Finanţele refuză modificarea legislaţiei pentru impozitarea cîştigurilor de pe piaţa de capital

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Finanţele refuză modificarea legislaţiei pentru impozitarea cîştigurilor de pe piaţa de capital

Economie 26 Ianuarie 2007 / 00:00 570 accesări

“Finanţele nu vor modifica cadrul legislativ privind impozitarea cîştigurilor din tranzacţii pe piaţa de capital”, a declarat, ieri, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, precizînd că investitorii pe bursă au primit un drept pe care nu l-a avut nici un cetăţean: să nu plătească niciun impozit tot anul. Ministrul Finanţelor a subliniat faptul că reglementările privind impozitarea cîştigurilor din acţiuni, care au produs nemulţumirea investitorilor pe piaţa de capital, sînt în vigoare de la 1 ianuarie 2006, nefiind introduse la ultima modificare a Codului Fiscal, din vara anului trecut. "Prin aprobarea acelei legi (n.r. - Legea 163/2005), piaţa de capital a primit un drept pe care nu l-a primit niciun alt contribuabil, să nu plătească în timpul anului 2006", a precizat Vlădescu. "Situaţia din punctul de vedere legal este clară, aveau obligaţia să plătească pînă la un anumit termen", a spus ministrul. El a comentat afirmaţiile potrivit cărora modul de impozitare este imoral, făcînd trimitere la societăţile comerciale care plătesc impozit pe profit, în timpul anului, trimestrial, chiar dacă înregistrează pierderi şi regularizează plata la sfîrşitul anului fiscal. "Este inutil să mai abrog ordinul pentru că termenul de plată a expirat joi", a menţionat ministrul finanţelor.

Legea 163/2005 precizează că, în timpul anului, impozitul de 1% pentru titlurile de valoare se reţine la sursă, de către broker, lunar. Întrebat despre existenţa acestei prevederi care contrazice declaraţia potrivit căreia investitorii nu au plătit nimic, Vlădescu a apreciat că impozitul este infim. "Mă refeream la cel de 16%. Ce înseamnă 1%?", s-a întrebat retoric ministrul. În privinţa investitorilor care au declarat şi virat impozitul pentru cîştigul net, oficialul a opinat că, probabil, vor fi trataţi ca nişte contribuabili care au completat eronat şi vor fi obligaţi să plătească penalizări. Conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a decis suspendarea şedinţei de tranzacţionare de ieri timp de o oră, în semn de protest faţă de autorităţile fiscale. Nemulţumirea investitorilor pe piaţa de capital a fost generată de un ordin al ministrului Finanţelor care prevede că, pînă ieri, persoanele fizice care au obţinut cîştiguri, anul trecut, din titluri de valoare, deţinute mai puţin de un an, sînt obligate să le declare (în formularul 226) şi să plătească un impozit de 16%. Impozitul plătit pe 25 ianuarie se aplică exclusiv titlurilor a căror valoare s-a apreciat faţă de momentul cumpărării. Impozitarea separată a titlurilor în cîştig, fără luarea în considerare a pierderilor, generează situaţii anormale, în opinia brokerilor, pentru că pierderile pot depăşi, în unele cazuri, cîştigurile. Prin urmare, Ministerul Finanţelor ia în calcul, la impunerea din ianuarie, numai profitul şi face scăderea, cu pierderea, abia după nouă sau zece luni, cînd emite deciziile de impunere făcute pe baza declaraţiilor finale din mai, întrucît impunerea cîştigurilor de pe piaţa de capital se face în două etape. Cea de-a doua etapă este pînă pe 15 mai, cînd se depune o altă declaraţie (formularul 200) pentru întregul portofoliu de acţiuni, indiferent dacă pentru acestea s-a obţinut cîştig sau nu. Titlurile din portofoliu sînt impozitate cu două cote, 1% şi 16%, în funcţie de perioada de deţinere. Acţiunile păstrate mai mult de 365 de zile sînt impuse cu 1%, iar restul acţiunilor cu 16%.

Investitorii sînt direct afectaţi de intepretările care au fost date modului de impozitare a cîştigului net pe piaţa de capital şi sînt singurii care pot acţiona în judecată atît Finanţele, cît şi ANAF-ul, brokerii neputînd face acest lucru. "Ca preşedinte al Asociaţiei Brokerilor, îi reprezint pe aceştia şi pot spune că un broker nu poate acţiona în instanţă ministerul sau ANAF, doar investitorul putînd face acest lucru, el fiind direct vizat de incertitudinile care au apărut" a declarat, ieri, preşedinele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul. Pe de altă parte, Septimiu Stoica, preşedintele Consiliului Bursei de Valori Bucureşti a declarat că procedurile ANAF sînt proceduri de drept adminsitrativ şi ca atare, din punctul de vedere adminsitrativ, brokerii s-au trezit agenţi fiscali şi sînt implicaţi în acest angrenaj.



12