Fiscul a dat amenzi de peste 3 milioane de lei în sectorul panificaţiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În ultimele cinci zile

Fiscul a dat amenzi de peste 3 milioane de lei în sectorul panificaţiei

Economie 07 August 2007 / 00:00 624 accesări

Preşedintele Agenţiei pentru Administrare Fiscală, Daniel Chiţoiu, a declarat, ieri, că în ultimele cinci zile au fost verificate 1.484 de companii din sectorul morărit şi panificaţie cărora li s-au aplicat amenzi de peste trei milioane de lei, iar în 62 de cazuri au fost sesizate organele penale. \"Din controalele efectuate la cei 1.484 de agenţi, în peste 85% din cazuri au fost constatate nereguli, printre care achiziţionarea de cereale pe bază de borderouri de la persoane fizice fictive, neînregistrarea activităţii economice sau nedotarea cu aparate de marcat\", a spus Chiţoiu în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta a precizat că, în urma neregulilor constatate, Fiscul a aplicat amenzi de 3.095 de lei şi a confiscat bunuri în valoare de 1.517.523 lei. \"Reprezentanţii Gărzii Financiare au consficat peste 153.000 de kilograme de cereale, aprox. 7.189 de kilograme de pîine şi 82 de tone de făină\", a menţionat Chiţoiu.

Potrivit lui Chiţoiu, în urma controalelor, au fost depistate 62 de cazuri de evaziune fiscală, fiind făcute sesizări penale. În ceea ce priveşte ponderea evaziunii fiscale în sectorul morărit şi panificaţie, Chiţoiu a menţionat că deşi nu există o estimare, se poate aprecia că \"nivelul evaziunii este foarte mare\". \"La aceste controale efectuate în ultimele cinci zile, se adaugă controalele din perioada ianuarie-iulie. În perioada menţionată, au fost verificaţi 3.457 de agenţi economici şi pentru neregulile constatate au fost aplicate amenzi de 4,1 milioane de lei\", a explicat Chiţoiu. Ministrul agriculturii Decebal Traian Remeş a declarat, săptămîna trecută, că în urma sedinţei de Guvern s-a decis ca autorităţile competente să verifice producătorii de pîine pentru reducerea evaziunii, după finalizarea acestor controale urmînd să se discute despre o eventuală reducere a TVA la pîine. Potrivit lui Remeş, rezultatele acestor controale vor duce la închiderea unui număr de producători \"care au fugit de fiscalitate\". În ceea ce priveşte scumpirea pîinii, Remeş a subliniat că \"această majorare de preţ nu este justificată\".

Comercializarea cerealelor, în antrepozite fiscale

ANAF va propune, astăzi, Guvernului ca producerea şi comercializarea produselor din cereale să fie supravegheate în sistemul antrepozitelor fiscale, similar sistemului aplicat produselor supuse accizelor (petrol, tutun, alcool), în scopul reducerii evaziunii fiscale. \"Vom propune Guvernului ca acest sector să fie monitorizat şi supravegheat pe sistemul antrepozitelor fiscale de la tutun, alcool şi petrol. Mai mult, pentru început am vrea să propunem ca pentru actualele antrepozite fiscale să renunţăm la inspectorii fiscali prezenţi în incinta antrepozitelor şi să montăm camere video şi sisteme GPS. Dacă Guvernul va fi de acord vom putea extinde sistemul electronic de supraveghere şi în sectorul producerii de cereale\", a subliniat Chiţoiu.

În prezent producerea şi comercializarea alcoolului, petrolului şi tutunului se realizează de către agenţi economici autorizaţi şi doar în incinta antrepozitelor fiscale supravegheate de un inspector fiscal. Vama a preluat de la ANAF la mijlocul acestui an administrarea accizelor. Transferul de atribuţii între cele două instituţii va avea loc în mai multe etape, prima dintre ele fiind preluarea, de la 1 iulie, a supravegherii producţiei, importului şi circulaţiei mărfurilor accizabile. Ulterior, timp de 60 de zile, vameşii şi angajaţii ANAF vor lucra împreună, iar la 1 octombrie, ANV va prelua şi competenţele privind schimbul de informaţii pe accize cu statele membre. La 1 noiembrie, Vama va avea şi atribuţiile de control, verificare şi investigaţii a condiţiilor de autorizare a antrepozitelor fiscale.



12