Făcăturile celor care „ne prostesc şi ne mint de zece ani”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Portofoliul României în CE, periclitat de opoziţie

Făcăturile celor care „ne prostesc şi ne mint de zece ani”

Politică 06 Septembrie 2014 / 00:00 467 accesări

JUNCKER FACE CE ȘTIE EL MAI BINE Până săptămâna viitoare, când vom afla, oficial, ce portofoliu va primi europarlamentarul Corina Creţu, mai sunt câteva zile. Acum se dă în bobi, se fac speculaţii, opoziţia dă cu ”huo” spre premier, se pun etichete, se cântăresc portofolii europene şi se calcă pe capul ţării din dorinţa de a specula orice moment prielnic pentru campania electorală. Nici viiturile de japonezi care gonesc la job, în Tokyo, nu sunt aşa grăbite. Ai zice că în România speculează toată lumea. Dacă n-ar fi de plâns, ar fi de râs. Important este că vicepreședintele Parlamentului European Corina Crețu a trecut testul interviului cu preşedintele ales al Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, spre nemulţumirea lui Traian Băsescu şi a opoziţiei, care doar se preface că îl ignoră pe şeful statului. Dar asta e altă poveste. În timp ce Vasile Blaga şi Klaus Iohannis își caută inspirația antiguvernamentală prin scrisori la UE, preşedintele Juncker a prezentat lista cu propunerile aprobate ale fiecărui stat. Documentul i-a fost înaintat premierului italian Matteo Renzi, în calitate de preşedinte al Consiliului UE, urmând ca lista să fie aprobată şi publicată în “Jurnalul Oficial al UEˮ. Urmează audieri ale comisarilor în comisiile de specialitate ale PE, iar, în ultima fază, plenul Legislativului va vota noua echipă a lui Juncker. România este reprezentată pe acea listă de europarlamentarul social democrat Corina Crețu. Încă nu ştim ce portofoliu va primi, dar cu siguranţă, până la anunţul oficial, vom tot auzi variante.

CE VREM NOI ŞI CE VOR ALŢII... Premierul Victor Ponta a declarat că nu se pune problema ca României să-i revină Ajutorul Umanitar, această speculație fiind ”o făcătură” elaborată în România, dată de „cei care ne prostesc şi ne mint de zece ani”, în direct cu Palatul Cotroceni. Șeful Guvernului spune că țara noastră vânează un portofoliu mult mai important. Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu crede că România ar fi avut șanse mai mari să obțină portofoliul Dezvoltării Regionale dacă l-ar fi susținut doar pe Dacian Cioloș. Între timp, vicepremierul Liviu Dragnea, care a auzit de telefonul dat de Băsescu lui Juncker (apropo, nu o fi avut timp să vorbească cu el cât timp a fost la Bruxelles? sau o fi fost ignorat de Juncker?), îi atrage atenția şefului statului că încălcarea Constituției se poate plăti din nou cu o suspendare.

Comisarii nominalizați

Potrivit Comisiei Europene, comisarii desemnaţi sunt următorii:

Vytenis ANDRIUKAITIS (Lituania)

Andrus ANSIP (Estonia)

Miguel ARIAS CAÑETE (Spania)

Dimitris AVRAMOPOULOS (Grecia)

Elżbieta BIEŃKOWSKA (Polonia)

Alenka BRATUŠEK (Slovenia)

Corina CREŢU (România)

Valdis DOMBROVSKIS (Lituania)

Kristalina GHEORGHIEVA (Bulgaria)

Johannes HAHN (Austria)

Jonathan HILL (Marea Britanie)

Phil HOGAN (Irlanda)

Vĕra JOUROVÁ (Cehia)

Jyrki KATAINEN (Finlanda)

Cecilia MALMSTRÖM (Suedia)

Neven MIMICA (Croaţia)

Carlos MOEDAS (Portugalia)

Pierre MOSCOVICI (Franţa)

Tibor NAVRACSICS (Ungaria)

Günther OETTINGER (Germania)

Maroš ŠEFČOVIČ (Slovacia)

Christos STYLIANIDES (Cipru)

Marianne THYSSEN (Belgia)

Frans TIMMERMANS (Olanda)

Karmenu VELLA (Malta)

Margrethe VESTAGER (Danemarca)

În plus, Federica MOGHERINI (Italia) este propusă pentru postul de Înalt Reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate.



12