Guvernul Ponta III, votat de Parlament

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Bilele albe au învins bilele negre

Guvernul Ponta III, votat de Parlament

Eveniment 05 Martie 2014 / 00:00 863 accesări

UN NOU GUVERN “O bilă albă, o bilă neagră, două bile albe, trei bile albe… 346 de bile albe, 192 de bile negre. La dracu! Guvernul Ponta III a trecut de votul Parlamentului. Şi eu care speram să găsesc în sfârşit un motiv prin care să nu-i mai dau mandatul de premier lui Victor Ponta”. Aceasta a fost, probabil, reacţia lui Traian Băsescu la tot ceea ce s-a întâmplat ieri în Parlamentul României, acolo unde deputaţii şi senatorii au votat noua formulă a Cabinetului condus de Victor Ponta. Ziua a început în comisii, acolo unde noile şi vechile figuri din Guvern au dat explicaţii în faţa colegilor din Parlament. Atenţia presei şi a celor din opoziţie a fost concentrată pe Comisia de buget-finanţe, acolo unde Ioana Petrescu, de doar 34 de ani, a fost propusă pentru funcţia de ministru al Finanţelor. Neaveniţii din politica de opoziţie, sau mai bine zis ofticaţii portocalii care bălesc şi acum după funcţiile ministeriale, nu au un alt motiv pentru a contesta prezenţa Ioanei Petrescu în Guvernul Ponta decât vârsta. CV-ul fostului consilier al premierului este mult mai consistent decât al tuturor pedeliştilor care, în cei patru ani de guvernare, au dus România pe marginea prăpastiei. La Comisia de muncă, Rovana Plumb a avut ceva probleme. Abia scoasă de la Mediu, Rovana Plumb a avut câteva schimburi dure de replici cu membrii Comisiei, dar în cele din urmă a primit avizul. Emoţii în faţa comisiei parlamentare a avut şi Gabriela Szabo, multipla campioană mondială şi olimpică la atletism, care a acceptat provocarea de a fi ministrul Tineretului şi Sportului. Practic, Victor Ponta a venit în faţa parlamentarilor cu o garnitură guvernamentală întinerită, cu foarte mulţi miniştri neimplicaţi politic şi cu acelaşi program de guvernare adoptat la nivel de USL în 2012.

CIRCUL DIN PLEN Dacă, la nivelul comisiilor parlamentare, intensitatea circului politic a fost destul de redusă, în plenul reunit al celor două Camere, opoziţia s-a dezlănţuit. Nu vă gândiţi la nişte discursuri care să fi avut şi conţinut, ci doar la atacuri penibile la adresa noului Guvern. Balul a fost deschis de preşedintele PNL, Crin Antonescu, care a uitat foarte repede de bătăliile pe care le-a dat împreună cu PSD împotriva regimului Băsescu. „Deşi ni se spune că programul a rămas acelaşi, noi, cei din PNL, ştim cam totul şi despre intenţiile, şi despre capacitatea lui Victor Ponta şi a PSD de a respecta acest program. Ştim foarte bine, pentru că, în toată această perioadă în care ne-am aflat împreună la guvernare, PNL s-a bătut pentru respectarea programului de guvernare, a oprit, atâta vreme cât a fost în interiorul Guvernului şi în interiorul majorităţii, câteva acţiuni şi iniţiative ale primului-ministru şi ale PSD împotriva spiritului şi chiar literei programului de guvernare”, a declarat Crin Antonescu. A venit apoi la pupitru preşedintele PDL, Vasile Blaga, care şi-a început discursul cu expresii de genul „guvern ilegitim” sau „au făcut numai jaf”. Evident că Blaga a anunţat că PDL va depune la CCR o sesizare împotriva Guvernului, având deja numărul de semnături necesare. Preşedintele PDL a uitat cât de legitim a fost Guvernul Boc în 2008, când, deşi partidul cu cei mai mulţi parlamentari era PSD, Băsescu a numit un prim-ministru de la PDL. Acelaşi Blaga a uitat de jaful pe care l-au făcut miniştrii Cabinetelor Boc, jaf recunoscut chiar de UE. Tot acest personaj a uitat că, în cei patru ani sub Guvernul Boc, România a atras aproximativ 10% din fondurile europene pe care le avea la dispoziţie, în timp ce, în doar un an, Guvernul Ponta a luat de aproximativ patru ori mai mulţi bani europeni, aducând România la 35% fonduri atrase. Premierul Ponta a refuzat să-i răspundă lui Antonescu, însă nu l-a iertat pe Blaga: „Preşedintele PDL nu face decât să execute ordinul lui Traian Băsescu dat acum două zile la televizor. Din păcate, Vasile Blaga nici nu ştie ce contestă la CCR. Practic, nici nu are ce să conteste”, a spus sec Ponta.

REPLICI Bălăcăreala din şedinţa de plen nu ar fi fost completă dacă Blaga şi Antonescu nu s-ar fi porcăit puţin, măcar aşa, ca să facă pe plac noului Guvern. Antonescu a luat cuvântul după o serie de declaraţii ale reprezentanţilor PDL, care au reiterat evenimentele din 2012 privind suspendarea lui Băsescu, despre care au spus că a fost „o lovitură de stat”. „Nu regret pretinse lovituri de stat. Regret, de exemplu, faptul că dumneavoastră nu păreţi a înţelege ce înseamnă un lider al unui partid de opoziţie. Nu trebuie a-mi da voie mie să intru în opoziţie sau să-mi faceţi loc, pentru că dumneavoastră nu aţi făcut niciun fel de opoziţie. Adică, simplu spus: eu nu am treabă cu doamna deputat Udrea, dumneavoastră nu aveţi treabă cu Guvernul Ponta, e simplu”, a spus preşedintele PNL. „Noi am mai trecut prin opoziţie, eu nu accept să-mi dea cineva lecţii de opoziţie, pentru că, din 1991, PDL este singurul partid aflat în permanenţă în opoziţie cu PSD”, a replicat Blaga. Să fi uitat oare amnezicul Blaga de alianţa contra naturii din 2009 cu PSD? Peste reprezentanţii opoziţiei s-a aşternut liniştea în momentul când s-a anunţat rezultatul votului: 346 de voturi în favoarea Guvernului Ponta III şi 192 de voturi „împotrivă“. Din numărul foarte mare de voturi favorabile reiese faptul că şi o parte dintre deputaţii liberali au fost de acord cu noua formulă guvernamentală. De altfel, votul unor liberali a fost imediat sancţionat. Vicepreşedintele PNL Alba, Florin Roman, a declarat că deputatul Călin Potor, care a anunţat că va vota Guvernul Ponta, va fi exclus din partid, întrucât „momentul este foarte bun pentru a scăpa de fripturişti şi traseişti”. Probabil că numărul excluşilor din PNL va creşte în următoarele zile, lucru ce denotă faptul că în PNL avem o conducere dictatorială.



12