Gripa nouă, în lume…

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Gripa nouă, în lume…

Sănătate 03 Decembrie 2009 / 00:00 803 accesări

CE va crea un stoc de vaccinuri împotriva virusului A/H1N1

Comisia Europeană va crea \"un stoc potenţial\" de vaccinuri împotriva virusului A/H1N1, pentru eventualitatea unor situaţii de urgenţă, anunţă preşedinţia suedeză a UE. \"Iniţiativa a primit reacţii pozitive din partea a numeroase state UE\", afirmă ministrul suedez al Sănătăţii, Maria Larsson. \"Le vom cere statelor europene să declare, dacă este posibil, câte doze de vaccin pot pune la dispoziţie în cazul unor situaţii de urgenţă\", a explicat comisarul UE pentru Sănătate, Androulla Vassiliou. La începutul lunii noiembrie, Bulgaria a cerut UE să îi furnizeze doze de vaccin şi medicamente împotriva gripei A/H1N1. Potrivit comisarului UE, iniţiativa se va derula în paralel cu vânzările individuale ale statelor europene. Olanda, care a comandat 34 de milioane de doze de vaccin împotriva gripei H1N1, a anunţat vă va revinde 19 milioane de doze. \"Invităm întreaga populaţie europeană să se vaccineze. Efectele secundare sunt similare cu cele constatate la gripa sezonieră, iar frica de vaccinare este nejustificată\", insistă Maria Larsson. \"Epidemia s-a extins în numeroase state europene\", subliniază Maria Larrson, \"dar nu trebuie să cedăm psihozei\". \"Un mare număr de europeni deja s-au vaccinat. Dacă se vaccinează, scade riscul unor noi valuri pandemice. Suedia, spre exemplu, a vaccinat o treime din populaţie. Când va fi vaccinată jumătate din populaţie, gradul de propagare a bolii se va diminua\", adaugă Larrson. Reacţionând la declaraţiile ministrului polonez al Sănătăţii, care a criticat vaccinul împotriva gripei de tip nou, Vassiliou a dat asigurări că vacinurile de pe piaţă sunt \"eficiente şi sigure\". \"Este necesar să vorbim cu o singură voce în Europa şi să evităm declaraţiile contradictorii care stârnesc dubiile opiniei publice\", adaugă comisarul UE.

• 898 de cazuri mortale în zona europeană

Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC) înregistra, ieri, 898 de cazuri mortale de gripă cu virus A/H1N1 în UE şi ţările membre EFTA (Asociaţia Europeană a Liberului Schimb), cu 18 mai multe decât în ziua precedentă, potrivit noului bilanţ al instituţiei. Noi cazuri au fost înregistrate în Germania, Italia, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Polonia şi Slovenia în timp ce numărul ţărilor afectate a rămas constant, la 29. ECDC a înregistrat, de asemenea, 139 de decese în zona limitrofă UE şi EFTA.

• 19 morţi în Croaţia

Gripa de tip A/H1N1 a provocat moartea a 19 persoane în Croaţia, primul deces fiind înregistrat la sfârşitul lui octombrie, anunţă Institutul Naţional pentru Sănătate Publică (HZZJ). Un precedent bilanţ, publicat la 22 noiembrie, anunţa 11 decese. De la această dată, autorităţile medicale croate au înregistrat 11.200 de noi cazuri de gripă. De la apariţia gripei de tip nou în Croaţia în iulie, s-au înregistrat 37.000 de cazuri de gripă, într-o ţară cu 4,4 milioane de locuitori. Potrivit HZZJ, majoritatea pacienţilor decedaţi sufereau deja de boli cronice grave înainte de a lua virusul de tip nou. Croaţia a lansat la sfârşitul lui noiembrie o campanie de vaccinare împotriva gripei H1N1, dar populaţia este reticentă din cauza eventualelor efecte secundare ale vaccinului.

• Un român cu gripă A/H1N1, internat în stare gravă în Genova

Un român în vârstă de 35 de ani a fost diagnosticat cu gripă A/H1N1 în nordul Italiei, fiind internat în stare gravă într-un spital din Genova. Potrivit sursei citate, românul, care are 35 de ani, este internat la Spitalul \"San Martino\" din Genova (nord), fiind conectat la aparatele de respiraţie artificială. Autorităţile medicale italiene au confirmat existenţa virusului de tip nou, însoţit de simptome precum febră puternică şi bronhopneumonie. Potrivit autorităţilor italiene, pacientul român nu suferă de alte afecţiuni patologice.

• Ministrul Sănătăţii, vinovat de… gripa A/H1N1?

Avocatul Poporului din Polonia, Janusz Kochanowski, a solicitat punerea sub acuzare a ministrului Sănătăţii, Ewa Kopacz, pentru modul în care Guvernul a gestionat epidemia de gripă A/H1N1 şi a asigurat accesul pacienţilor la vaccinul antigripal, transmite Radio Polonia, în pagina electronică. \"Nu avem un sistem eficient de înregistrare a bolilor, nu avem un plan pentru combaterea pandemiei, Guvernul refuză să furnizeze informaţii şi să permită accesul la vaccin\", susţine Kochanowski. \"Desigur, nu putem şti dacă vaccinul ar fi putut salva sănătatea pacienţilor, dar ştim că acestora nu li s-a acordat o şansă şi cineva trebuie să îşi asume responsabilitatea morală, politică şi juridică\", a adăugat Avocatul Poporului. Solicitarea Avocatului Poporului a fost înregistrată la Parchetul General, care, la rândul lui, va trimite dosarul spre soluţionare autorităţilor regionale sau locale.

• Al 13-lea deces în R. Moldova

Bilanţul deceselor cauzate de gripa cu virus A/H1N1 a ajuns la 13 în R. Moldova, după decesul unei alte persoane, marţi, la Chişinău, şi se menţine la trei în regiunea transnistreană. Vasile Sohotchi, director adjunct al Centrului Naţional Ştiintifico-Practic de Medicină Preventivă (CNSPM), a declarat că o femeie în vârstă de 50 de ani a decedat. \"Probele pentru A/H1N1 au fost preluate de la pacientă la 30 noiembrie, iar a doua zi femeia a decedat, fiind în stare gravă\", a spus Sohotchi. El a adăugat că femeia este cea de-a patra victimă a gripei cu virus A/H1N1 din capitală. Regiunea separatistă transnistreană a anunţat de asemenea trei decese cauzate de gripa cu virus A/H1N1, însă acestea nu au fost înregistrate şi verificate de Laboratorul din Chişinău. Potrivit CNSPM, 62 de cazuri noi de gripă cu virus A/H1N1 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore în instituţiile medicale din Republica Moldova. Miercuri, numărul bolnavilor înregistraţi a atins 1.984. Pe de altă parte, 13 instituţii de învăţământ şi 65 de clase şi-au întrerupt activitatea pentru o săptămână, după ce au înregistrat cazuri de gripă cu virus A/H1N1. Agnesa Eftodi, director al Direcţiei de educaţie preşcolară şi învăţământ general din cadrul Ministerului Educaţiei (ME), a precizat că 13 instituţii de învăţământ şi-au întrerupt activitatea, în baza unui ordin al Comisiei Antiepidemice republicane. Acesta prevede că toate instituţiile unde se vor depista trei sau mai multe cazuri de gripă pandemică îşi vor întrerupe activitatea educaţionala pentru şapte zile. Potrivit sursei citate, două şcoli din Bălţi, una din satul Suruceni, raionul Ialoveni, şi o şcoală din satul Belicenii Vechi, raionul Sângerei, au fost închise temporar începând de marţi. Până la sfârşitul săptămânii, îşi vor întrerupe temporar activitatea şase şcoli din raionul Ungheni şi două şcoli din Străşeni. \"Pentru şapte zile, şi-a sistat activitatea şi o şcoală din satul Valea Perjei, raionul Taraclia, acolo fiind înregistrate multiple cazuri de viroză\", a spus Eftodi. Potrivit ME, şi o parte din gradiniţe vor fi închise temporar din cauza gripei pandemice. \"Până în prezent, virusul gripal pandemic a fost confirmat la 193 minori, dintre care 12 cu vârstă preşcolară\", a adăugat Eftodi. În 2009, 398.278 de copii studiau în şcolile din R. Moldova, potrivit statisticilor.

• Primul deces în Muntenegru

Muntenegrul a înregistrat un prims deces cauzat de gripa cu virus A/H1N1, cel al unui bărbat de 65 de ani care fusese spitalizat în urmă cu două zile, a anunţat miercuri Institutul public de sănătate. Bărbatul a fost admis la spital într-o stare gravă şi suferea în special de pneumonie, a precizat Institutul într-un comunicat. Potrivit aceleiaşi surse, 119 cazuri de infectare cu virusul A/H1N1 au fost semnalate în Muntenegru până în prezent. Autorităţile nu au decretat deocamdată stare de epidemie. O campanie de vaccinare urma să debuteze la jumătatea lunii decembrie. Muntenegrul are 650.000 de locuitori.



12