FMI, îngrijorat de sănătatea băncilor europene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

FMI, îngrijorat de sănătatea băncilor europene

Externe 11 Ianuarie 2014 / 00:00 660 accesări

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a declarat că există semne de întrebare cu privire la sănătatea băncilor europene, în condiţiile în care Banca Centrală Europeană se pregăteşte să deruleze în acest an o rundă de teste de stres pentru a restabili încrederea în băncile europene. Într-un articol publicat online de site-ul de expertiză economică Project Syndicate, Christine Lagarde a apreciat că Europa se află la un moment de răscruce în care arată semne de revenire, dar creşterea este inegală şi dezechilibrată, iar şomajul rămâne la un nivel ridicat.

Criza financiară mondială şi criza datoriilor din zona euro au pus presiuni pe sectorul bancar european, fiind necesare vaste recapitalizări în Irlanda, Grecia, Cipru şi Spania. În 2014 Banca Centrală Europeană va prelua supervizarea principalelor bănci din zona euro, însă înainte de acest lucru vrea să descopere orice posibile probleme în bilanţurile băncilor. La nivel global, Christine Lagarde a apreciat că există semnale de îmbunătăţire a situaţiei economice, după ce zilele trecute anunţa că FMI îşi va îmbunătăţi estimările privind evoluţia economiei mondiale. În mod normal, FMI publică la finele lunii ianuarie noile sale estimări privind evoluţia economiei mondiale.

Pe de altă parte, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's Ratings Services a confirmat vineri ratingul „AAA”, cea mai bună notă posibilă, atribuit pentru datoria pe termen lung a Germaniei, perspectiva asociată fiind una stabilă. În prezent doar zece ţări din întreaga lume, dintre care şapte în Europa (Suedia, Norvegia, Danemarca, Elveţia, Germania, Luxemburg şi Finlanda), mai beneficiază de un rating „AAA”, cea mai bună notă posibilă, din partea tuturor celor trei mari agenţii de rating: Standard & Poor's, Fitch şi Moody's. Agenţia de evaluare estimează că, după o încetinire a ritmului de creştere până la 0,5% în 2013, economia germană va înregistra un ritm mediu de creştere de peste 1,5% în 2014-2016. Modelul economic german, bazat pe exporturi, a permis ţării să înregistreze excedente comerciale şi de cont curent. Cu toate acestea, S&P se aşteaptă ca o parte din marii parteneri comerciali ai Germaniei să continue să-şi reducă datoriile, ceea ce ar urma să reducă cererea externă pentru bunuri şi servicii germane. În consecinţă, S&P prognozează că surplusul de cont curent al Germaniei se va reduce până la 4,4% din PIB în 2016, de la 7,0% din PIB în 2012.

Standard & Poor's mai estimează că, în următorii ani, Germania va înregistra deficite guvernamentale mici, ceea ce va face ca povara datoriei guvernamentale să scadă până la 71% din PIB în 2016, de la 77% în prezent. Această cifră nu include însă şi responsabilităţile care revin Germaniei conform numeroaselor mecanisme de sprijin concepute de ţările din zona euro, responsabilităţi care, potrivit S&P, ar putea să se ridice, în cel mai prost scenariu, la aproximativ 235 miliarde de euro sau 9% din PIB. Perspectiva stabilă asociată ratingului „AAA” atribuit Germaniei reflectă viziunea S&P potrivit căreia finanţele publice şi balanţa externă solidă vor continua să facă faţă unor posibile şocuri financiare şi economice. Standard & Poor's a avertizat însă că ar putea retrograda Germania dacă, în pofida estimărilor actuale ale agenţiei, datoria guvernamentală va creşte până la 80% din PIB.



12