Fobiile, tratate în realitatea virtuală?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Studiu

Fobiile, tratate în realitatea virtuală?

Lifestyle 12 Octombrie 2016 / 15:13 608 accesări

Sistemele de realitate virtuală, dincolo de succesul imens pe care l-au înregistrat în industria jocurilor, se pot dovedi a fi de un real folos şi în medicină. Spre exemplu, un studiu derulat la Universitatea din Melbourne a demonstrat că sistemele de realitate virtuală ar putea contribui la depășirea fobiilor de zi cu zi, informează Xinhua News. Folosind dispozitive HTC Vive și Oculus Rift VR, cercetătorii au dovedit că realitatea virtuală poate fi un mijloc de tratament, ieftin și accesibil, împotriva unor probleme precum teama de a vorbi în public, frica de înălțime și reacția de groază față de păianjeni. Sistemele de realitate virtuală rudimentare, care costau mii de dolari, au fost utilizate timp de decenii de profesioniști din domeniul medical pentru a trata pacienți care sufereau de fobia de zbor, însă la Universitatea din Melbourne au fost folosite astfel de dispozitive noi, mai avansate și mai ieftine, pentru a vindeca o gamă mai largă de fobii.

Greg Wadley, tehnolog în cadrul acestei universități, a declarat că aceste sisteme oferă pacienților posibilitatea de a se confrunta cu situații diverse - precum amplasarea unui pacient care prezintă o teamă de a vorbi în public în fața unei audiențe largi - și, în plus, pot îmbunătăți simțitor și gradul de acuratețe și de aprofundare, oferind și o doză mai mare de realism din punct de vedere comportamental. ''Îți poți imagina publicul răspunzând unor lucruri pe care le spui, într-un mod realist'', a explicat Wadley, miercuri, pentru ABC. Tehnologul a adăugat că această tehnologie virtuală oferă, pentru prima oară, oportunitatea de a trata persoane cu fobii, precum cea de vorbit în public sau de păianjeni, cu ajutorul terapiei prin expunere, în cadrul căreia pacienții sunt confruntați cu obiectele sau situațiile de care le este frică, într-un mediu controlat.

Echipa de la Universitatea din Melbourne consideră că următorul mare pas pentru realitatea virtuală va fi ca aceasta să poată fi folosită în combinație cu sesiuni de terapie individuală pentru a vindeca tulburări precum depresia și psihozele.

Wadley a menționat și că realitatea virtuală poate contribui la vizualizarea unor concepte precum cel de ''mindfulness'', prin care o persoană își percepe gândurile din exterior, observându-le apărând și dispărând și astfel reacționând mai ușor la ele, în loc să se bazeze pe explicațiile unui psiholog. ''Ele nu sunt o parte din tine asupra căreia nu ai control, ci obiecte pe care le poți manipula și pe care le poți controla'', a explicat Wadley.



12