Insulta şi calomnia ar putea fi reincriminate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Insulta şi calomnia ar putea fi reincriminate

Eveniment 23 Ianuarie 2007 / 00:00 979 accesări

Potrivit Deciziei 62 din 18 ianuarie a Curţii Constituţionale (CC), abrogarea articolelor privind incriminarea calomniei şi insultei este neconstituţională. Curtea a luat în discuţie o excepţie de neconstituţionalitate ridicată într-un proces şi a constatat că sînt neconstituţionale dispoziţiile articolului I, punctul 56 din Legea 278/2006, privind modificarea şi completarea Codului penal. Concret, Curtea a stabilit că abrogarea articolelor 205 (insulta), 206 (calomnia) şi 207 (proba verităţii) este neconstituţională, decizia nefiind încă motivată. În conformitate cu art. 31 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CC, decizia prin care se constată neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă în vigoare este definitivă şi obligatorie. Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare constatate ca fiind neconstituţionale îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei CC dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pune de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sînt suspendate de drept.

“Reincriminarea insultei şi calomniei îngrădeşte libertatea de exprimare”

Decizia CC a stîrnit nenumărate reacţii:

Liderul Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, Renate Weber: "În Constituţie este prevăzut că dreptul la liberă exprimare nu poate afecta demnitatea persoanei, însă modul în care aceste două fapte sînt pedepsite ţine strict de voinţa legiuitorului, nicidecum nu este stipulat de Constituţie. Practic, legea prevede în continuare o răspundere pentru calomnie sau insultă, însă nu una penală, ci una civilă, iar această decizie a legiuitorului nu văd de ce ar fi neconstituţională."

Senatorul UDMR Eckstein Kovacs Peter, jurist: “Dezincriminarea calomniei în general şi a calomniei prin presă în special a fost o măsură pro-europeană şi bună.”

Purtătorul de cuvînt al PSD, Cristian Diaconescu: "În anul 2004 insulta a fost abrogată, ca şi sancţionare din Codul Penal. Iar în legătură cu calomnia, se instituia o procedură specială care practic răsturna sarcina probei şi oricum elimina închisoarea ca pedeapsă alternativă. Sîntem pe aceeaşi poziţie."

Cristian Tudor Popescu, preşedintele interimar al Clubului Român de Presă (CRP): "După ce, la sfîrşitul anului trecut, Ministerul Justiţiei a prezentat CRP un proiect de limitare a accesului presei la informaţii, apoi a promovat o Hotărîre de Guvern prin care procurorii au posibilitatea să violeze spaţiul electronic privat al cetăţenilor, iată că vine această decizie a CC, care e îndreptată tot împotriva libertăţii presei. CRP va face uz de toate căile posibile de atac şi protest la adresa acestei decizii, atît la organismele internaţionale juridice, cît şi la cele de presă".

Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie, Asociaţia pentru Protejarea şi Promovarea Libertăţii de Exprimare şi Convenţia Organizaţiilor de Media îşi exprimă, printr-un comunicat, profunda îngrijorare faţă de decizia CC de a declara neconstituţional articolul I, punctul 56 din Legea 278 din 2006, care amenda Codul penal eliminînd articolele referitoare la insultă, calomnie, proba verităţii şi defăimarea ţării sau a naţiunii.

APADOR-CH solicită Parlamentului României să nu adopte, ca urmare a deciziei CC, prevederi care să reincrimineze insulta şi calomnia şi care sînt de natură să îngrădească libertatea de exprimare, "valoare esenţială pentru o societate democratică".

Avocaţii spun că decizia Curţii bulversează sistemul judiciar

Avocaţii apreciază că decizia prin care CC amendează legea prin care s-au dezincriminat insulta şi calomnia bulversează sistemul judiciar, însă trebuie respectată, întrucît este obligatorie. Situaţia este văzută de către specialiştii în drept ca fiind inedită în condiţiile în care este vorba despre incriminarea unor fapte. În această situaţie, potrivit juriştilor, este nevoie de o intervenţie a legiuitorului care să reincrimineze respectivele fapte. O altă opinie a juriştilor este că problema insultei şi a calomniei îşi poate găsi rezolvarea şi prin intrarea în vigoare a legii medierii. Astfel, insulta şi calomnia pot fi mediate fără a mai fi nevoie să se ajungă la un proces.



12