Fără lei vechi pe etichete

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fără lei vechi pe etichete

Eveniment 01 Iulie 2006 / 00:00 1297 accesări

Conform programului denominării, data de 1 iulie ar trebui să marcheze renunţarea la afişarea duală a preţurilor, însă atît comercianţii cît şi clienţii se declară nepregătiţi pentru acest pas. Explicaţia acestui fapt este că românii continuă să gîndească în milioane, lucru confirmat şi de bancheri, care susţin că va mai fi nevoie de mult timp pentru ca populaţia să gîndească în leul greu. Ocupaţi cu alte probleme sau, pur şi simplu, pentru că nu sînt la curent cu noutăţile, cîţiva comercianţi au şi uitat de această etapă şi susţin că atît timp cît nu există o sancţiune în acest sens vor menţine vechiul sistem de afişare a preţurilor... la cererea clienţilor. Programul denominării este întîrziat nu numai prin prisma familiarizării populaţiei cu noile bancnote şi preţuri, ci şi din punctul de vedere al cantităţii de numerar pusă în circulaţie.

După ce, la 1 iulie 2005, după 15 ani de inflaţie ridicată, leul românesc a piedut patru zerouri şi a devenit mai puternic, acum am ajuns să marcăm o nouă etapă a procesului: renunţarea la afişarea duală a preţurilor. Şi cum românii se obişnuiesc foarte greu cu orice lucru nou, renunţarea la afişarea preţurilor şi în lei vechi stîrneşte o mulţime de controverse, mai ales că românii, nici după un an, nu au ajuns să se familiarizeze cu noul sistem de calcul. “Şi eu care lucrez în fiecare zi cu banii mă încurc în zerouri, dar ce să mai zic de clienţi, mai ales de cei mai în vîrstă. Această nouă etapă îi va încurca şi mai mult. Pînă acum, dacă nu erau siguri, clienţii se uitau la eticheta care afişa preţul în lei vechi dar, de pe 1 iulie, ce vor face?“, a spus Maria Ciubotaru, vînzătoare la un magazin alimentar din Tomis III. Încă de la început, o mare parte a micilor comercianţi nu a fost de acord cu denominarea, motivînd că procesul le aduce costuri suplimentare. Folosirea caselor de marcat a devenit obligatorie pentru toţi comercianţii, mari sau mici, iar cei care aveau deja case de marcat mai vechi au fost obligaţi să le schimbe pentru a respecta legea care cerea folosirea numai a aparatelor compatibile cu cele din UE.

Ocupaţi cu alte probleme sau, pur şi simplu, pentru că nu sînt la curent cu noutăţile, cîţiva comercianţi au şi uitat că data de 1 iulie marchează expirarea obligativităţii afişării duale a preţurilor şi susţin că atît timp cît nu există o sancţiune în acest sens vor menţine vechiul sistem... la cererea clienţilor. “Dacă nu vom fi sancţionaţi, eu voi continua să afişez în ambele feluri, pentru a veni în sprijinul clienţilor şi pentru a-mi uşura şi eu munca. În felul acesta nu va mai trebui să dau explicaţii suplimentare celor care nu s-au familiarizat încă cu denominarea“, a spus Ileana Gavrilă, vînzătoare la un stand de îmbrăcăminte. Varianta comercianţilor este susţinută şi de clienţi, care susţin că denominarea le dă seriose bătăi de cap. “Eu nu reuşesc încă să transform cu uşurinţă din lei vechi în lei noi, iar cu noul mod de afişare cred că am să umblu cu calculatorul de buzunar la mine, pentru ca să nu mă înşele vînzătorii. Cei care rulează zilnic sume mari de bani sigur că s-au obişnuit, dar noi, cu o pensie de trei milioane de lei, ce să facem, că dacă o transformăm în lei noi nu mai rămîne nimic de ea“, a spus Anastasia Istrate, pensionară. Astfel de probleme dispar în cazul marilor magazine, ai căror reprezentanţi susţin că se vor conforma regulilor impuse de BNR din moment ce clienţii au avut timp suficient să exerseze. Românii continuă să gîndească în milioane, astfel că mulţi comercianţi vor mai afişa preţurile, mult timp de acum înainte, şi în lei vechi.

De la 1 ianuarie 2007, leii vechi îşi vor pierde puterea circulatorie

Bancherii spun că românii mai au nevoie de mult timp pentru a gîndi în leul greu. “Constatăm că destul de multă lume, mai mult de jumătate, socoteşte încă sumele pe care le are de încasat sau de plătit în lei vechi”, a declarat directorul de comunicare al Băncii Comerciale Române, Corneliu Cojocaru. Deşi multă lume nu s-a adaptat, de astăzi intervin schimbări importante. Bancnotele de valori mici au dispărut de pe piaţă, iar BNR spune că a lăsat în circulaţie bancnotele vechi de valoare mare, care sînt în stare foarte bună. Totuşi, înlocuirea banilor este întîrziată faţă de program. “De la 1 iulie, 70% din totalul numerarului din circulaţie ar fi trebuit să fie reprezentat de lei noi. Nu va fi chiar aşa”, a spus purtătorul de cuvînt al Băncii Naţionale a României (BNR), Adrian Vasilescu. În prezent, 60% din masa monetară este reprezentată în bancnote vechi, în majoritate de 500.000 şi de 1 milion de lei. De la 1 iulie 2005 şi pînă în prezent, BNR a pus în circulaţie 324 de milioane de monede şi 306 milioane de bancnote din noua emisiune. Începînd cu 1 octombrie 2006, BNR va pune în circulaţie numai bancnote din noua emisiune, iar cele de 500.000 de lei şi de 1 milion de lei vor mai fi eliberate pînă la 30 septembrie 2006. De asemenea, leii vechi vor circula în paralel pînă la 31 decembrie 2006, iar de la 1 ianuarie 2007 leii vechi îşi vor pierde puterea circulatorie. De asemenea, de anul viitor, bancnotele vechi vor putea fi preschimbate în lei noi pe termen nelimitat, fără a fi percepute taxe şi comisioane, la casieriile BNR şi pe termen limitat la instituţile de credit nominalizate de banca centrală. La 1 decembrie 2006, BNR va pune in circulaţie o nouă bancnotă, cu o valoare intermediară între cea de 100 de lei şi cea de 500 de lei. Este vorba despre bancnota de 200 de lei, realizată într-o manieră grafică similară şi care conţine elemente de siguranţă din aceeaşi gamă.

Taguri articol


12