Filmul lui Porumboiu, distribuit deja în şapte ţări străine

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Filmul lui Porumboiu, distribuit deja în şapte ţări străine

Cultură 31 Ianuarie 2007 / 00:00 606 accesări

Filmul "A fost sau n-a fost?", de Corneliu Porumboiu, a fost distribuit deja în şapte ţări străine, iar de pe 22 februarie va putea fi văzut în Olanda. Cîştigător al trofeului Camera d'Or, lungmetrajul de debut al lui Porumboiu a obţinut la Cannes 2006 şi premiul Label Europa Cinemas. Acesta favorizează distribuirea filmului în reţeaua Europa Cinemas, ce grupează săli care programează filme europene în proporţie de cel puţin 33% din numărul total de premiere.

Filmul - care a rulat în toamnă în România, iar pe 28 ianuarie a avut premiera la TV, pe HBO - a putut fi văzut în săli de cinema din Italia, Ungaria, Austria şi Norvegia. În ianuarie, a avut premiera în Franţa (în 30 de cinematografe, dintre care 26 din reţeaua Europa Cinemas), în Belgia şi în Suedia. Urmează premiera din Olanda, peste trei săptămîni. O producţie independentă, "A fost sau n-a fost?" evidenţiază prin povestea sa amuzantă şi inteligentă trei destine, trei percepţii despre Revoluţie. Scris, regizat şi produs de Corneliu Porumboiu, filmul îi are în distribuţie pe Ion Sapdaru, Mircea Andreescu şi Teo Corban.

După Camera d'Or şi premiul Label Europa Cinemas obţinute la Cannes, primul lungmetraj al lui Porumboiu a fost selecţionat la multe festivaluri internaţionale şi a cîştigat, printre altele, Lebăda de Aur pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor la Copenhaga, trei distincţii la Siena şi alte trei la Cinessone (Franţa), menţiune specială a juriului la Zagreb şi Trofeul Transilvania la TIFF-ul clujean. La premiera recentă din Hexagon, filmul a fost bine primit de mai toată critica franceză. "A fost sau n-a fost?" este o "nouă mărturie a vitalităţii, umorului şi lucidităţii deziluzionate a cinematografiei române", a scris “Les Echos“, în timp ce “Liberation“ a observat că secretul lui Corneliu Porumboiu rezidă în curajul, independenţa şi riscul pe care şi l-a asumat pentru a realiza acest film. “Le Monde“ a scris că regizorul "se înscrie într-o tradiţie care cultivă surîsul macabru, luciditatea distrugătoare, absurditatea tragică şi mizantropia rafinată", dacă e să ne gîndim doar la Tristan Tzara, Eugene Ionesco şi Emil Cioran.

Pe 6 iunie este prevăzută lansarea filmului în SUA, la New York, unde este distribuit de aceeaşi firmă, Tartan Films, care s-a ocupat, anul trecut, de "Moartea domnului Lăzărescu", în regia lui Cristi Puiu.

Taguri articol


12