a SUA, care a lăsat de înțeles că nu exclude noi creșteri de dobânzi. Economia SUA performează mai bine decât cea europeană, iar anunțul FED a produs și o frânare, probabil temporară a scumpirii țițeiului pe piețele internaționale.

Sursa: BizidayŞtiri recomandate

12