În România încă se mai moare de TBC!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Semnale din partea asociaţiilor Suntem peste media europeană la decese

În România încă se mai moare de TBC!

Sănătate 25 Martie 2014 / 00:00 1754 accesări

De Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei, marcată ieri, Asociaţia pentru sprijinirea pacienţilor cu tuberculoză multidrog rezistentă - MDR-TB (ASPTMR) a tras un nou semnal de alarmă vizavi de situaţia gravă şi în curs de agravare a bolnavilor cu această afecţiune. Din cauza subfinanţării grave a Programului naţional de control al tuberculozei, de numai 41% din necesar, conform analizei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), rezistenţa la medicamente s-a extins, iar numărul de pacienţi cu MDR-TB este în creştere. Problema este că sunt semnalate creşteri ale numărului de cazuri noi la adolescenţi şi tineri. „Abordarea bolnavului de MDR-TB trebuie să fie una integrativă, care să ia în considerare nevoile de îngrijire medicală, nevoile psihologice şi protecţia socială. Fără munca de echipă între stat şi ONG-urile de profil, fără o conlucrare eficientă între Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul de Finanţe şi Ministerul Educaţiei, MDR-TB are toate şansele să devină o boală incurabilă, ce se transmite prin aer!”, a declarat preşedintele ASPTMR, Cătălina Constantin.

ÎNGRIJORĂTOR! „Este de necrezut că în România încă se mai moare de tuberculoză, că ţări precum Congo au o acoperire a necesarului Programului naţional de control al tuberculozei de 100%. Indiferenţa autorităţilor, a cetăţeanului de rând poate să coste între 1.000 şi 4.000 de euro lunar, timp de doi ani, pentru un pacient cu MDR-TB”, spun reprezentanţii asociaţiei. Rata mortalităţii este de 20%, conform raportului OMS din aprilie 2012. Fiecare pacient contagios poate infecta într-un an alte zece persoane, iar cel puţin una dintre ele şi face boala. „Dacă ar exista suficiente laboratoare de diagnostic rapid al MDR-TB, medicaţia, facilitarea accesului la diagnostic şi tratament al grupurilor vulnerabile, protecţie socială, facilitarea reinserţiei sociale după vindecare, modalităţi eficiente de gestionarea resurselor materiale, umane şi de informaţie, modalităţi eficiente de educarea populaţiei generale în ceea ce priveşte boala, în câţiva ani, România ar putea fi o ţară în care cazurile de MDR-TB sunt doar o excepţie”, potrivit ASPTMR.

Noi semnale de alarmă

Dintr-o populaţie de aproximativ 20 milioane de locuitori, peste 34.000 suferă anual de tuberculoză sensibilă şi 1.500 de MDR-TB, o formă gravă de tuberculoză în care microbul a căpătat rezistenţă la cel puţin două tuberculostatice. Cel mai grav este că a apărut o formă de tuberculoză extensiv de rezistentă care este foarte greu de tratat, având rata de supravieţuire foarte scăzută.

Suntem peste media europeană la decese cauzate de TBC

România are o rată a mortalităţii prin TBC de 6,4% la fiecare 100.000 de locuitori, peste media europeană de 5,3%, clasându-se pe locul 6 în Europa la acest capitol din 17 ţări europene, conform ultimelor date ale Institutului de Sănătate Publică. Cu toate acestea, numărul românilor diagnosticaţi anual cu TBC este în scădere, ca urmare a activităţilor implementate de către Programul Naţional de Control al Tuberculozei. Dacă în anul 2011 s-au înregistrat 18.215 cazuri noi şi recidive, în 2013 numărul s-a ridicat la 15.382 cazuri, incluse fiind şi recidivele bolii, conform datelor Societăţii Române de Pneumologie (SRP). Situaţia rămâne în continuare gravă, în condiţiile în care, în ţară, se înregistrează zilnic 55 de cazuri de TBC, iar în fiecare zi, patru români îşi pierd viaţa din cauza acestei boli totuşi curabile, ceea ce înseamnă între 1.200 - 1.500 de decese pe an. Tot potrivit SRP, frecvenţa bolilor pulmonare este la fel de mare ca şi a celor cardiace şi generează tot atâtea cheltuieli ca şi bolile de inimă. Până în 2011, datele arătau că 6% dintre români au astm, 8-10% au o altă boală de plămâni, numită BPOC, iar procentul de cancere în spitalele de pneumologie este în jur de 40-50%. “De Ziua mondială de luptă împotriva TBC, atragem atenţia publicului asupra faptului că TBC este o maladie infecţioasă transmisibilă prin aer. De cele mai multe ori, TBC atacă plămânii, iar această formă a maladiei este cea mai periculoasă întrucât, în timpul tusei, strănutului, vorbirii sau scuipatului, bolnavii elimină în aer microbi cunoscuţi drept bacilii de tuberculoză. Tratamentul medicamentos complex standardizat poate vindeca această boală în majoritatea cazurilor, dacă tratamentul este instituit rapid, înainte ca plămânii să fie prea afectaţi, este urmat corect şi nu este întrerupt înainte de termen”, a declarat dr. Cristina Popa, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumoftiziogie “Marius Nasta”.



12