Fraţii de peste Prut, mai aproape de UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Moldova cu acordul, Băsescu cu „cireaşa”

Fraţii de peste Prut, mai aproape de UE

Politică 30 Noiembrie 2013 / 00:00 806 accesări

ACORD Rămase oarecum în bătaia vântului, fostele ţări care au făcut parte din marea familie a Uniunii Sovietice au început să se orienteze care încotro. Din cele 14 ţări care au fost anexate cu forţa la Rusia în urmă cu mai bine de 60 de ani, Estonia, Letonia şi Lituania au virat-o în 2004 către Vest, fiind cooptate în Uniunea Europeană (UE). La aproape zece ani distanţă, un alt grup de ţări ex-sovietice este atras de mirajul Vestului. Printre acestea le regăsim pe Moldova şi Georgia, care au parafat vineri, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Acordul de Asociere şi, implicit, pe cel de Liber Schimb cu UE. „Trăim un moment istoric, ce simbolizează încredere şi deschidere în relaţia dintre Republica Moldova şi UE”, a declarat premierul moldovean, Iurie Leancă, după parafarea acordului împreună cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton. El a adăugat în limba română, în faţa înalţilor oficiali ai Uniunii, că „Moldova are asigurat drumul spre UE!”. În schimb, marea dezamăgire a reuniunii rămâne Ucraina, care ar fi trebuit să semneze şi ea acordul, dar a anunţat săptămâna trecută că suspendă acest proces, în urma presiunilor venite din partea Rusiei şi pe fondul neînţelegerilor cu Bruxelles-ul în cazul fostului premier Iulia Timoşenko.

BUCURIE Vestea că ţara s-a apropiat de UE a fost primită cu mare bucurie în Moldova, unde liderii politici din cadrul formaţiunilor aflate la guvernare au spus că acest acord reprezintă o etapă importantă în parcursul european al ţării. Referitor la asocierea Moldovei cu UE, premierul român, Victor Ponta, a spus că autorităţile române au acum obligaţia să îi ajute pe confraţii din Moldova în procesul de integrare europeană şi să nu îi încurce prin declaraţii stupide. „Trebuie să-i ajutăm cu asistenţă tehnică, cu proiecte de infrastructură, cu sprijinul politic pe care l-au avut necondiţionat, dar, într-adevăr, pasul făcut de Moldova la Vilnius este un pas uriaş şi trebuie să fim foarte inteligenţi şi deştepţi în a-i sprijini ca acest drum să nu cumva să se întâmple să se oprească, undeva, la alegerile din toamna anului viitor. Dacă mai dăm multe declaraţii stupide (referindu-se la Traian Băsescu - n.r.), s-ar putea să-l ajutăm pe Voronin să câştige alegerile şi s-ar strica tot ce s-a făcut bun până acum”, a spus Ponta.

METEHNE Din păcate, aşa cum ne-a obişnuit în cei nouă ani de mandat, preşedintele Traian Băsescu a făcut pe dracu-n patru pentru a culege cireaşa de pe tort, fiind prezent la momentul parafării acordului dintre Moldova şi UE. În plus, şeful statului român nu a scăpat prilejul şi a dat o tură vineri prin Moldova, pentru a culege laurii succesului, ca şi când el ar fi fost principalul artizan al succesului repurtat de Moldova. Toate acestea vin în contextul în care Băsescu a afirmat recent că următorul pas ar trebui să fie unirea Moldovei cu România. Referitor la acest lucru, fostul premier moldovean Vlad Filat a considerat că declaraţia lui Băsescu îi ajută pe ruşi şi pe comuniştii din Moldova. „Vreau să fiu foarte sincer: proiectul naţional al Republicii Moldova este integrarea în UE. Asta înseamnă că va deveni ţară membră, acolo unde nu mai sunt frontiere”, a spus Filat. El a mai afirmat că Băsescu nu s-a consultat cu liderii Partidului Liberal Democrat din Moldova înainte de a face declaraţiile de miercuri.



12