Fără trupe româneşti în Liban

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
CSAT a decis:

Fără trupe româneşti în Liban

Politică 29 August 2006 / 00:00 821 accesări

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-a reunit, ieri, pentru a discuta despre situaţia din Liban şi despre posibilitatea României de a participa cu trupe la Forţa Internaţională din Liban (FINUL). La sfîrşitul lunii iulie, preşedintele Traian Băsescu declara că România ar putea trimite militari în Liban însă ieri, la finalul şedinţei CSAT, şeful statului a afirmat că România nu se va implica cu forţe militare, urmînd să participe la eforturile de reconstrucţie a infrastructurii din Liban. Băsescu a precizat că România rămîne disponibilă ca, în situaţia în care vor fi solicitări exprese adresate autorităţilor de la Bucureşti, să analizeze cererile şi să pună la dispoziţie forţe, în măsura resurselor financiare şi umane disponibile. În cadrul şedinţei s-a discutat ca, dacă va fi primită o solicitare expresă, România să participe la FINUL în special cu logistică. Potrivit unor surse oficiale, la şedinţa CSAT, şeful statului a ascultat întîi punctele de vedere ale miniştrilor prezenţi - Apărării, Afacerilor Externe, Justiţiei şi Economiei, apreciind că, în acest moment, nu este cazul ca România să trimită trupe în sudul Libanului.

Şeful statului a apreciat că, pînă acum, ţara noastră şi-a făcut datoria faţă de comunitatea internaţională, prin participarea la misiunile din Balcani, Afganistan şi Irak. El a amintit că România a trimis în Irak, Afganistan, Bosnia-Herţegovina şi Kosovo forţe militare care depăşesc capacitatea militară a unui batalion pentru fiecare din cele trei teatre de operaţiuni. Băsescu a adăugat că România are, în momentul de faţă, în rezerva strategică a NATO, un batalion a cărui pregătire pentru intrarea în teatrele de operaţiuni a fost solicitată în urmă cu trei săptămîni. "În aceste condiţii, totalul capacităţii militare puse la dispoziţie de România înseamnă mai bine de 12 batalioane, pentru că sînt cele trei batalioane în teatre, plus cel de rezervă, ceea ce, conform standardelor, obligă să avem cîte un batalion în pregătire pentru înlocuirea celui aflat în treatrul de operaţiuni şi încă unul la odihnă. Deci, pentru fiecare batalion din afara graniţelor, avem două batalioane în ţară", a explicat Băsescu.

PNL salută decizia CSAT, PSD atrage atenţia că aceasta este în dezacord cu UE

PNL salută decizia CSAT de a nu trimite trupe româneşti în Liban, precizînd că aceasta a fost de altfel şi poziţia exprimată ferm de reprezentanţii partidului în CSAT, potrivit unui comunicat al PNL. În sondajele de opinie, cei mai mulţi români se opun implicării soldaţilor noştri în operaţiuni militare externe şi doresc retragerea trupelor din zonele de conflict, precizează comunicatul. "Ca partid care susţine necesitatea adoptării de urgenţă a unui calendar al retragerii trupelor româneşti din Irak, ne bucură faptul că CSAT şi preşedintele României nu au luat decizia de a trimite soldaţi români într-un nou teatru de război", spun liberalii. În schimb, purtătorul de cuvînt al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat că decizia CSAT de a nu se trimite trupe de menţinere a păcii în Liban este una prin care este respins proiectul iniţiat şi susţinut de Uniunea Europeană. El a apreciat că decizia CSAT este în dezacord cu proiectul UE de asigurare a stabilităţii în Liban, în condiţiile în care state importante ale Uniunii au decis participarea cu efective militare la forţa de menţinere a păcii în Liban (FINUL). "Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la întoarcerea din Statele Unite ale Americii, că, dacă vor fi îndeplinite două condiţii, anume existenţa unei rezoluţii ONU şi o solicitare din partea Uniunii Europene, România va analiza favorabil participarea cu trupe militare în Liban. Cele două condiţii sînt acum îndeplinite, însă România nu mai participă la acest proiect iniţiat şi susţinut de UE", a arătat Diaconescu. Pe de altă parte, Diaconescu a criticat lipsa unei politici externe coerente la nivelul Executivului, în condiţiile în care unul dintre partidele de la guvernare, PNL, doreşte retragerea trupelor militare române din Irak, Guvernul solicită suplimentarea efectivelor în Afganistan, iar CSAT respinge participarea la forţa de menţinere a păcii în Liban. "Toate acestea arată că nu avem o politică externă coerentă, este un exemplu de diletantism şi de lipsă de coordonare la nivelul factorului politic din partea actualei puteri", a apreciat Diaconescu. Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, consideră "raţională" decizia CSAT de a nu trimite trupe în Liban şi apreciază că aceasta reprezintă o „înfrîngere a lui Traian Băsescu”: „Era singura decizie raţională şi asta reprezintă o înfrîngere a lui Traian Băsescu, pentru că el a fost singurul care a susţinut o astfel de aberaţie. Văzînd el că nicio ţară membră NATO nu trimite trupe în Liban şi, mai mult ca sigur, întîmpinînd şi rezistenţă din partea mai multor membri ai CSAT, a bătut în retragere”.



12