Guvernul se spală pe mâini de plecarea Nokia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Deconectaţi”

Guvernul se spală pe mâini de plecarea Nokia

Eveniment 01 Octombrie 2011 / 00:00 531 accesări

În stilul clasic românesc, Executivul aruncă responsabilitatea pentru închiderea fabricii Nokia de la Cluj în toate direcţiile, dând vina pe iPhone, dar şi pe criză. Deloc afectat de faptul că a pierdut un investitor de calibru, premierul Emil Boc anunţă că sunt alţii care aşteaptă la coadă, pentru „şansa” de a activa în România. În acest timp, peste 2.200 de angajaţi vor rămâne pe drumuri, fără speranţa că îi va ajuta cineva să se reintegreze rapid pe piaţa muncii.

CINE E DE VINĂ? Premierul Emil Boc nu pare afectat de plecarea Nokia din România, apreciind că există oricând riscul ca unele companii să iasă de pe piaţa autohtonă. Venit la Constanţa, vineri, pentru inaugurarea centurii ocolitoare a oraşului, Boc a declarat că sunt alte companii străine care vor deschide unităţi noi de producţie în România sau care vor extinde facilităţile deja existente. „Este vorba despre investiţii de milioane de euro şi de sute de noi locuri de muncă. Decizia Nokia nu are nicio legătură cu autoritatea locală sau cu Guvernul. Este o decizie managerială, de afaceri, ce ţine de costuri şi de competiţia globală în care ne aflăm în acest moment în lume”, a precizat premierul. Deşi Nokia era cel de-al doilea exportator din România şi asigura circa 1,3% din PIB, decizia de a pleca din România îi pare logică lui Emil Boc: „Se mută în Asia, pentru că piaţa nu mai este interesată de telefoane ieftine. Acum se cumpără iPhone-uri, smartphone-uri”. În urma Nokia rămân pe drumuri 2.200 de angajaţi, care vor primi doar trei salarii compensatorii, pentru intervalul ianuarie - martie (fabrica Nokia de la Jucu, Cluj, se închide pe 31 decembrie 2011), urmând să cadă apoi în grija statului, fapt care îi enervează la culme pe sindicalişti. Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, cere cel puţin 60 de salarii compensatorii pentru salariaţii Nokia, după modelul aplicat acum patru ani şi jumătate în Germania, când producătorul finlandez de telefoane a închis fabrica din Bochum, pentru a se muta în România. Hossu mai spune că sindicaliştii vor încerca să convingă conducerea Nokia ca, în următoarele trei luni, să ateste oficial profesiunile din cadrul fabricii de la Jucu, astfel încât angajaţii să rămână măcar cu o calificare. Este tot ce se poate face, după cum recunoaşte şi premierul Boc: „Guvernul nu este în măsură să ceară despăgubiri la UE, întrucât nu a făcut nicio investiţie acolo. Problema este de competenţa autorităţilor locale”. De altfel, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat că va cere desecretizarea contractului cu Nokia, pentru a dovedi că autorităţile locale şi-au îndeplinit obligaţiile faţă de compania finlandeză.

ROMÂNII, LĂSAŢI ÎN VOIA SORŢII Ce se va întâmpla la Jucu? Din câte se pare, compania Bosch şi-ar putea muta acolo o parte din operaţiuni, respectiv diviza de componente auto, potrivit unui anunţ făcut de Consiliul Local Cluj. „Bosch este interesată să inestească în zona industrială Tetarom, cel mai probabil lângă halele Nokia. Discuţiile durează de peste 10 luni”, a declarat Tişe. De asemenea, Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR-1903) a propus şefilor Nokia transferul managementului fabricii de la Jucu, prin acordarea locaţiei de gestiune a unităţii, pe o perioadă de timp, corelată cu durata de manifestare a crizei economice. „Conducerea Nokia va avea dreptul de a anula contractul, în cazul în care parametrii de management nu sunt îndepliniţi, timp de două semestre consecutive”, spun cei de la UGIR-1903. Planul are însă şanse mici de reuşită, aşa că singura salvare a celor 2.200 de viitori şomeri ar fi primirea unui ajutor pentru reîncadrarea în câmpul muncii, singura condiţie fiind ca Guvernul să atragă bani europeni din Fondul de Ajustare la Globalizare (FEAG), spune europarlamentarul PSD Cătălin Ivan. „România nu a depus niciodată până acum vreun proiect pentru atragerea banilor UE din FEAG. Din păcate, românii sunt lăsaţi în voia sorţii. În vreme ce ţara noastră nu a ajutat nicun muncitor disponibilizat, peste 23.000 de şomeri din UE au fost ajutaţi de statele lor să-şi găsească o nouă slujbă”, a comentat Ivan.



12