Guvernul a adoptat proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare

Economie 25 Septembrie 2023 / 17:53 706 accesări
Foto: gov.ro

Foto: gov.ro

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind "oprirea risipei bugetare", combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale, după ce au fost dezbătute observaţiile de la ministerele avizatoare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Faţă de forma lansată în consultare publică de Ministerul Finanţelor au fost adoptate o serie de modificări la proiectul de lege.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat ce modificări sunt față de forma lansată în consultare publică de Ministerul de Finanțe:

  • Bonurile de masă vor fi acordate ca și până acum, însă Ministerul de Finanțe are termen o săptămână pentru a propune Executivului un proiect de Ordonanță de Urgență care va limita comisioanele implicate în acest proces de distribuție a bonurilor de masă.
  • De asemenea, taxa pe valoare adaugată pentru biletele la spectacole, concerte, evenimente culturale şi sportive, TVA va fi de 9%
  • O mențiune și în ceea ce privește calculul impozitului pentru companiile multinaționale. Din totalul cifrei de afaceri, pe lângă investiții vor fi scăzute și accizele, care reprezintă deja o taxă. Iar impozitul va rămâne 16% din profit, dar nu mai putin de 1% din cifra de afaceri calculată conform criteriilor enunțate mai devreme.
  • Pentru institutiile de cultură cu mai puțin de 50 de angajați, oportunitatea de comasare va reveni autorităților locale.
  • A fost de asemenea eliminat pragul de 2,5% din buget pentru autoritățile locale care finanteaza evenimente culturale.

Totodată, s-a decis că reglementarea salariului minim în construcţii şi agricultură se va face prin ordonanţă de urgenţă separată, astfel încât salariile să poată creşte "cât mai repede cu putinţă", a explicat Mihai Constantin.

Potrivit acestuia, "salariul minim pe economie în general, care va creşte cu zece procente, la 3.300 de lei, va fi reglementat printr-o hotărâre de Guvern care va fi adoptată, de asemenea, cât mai rapid".Ştiri recomandate

12