Firma fratelui preşedintelui Băsescu, singura din Constanţa care poate exporta carne de pui în UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Deşi judeţul nostru are interdicţie de la Comisia Europeană

Firma fratelui preşedintelui Băsescu, singura din Constanţa care poate exporta carne de pui în UE

"PlusFood" SRL este aceeaşi firmă care, în primăvară, a fost acuzată de sindicate că foloseşte "muncă la negru"
Eveniment 16 Noiembrie 2006 / 00:00 1496 accesări

A trecut doar un an de cînd tăvălugul numit gripa aviară s-a pus în mişcare, însă România a trecut peste şocul eutanasierii milioanelor de păsări din gospodării şi poate să exporte, din nou, carne de pasăre în UE. Parţial însă, întrucît gripa aviară care a avansat mai ceva ca Dunărea peste casele sinistraţilor din Rast a determinat Comisia Europeană să aprobe, în această primăvară, o listă prin care doar jumătate dintre judeţele ţării au fost acreditate să exporte carne de pasăre. Cu toate că autorităţile de la Bruxelles au aprobat ridicarea restricţiilor pentru mai multe judeţe, printre care nu figurează şi Constanţa, firmele de profil care activează în judeţul nostru fac paşi repezi, dar şi investiţii, pentru a prinde trenul care să le aducă participarea la comerţul comunitar. Deocamdată, singura firmă din Constanţa care, din ianuarie 2007, se poate lupta cu producătorii din Occident este "PlusFood" SRL, unitate care funcţionează în fosta Zonă Liberă Constanţa Sud - Agigea. Filiala românească a companiei olandeze "PlusFood Groep BV", care mai deţine unităţi de procesare în Ţara Lalelelor şi Marea Britanie, societatea constănţeană a avut, anul trecut, în plină criză aviară, o cifră de afaceri de peste 3 milioane de dolari. De la înfiinţarea firmei, în 2002, managerul general al societăţii este Mircea Băsescu, fratele actualului preşedinte al României. Compania are 105 salariaţi, iar produsele sînt destinate în principal exportului pentru piaţa europeană. Potrivit directorului adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa, Gheorghe Dincă, din totalul celor 36 de firme româneşti de procesare a cărnii care vor exporta după aderarea ţării noastre la UE, "PlusFood" SRL este singura din judeţ care îndeplineşte condiţiile de igienă impuse în spaţiul comunitar. ”PlusFood” SRL este aceeaşi societate care, în primăvară, a fost implicată într-un scandal privind folosirea forţei de muncă la negru. Atunci, în timpul unui control inopinat desfăşurat de reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare (FNSP), în vederea depistării muncitorilor care lucrează ilegal pe platforma portuară, sindicaliştii au susţinut că verificările la poarta 10 a portului Constanţa Sud - Agigea au scos la iveală faptul că muncitorii dintr-un microbuz care trebuia să ajungă la societatea "PlusFood" SRL au refuzat să se legitimize. Sindicaliştii au declarat că în acest incident a intervenit chiar şi directorul Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa (APMC), Mircea Banias, care a solicitat încetarea controlului pe motiv că muncitorii aveau toate actele în regulă. Atunci, Mircea Banias a declarat că legitimatiile de acces în portul Constanţa se acordă în baza unor liste, la solicitarea conducerii societăţilor care îşi desfăşoară activitatea pe platforma portuară. Nemulţumit de modul în care s-a derulat controlul, Mircea Basescu a declarat că acţiunea a fost un abuz, în timp ce preşedintele FNSP, Petre Costel, a contracarat, spunînd că prin trecerea Zonei Libere Constanţa Sud - Agigea în subordinea APMC, sindicaliştii sînt îndreptăţiţi să legitimize muncitorii care lucrează pe platforma portuară.



12