Gaze lacrimogene împotriva protestatarilor, la Budapesta

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Poliţia ungară a reuşit să disperseze, în cursul nopţii de luni spre marţi, ultimul grup de manifestanţi ai opoziţiei, care ocupaseră podul Elisabeta din centrul capitalei maghiare. Deşi în cursul serii de luni erau aproximativ 2.000 de manifestanţi, la ora 01.30, numărul acestora se redusese la cîteva sute, după o zi de proteste şi confruntări cu forţele de ordine în timpul ceremoniilor de comemorare a revoltei antisovietice, din 1956.

Gaze lacrimogene împotriva protestatarilor, la Budapesta

Externe 25 Octombrie 2006 / 00:00 686 accesări

Serviciile medicale din Budapesta au oferit asistenţă unui număr de 130 de persoane rănite în timpul manifestaţiilor de protest, dintre care 60 au fost spitalizate. Doar şase sau şapte persoane au fost grav rănite. Serviciile medicale din capitala ungară s-au aflat în stare de alertă în tot cursul nopţii de luni spre marţi. Poliţia ungară a folosit gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi tunuri de apă pentru a îndepărta din faţa Parlamentului circa o mie de persoane ce manifestau împotriva Guvernului. Şi în timpul confruntărilor de luni, zece persoane au fost rănite. Poate cel mai spectaculos moment din ciocnirile dintre poliţie şi manifestanţi a fost confiscarea unui tanc expus în centrul Budapestei cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a Revoluţiei ungare, împingîndu-l către liniile formate de poliţie. Acesta a fost şi momentul în care s-au înregistrat cele mai multe victime.

Premierul socialist ungar, Ferenc Gyurcsany, a denunţat agresivitatea manifestanţilor şi a apreciat că poliţia a acţionat conform legilor în vigoare. "Am încredere deplină în şeful poliţiei şi în poliţişti, noi nu conducem această instituţie, le-am cerut doar să acţioneze în limitele legii", a subliniat premierul maghiar, căruia manifestanţii i-au cerut demisia. Acesta a apreciat că protestatarii au luat "ostatică" capitala Budapesta. "Imaginile cu actele de violenţă au fost în mod clar şocante, dar oamenilor le-a fost frică să mai iasă pe străzile Budapestei", a subliniat Ferenc Gyurcsany.

Liderul principalului partid de opoziţie, Viktor Orban, s-a adresat în apropierea Pieţei Kossuth unei mulţimi formate din 4.000 de persoane, cerînd încă o dată demisia premierului socialist. Pe fondul manifestaţiilor de protest din capitală, sediul partidului de guvernămînt MSZP din localitatea Estergom, din nordul Ungariei, a fost vandalizat de persoane necunoscute, care au spart ferestrele şi au încercat să smulgă sigla formaţiunii. Vandalii au spart ferestrele unor magazine din apropierea sediului partidului, dar nu au putut pătrunde în incinta sa din cauza grilajului de fier. Într-un incident similar petrecut, marţi, la Budapesta, un cocteil Molotov a fost aruncat în interiorul sediului celuilalt partid de guvernămînt, SZDSZ, din districtul XII, provocînd un incendiu. Focul a fost stins însă imediat.

Biroul Permament al Parlamentului ungar s-a reunit într-o şedinţă extraordinară, marţi, pentru a dezbate o moţiune depusă de partidele de opoziţie Fidesz şi KDNP, care cer organizarea unei dezbateri parlamentare privind protestele de stradă din Budapesta. Fidesz şi KDNP vor să aducă în discuţie responsabilitatea Guvernului ungar faţă de ceea ce opoziţia a descris drept "represaliile brutale ale poliţiei împotriva manifestanţilor paşnici, printre aceştia numărîndu-se copii şi persoane în vîrstă". Circa 100 de manifestanţi au fost reţinuţi de poliţie în confruntări.

Taguri articol


12