Firmele constănţene se pregătesc pentru fondurile structurale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Firmele constănţene se pregătesc pentru fondurile structurale

Economie 27 Septembrie 2007 / 00:00 660 accesări

În cadrul proiectului “Politici în dialog“, finanţat de UE prin programul de microproiecte şi implementat de Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, prin Euro Info Centre, în parteneriat cu Instituţia Prefectului, au avut loc ieri, la hotelul Ibis din Constanţa, două seminarii de informare. Seminariile au avut ca temă: “Politica regională în UE şi România“ şi “Politica agricolă şi de dezvoltare rurală în UE şi România. Surse de finanţare“. În deschiderea evenimentului, coordonatorul proiectului, Rodica Belteu, a precizat că scopul programului este îmbunătăţirea nivelului de conştientizare şi informare asupra contextului european în care se găseşte dezvoltarea României ca stat membru, continuarea comunicării pe teme europene după momentul aderării. La rîndul său, vicepreşedintele CCINA, Ion Dănuţ Jugănaru, a atras atenţia agenţilor economici că trebuie să se pregătească pentru absorbţia fondurilor structurale: “Firmele trebuie să fie profitabile, să nu aibă datorii la bugetul statului, să fie eligibile. Este important să vă pregătiţi proiectele pentru perioada următoare, chiar dacă nu se cunosc încă toate detaliile. Puteţi să vă stabiliţi ideea de proiect, dimensiunile acestuia, de unde puteţi să luaţi banii pentru cofinanţare, garanţiile sau fondurile de garantare ce urmează a fi utilizate, pentru a rămîne doar detaliile legate de termenul şi locul de depunere a proiectelor”.

Grupurile ţintă ale proiectului sînt reprezentanţii sectorului public şi privat, implicaţi în elaborarea şi implementarea strategiilor de dezvoltare locală, în accesarea asistenţei financiare post-aderare, precum şi multiplicatorii de informaţie europeană din judeţul Constanţa şi din judeţele limitrofe. “În cadrul proiectului, între alte activităţi, se vor organiza şase seminarii de informare pe temele politicilor europene şi româneşti, grupate cîte două în aceeaşi zi: politica regională, politica pentru agricultură şi dezvoltare rurală, politica de competitivitate şi inovare, politica socială şi de dezvoltare a resurselor umane, politica privind infrastructura de transporturi, politica de mediu. La fiecare seminar se vor dezbate subiecte legate de politica europeană, politica românească, fondurile europene care vor finanţa iniţiativele legate de implementarea politicii respective“, a adăugat Belteu.

La rîndul său, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est, Luminiţa Mihailov, a declarat că, în urma negocierii României cu UE, politica de coeziune şi cea agricolă au ocazia să primească fonduri semnificative. “Politica de coeziune ca şi cea a gricolă se programează financiar pentru o perioadă de şapte ani. Discutăm de un pachet financiar pentru anii 2007-2013, dar care se va cheltui pînă în 2015 şi asta pentru că bugetul UE este unul multianual. În această perioadă, România va beneficia de aprox. 30 de miliarde de euro, bani care vor fi alocaţi politicii de coeziune şi a celei agricole şi de dezvoltare rurală, în condiţiile în care vom contribui cu 7 miliarde de euro la bugetul UE“, a încheiat Mihailov.



12