“Imagini din Germania“ pe simezele Muzeului de Artă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

“Imagini din Germania“ pe simezele Muzeului de Artă

Cultură 06 Octombrie 2006 / 00:00 1403 accesări

Sala de expoziţii de la etajul al III-lea al Muzeului de Artă găzduieşte o frumoasă expoziţie de fotografie, avînd ca autor un artist-fotograf de excepţie, Julia Lucina-Nazarenko, din Germania. Vernisajul evenimentului expoziţional, prezentat sub titulatura “Imagini din Germania“, a avut loc ieri, în prezenţa directorului instituţiei-gazdă, dr. Doina Păuleanu, a expozantei, a prof. univ. dr. Marina Capbun, a poetului german de origine română Radu Bărbulescu, venit special la Constanţa pentru a-şi lansa cel de-al 12-lea volum de poeme, “Triptic“, precum şi a unui public numeros. Arheolog de profesie, Julia Lucina-Nazarenko se află pentru prima dată la Constanţa, scopul vizitei sale pe teritoriul Dobrogei fiind acela de a realiza un set de fotografii în judeţ, la siturile arheologice, la Adamclisi, Hîrşova, Mangalia. Artista a declarat că a rămas impresionată atît de arhitectura caselor din Constanţa, cît mai ales de figurile oamenilor, pe care a decis să le imortalizeze în fotografii-portret, pe care le va prezenta, anul viitor, în cadrul unei expoziţii, la Consulatul român din Munchen.

În ceea ce priveşte poemele fotografice aflate pe simezele Muzeului de Artă, acestea dau dovadă de imaginaţie, de vervă, de unghiuri de vedere inedite şi reuşesc, în ultimă instanţă, să inducă privitorului ideea că ele sînt unitare, autorul avînd un punct de vedere asupra lumii, fapt care trebuie remarcat în mod special. “Dacă, în general, a face instantanee fotografice este un lucru simplu şi la îndemînă, a face fotografie artistică este un lucru greu, laborios, care presupune cunoaşterea unor reguli care sînt aceleaşi cu cele ale artelor vizuale, o epurare, o decantare, intervenţia imaginaţiei, şi nu numai declicul tehnic cu care ne-am obişnuit să ne însoţim, de obicei, acest act. Nu putem decît să admirăm discreţia acestei forme de manifestare, discreţia artistei însăşi, care, iată, este de o maturitate cu totul specială. De altfel şi vine dintr-o familie de artişti fotografi din Sankt Petersburg, şi Germania, văzută prin ochii ei, este un peisaj şi o lume dintre cele mai interesante, cu unghiuri de vedere dintre cele mai inedite, cu o prospeţime extraordinară în a surprinde lucruri care, în ultimă instanţă, pot să pară fireşti“, a subliniat directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu. Ochiul artistului a ştiut să descopere frumosul sau şocantul, aspecte pe care a reuşit să le îmbrace în culorile reflecţiei. Acelaşi ochi surprinde contradicţii, chiar stranietăţi: un orb şi o persoană cu afecţiuni motorii, de exemplu, care luptă cu propriile handicapuri înaintea unui magazin care face reclamă unor produse pentru păstrarea sănătăţii sau scaunul gol al unui vînzător de BISS, uitat înaintea afişelor unui oficiu de turism ca şi cum proprietarul, atras de ţinte îndepărtate, seducătoare, şi-ar fi părăsit subit mica sursă de venit. n

Sala “Alexandru Ciucurencu“ a Muzeului de Artă, la dispoziţia expoziţiilor UAP

Cea de a doua parte a evenimentului a constat într-o lansare editorială, poetul german de origine română Radu Bărbulescu alegînd Constanţa pentru a-şi lansa, oficial, cea de-a 30-a lucrare pe care o semnează. Reprezentînd cel de-al 12-lea volum de versuri din cariera sa, ciclul de poeme “Triptic“ a fost publicat, anterior, în revista “Agora“ şi abordează probleme spinoase legate de condiţia artistului. “Cred sincer că Radu Bărbulescu este una din vocile momentului, care va vorbi şi generaţiilor viitoare. Faptul că poetul vine să publice versuri la Constanţa este un omagiu adus cititorilor de poezie de aici“, a precizat prof. univ. dr. Marina Capbun. Evenimentul s-a încheiat cu un anunţ făcut de directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu, care a făcut cunoscut faptul că, începînd de ieri, sala de expoziţii de la etajul al III-lea al muzeului se numeşte Sala “Alexandru Ciucurencu“ şi este pusă la dispoziţia expoziţiilor temporare ale artiştilor contemporani, fiind retrasă din circuitul expoziţiilor permanente ale muzeului. Astfel, sala va fi, în mod permanent, la dispoziţia Filialei Constanţa a Uniunii Artiştilor Plastici.

Taguri articol


12