Încălzirea globală, tema centrală a Forumului Economic de la Davos

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Încălzirea globală, tema centrală a Forumului Economic de la Davos

Externe 26 Ianuarie 2007 / 00:00 737 accesări

Schimbările climatice, creşterea economică a ţărilor asiatice şi revoluţia Internetului sînt temele ce domină timp de cinci zile agenda Forumului Economic Mondial, care a început, miercuri, la Davos. Un număr de 2 500 de invitaţi din 90 de ţări, între care 15 şefi de stat, 60 de miniştri, 23 de lideri religioşi, 13 conducători de sindicate şi peste 30 de şefi de organizaţii neguvernamentale, vor căuta soluţii pentru problemele cu care se confruntă omenirea, la începutul anului 2007. Printre personalităţile prezente la summit-ul din acest an se numără Bill Gates, Angela Merkel, Tony Blair şi Paolo Coelho, cîntăreţul pop Bono şi actorii de film Michael Douglas şi Angelina Jolie.

Cuvîntul de deschidere a sesiunii de anul acesta i-a revenit cancelarului Merkel. Germania, care deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, a preluat luna aceasta şi conducerea Grupului Celor Opt State Puternic Industrializate, ce cuprinde Statele Unite, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franţa, Canada, Italia şi Rusia. Angela Merkel a adus în atenţia participanţilor provocările pe care le aduce globalizarea, evocînd în acest sens contextul creat ca urmare a ridicării unor noi puteri, precum Brazilia, China şi India. O asemenea situaţie impune crearea unor noi forumuri internaţionale în care să fie cuprinse şi aceste ţări, în vederea identificării soluţiilor pentru o creştere economică globală susţinută. Aceste probleme vor fi abordate cu prilejul summit-ului G8 ce va avea loc, în iunie, într-o staţiune germană de la Marea Baltică, unde au fost invitate şi Brazilia, India, China, Mexic şi Africa de Sud. Angela Merkel a mai adus în discuţie şi problemele încălzirii globale şi securităţii energetice, referindu-se la discuţia avută în staţiunea Soci de la Marea Neagră cu preşedintele rus, Vladimir Putin.

Participanţii la reuniune au recunoscut că modificările climatice vor avea un impact major asupra economiei mondiale, în anii următori, iar liderii nu sînt pregătiţi pentru această problemă. Reprezentanţii statelor dezvoltate au recunoscut necesitatea de a lua măsuri care să atenueze impactul încălzirii globale asupra naţiunilor emergente, dar nu şi-au asumat angajamente majore.

Statele sărace sînt, în special, afectate de apelurile tot mai numeroase pentru limitarea utilizării combustibililor fosili, care contribuie la apariţia efectului de seră, la producerea de furtuni şi alte pagube de natură ecologică. Aceste ţări sînt cele mai expuse la efectele încălzirii globale, cum sînt ploile neregulate, inundaţii şi secetă, care au distrus terenurile fertile şi au afectat agricultura de subzistenţă din Africa, Afganistan, Haiti şi alte regiuni. Pe lîngă sumele mari necesare pentru a ajuta aceste state să facă faţă efectelor negative ale încălzirii globale, ţările sărace trebuie să aibă posibilitatea de a-şi dezvolta industria. Alţi participanţi susţin însă că monitorizarea mai strictă a emisiilor poluante în statele occidentale dezvoltate, inclusiv Statele Unite, care au refuzat să semneze Protocolul de la Kyoto, va contribui şi la dezvoltarea naţiunilor emergente.



12