„Hoţi” de calciu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Hoţi” de calciu

Sănătate 15 Aprilie 2010 / 00:00 767 accesări

Se ştie că laptele şi brânza au multe proteine şi, fiind acide, scad pH-ul sângelui şi îl acidifică. În această situaţie, organismul se apără şi, obligatoriu, scoate calciul din oase, ca să echilibreze pH-ul sângelui şi să poată rămâne normal, explică medicul nutriţionist şi endocrinolog la Policlinica Iancului din Bucureşti, Virgiliu Stroescu. Medicul îi atenţionează pe părinţi că băutura preferată a copiilor, laptele cu cacao, nu înseamnă că îi ajută şi la asimilarea calciului în organism. “Este adevărat că laptele are mult calciu, dar în acelaşi timp, laptele este acid, pentru că are aminoacizi, şi va face şi ca sângele să fie acid. Pentru a se apăra, organismul absoarbe calciul din oase, ajungând în situaţia în care calciul din lapte să nu se absoarbă”, atrage atenţia dr. Stroescu.

În acest fel, medicul demontează şi mitul potrivit căruia persoanele care sunt bolnave de osteoporoză trebuie să mănânce multe produse lactate şi să-şi administreze pastile de calciu. “Bătrânii suferă de lipsă de calciu nu pentru că nu mănâncă lactate, ci pentru că au “hoţi” de calciu. Şi, atunci, vârstnicii care mănâncă lapte în cantitate mare şi brânză multă vor face fracturi de oase şi osteoporoză”, atrage atenţia dr. Virgiliu Stroescu.



Ştiri recomandate

12