În caz de botulism, medicii apelează la rezerva de stat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

În caz de botulism, medicii apelează la rezerva de stat

• Ultimul caz de botulism semnalat în Constanţa a avut loc în vara anului trecut
Social 07 August 2008 / 00:00 1702 accesări

Botulismul este o afecţiune care apare în urma consumului de alimente contaminate, în special conserve preparate în casă, slănină, cîrnaţi afumaţi, peşte afumat/sărat, carne în untură, dar şi a unor conserve din comerţ care nu au fost corect sterilizate. Medicii spun că botulismul alimentar apare atunci cînd toxina botulinică, produsă în alimente contaminate, este ingerată sau sporii acestei toxine sînt inhalaţi. Directorul medical adjunct al Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, dr. Stela Halichidis, a declarat că boala este extrem de periculoasă şi că tratamentele în aceste cazuri sînt bine stabilite. “În caz de botulism apelăm la rezerva de stat care păstrează serurile speciale. Botulismul este o boală foarte gravă în care trebuie să se intervină în cel mai scurt timp. Din fericire, în această vară nu am avut nici un caz”, explică dr. Halichidis. Ultimul caz de botulism semnalat la Constanţa a avut loc în vara anului trecut, cînd un muncitor zilier, de 53 de ani, din Năvodari, a mîncat cîrnaţi nepreparaţi termic şi păstraţi la temperatura camerei, o conservă de fasole cu costiţă şi pate de ficat. Atunci, specialiştii Institutului “Cantacuzino” Bucureşti urmau să confirme existenţa tulpinei botulinice la conserva de fasole cu costiţă. Cum perioada în care gospodinele încep să prepare conservele se apropie, medicii atrag atenţia la felul în care acestea sînt îmbuteliate, dar şi gătite. Este bine de ştiut că legumele, carnea, peştele, dar nu numai, trebuie sterilizate prin fierbere cel puţin 30 de minute. Totodată, medicii spun să nu se consume sub nici o formă conserve al căror capac este bombat, dar nici cele cu aspect şi miros neplăcut.



Ştiri recomandate

12