În 2014 vom fi plătiţi ca-n 2013

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Profesorii debutanţi şi medicii rezidenţi, pe plus

În 2014 vom fi plătiţi ca-n 2013

Eveniment 12 Noiembrie 2013 / 00:00 407 accesări

Ce ne pregăteşte bugetul anului 2014? Veşti bune pentru profesorii debutanţi şi pentru medicii rezidenţi, veşti mai puţin bune pentru alte categorii... Salariile vor fi îngheţate pentru majoritatea bugetarilor la acelaşi nivel cu luna decembrie 2013, fără să fie aplicată valoarea de referinţă din Legea salarizării unitare. Măsura va fi aprobată de Guvern prin Ordonanţă de Urgenţă şi justificată prin faptul că neaplicarea acesteia ar genera un impact suplimentar asupra deficitului bugetului general consolidat de 4,6% din produsul intern brut, afectând în mod semnificativ sustenabilitatea finanţelor publice. Una dintre categoriile care vor primi bani în plus de anul viitor este cea a profesorilor debutanţi (vechime de până la 6 ani - n.r.). "Din totalul personalului plătit din fonduri publice, personalul didactic din învăţământul preuniversitar şi universitar reprezintă circa 21%. Având în vedere importanţa deosebită a acestui sector în dezvoltarea generală a societăţii româneşti, se impune asigurarea unei remuneraţii mai atractive pentru această categorie de personal şi în special pentru cadrele didactice tinere. Astfel, o mai bună motivare a acestora ar putea conduce la creşterea performanţelor profesionale şi, implicit, la o mai bună pregătire a elevilor şi studenţilor", arată Guvernul.

VEŞTI BUNE ŞI PENTRU MEDICII ŞI FARMACIŞTII REZIDENŢI Începând cu 1 ianuarie 2014, medicii şi farmaciştii rezidenţi cu un salariu lunar brut mai mic decât 3.000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 lei. Bursa nu face parte din salariul brut, nu este supusă impozitului pe venit şi nu constituie baza de calcul pentru contribuţiile de asigurări sociale de stat, asigurări pentru şomaj, asigurări sociale de sănătate sau pentru accidente de muncă şi boli profesionale. Plata bursei de rezidenţiat se realizează din bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii.

Potrivit preşedintelui CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, principiul salariilor îngheţate distruge "motivarea pentru o mai bună stimulare a muncii. Acesta este elementul principal. Al doilea element este faptul că se face o creştere pentru anumite categorii de personal bugetar, învăţământ, ceva din sănătate prin invenţia unei burse, şi pentru asistenţii sociali. Pentru restul sectorului bugetar, deşi au şi ei dificultăţi, nu sunt prevăzute creşteri salariale, deşi legea unitară de salarizare prevedea o comprimare de jos în sus pentru tot sectorul bugetar", a precizat Hossu. În opinia liderului sindical, această măsură va duce la demoralizare şi la reacţii sociale, care se vor vedea în rezultatele în muncă. Hossu acuză Guvernul că a preferat să îngheţe salariile bugetarilor în loc să facă o schimbare a contractelor de management în companiile cu capital majoritar sau integral de stat, deşi managerii "preiau o mare cantitate de bani, iar efectul decizional nu are nicio penalitate". "Salariile lor sunt nejustificate. Dar, ca de obicei, se leagă de opincă, care trebuie să plătească oalele sparte ale sistemului", a mai spus Hossu.

În anul 2014, ordonatorii principali de credite/ordonatorii de credite pot aproba demararea procedurilor privind promovarea pe funcţii, grade sau trepte profesionale a personalului numai cu condiţia încadrării în bugetul anual aprobat la cheltuieli de personal.

Avansarea personalului încadrat pe funcţii de execuţie în gradaţia corespunzătoare tranşei de vechime în muncă se face prin încadrarea în clasele de salarizare corespunzătoare vechimii în muncă dobândite, prevăzute la art. 11 alin. (3) din Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificările ulterioare, personalul beneficiind de o majorare a salariului de bază avut, corespunzător numărului de clase de salarizare succesive suplimentare multiplicat cu procentul stabilit la art. 10 alin. (5) din legea sus-menţionată, fără acordarea salariului aferent clasei de salarizare prevăzut în anexele la Legea-cadru nr. 284/2010, după caz.

Munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător.

Autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de modul de finanţare, nu vor acorda premii şi prime de vacanţă. Prin excepţie de la prevederile alin. (2), în anul 2014, se pot acorda premii pentru sportivii şi colectivele tehnice care au obţinut performanţe deosebite la acţiunile sportive internaţionale, pentru elevii care au obţinut distincţii la olimpiadele şi concursurile internaţionale pe obiecte de învăţământ şi pentru profesorii care i-au pregătit pe aceştia.

Dispoziţiile legale privind acordarea ajutoarelor sau, după caz, a indemnizaţiilor la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă nu se aplică.

Prevederile art. 12 din Anexa nr. II, capitolul I, lit. B la Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificările ulterioare, nu se aplică.

Cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană şi, respectiv, valoarea financiară anuală a normelor de echipare, precum şi valoarea financiară a drepturilor de echipament se menţin în plată la nivelul stabilit pentru anul 2013.



12