Iohannis i-a tras scaunul lui Antonescu de sub el!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Bătălie internă

Iohannis i-a tras scaunul lui Antonescu de sub el!

Eveniment 22 Iulie 2014 / 00:00 1213 accesări

ALEGERI După o ședință furtunoasă, în care Norica Nicolai a criticat actuala conducere, trăgând un semnal de alarmă cu privire la viitorul partidului, liberalii și-au desemnat prezidențiabilul. După mai bine de trei ore de ședință, membrii Delegației Permanente a PNL l-au desemnat pe liderul formațiunii, Klaus Iohannis, drept candidatul partidului la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Interesant este că Iohannis a obţinut un număr de voturi aproape dublu faţă de Antonescu, în favoarea neamțului optând 110 membri, în timp ce pentru fostul lider liberal au votat doar 56. Alegerea s-a făcut prin vot secret, așa cum a cerut fostul președinte al PNL, cel care, culmea, susținea, nu cu mult timp în urmă, exact opusul. Astfel, odată finalizat acest proces, Crin Antonescu este aruncat, practic, la lada de gunoi a politicii, fiind genul de politician care s-a născut talent și a murit speranță. Numai că, în cazul lui Antonescu, se poate spune că el și-a făcut-o cu mâna lui, pentru că nimeni nu l-a pus să rupă USL și să se arunce în brațele lui Băsescu. Totodată, nimeni nu l-a pus să renunțe la funcția de președinte al PNL. După ce a fost învins în competiția internă, Antonescu a mascat eșecul, spunând că toată lumea este mulţumită, inclusiv el, şi a arătat că procedura de vot a fost una corectă. Pe de altă parte, fostul preşedinte liberal a declarat că proiectul fuziunii dintre PNL şi PDL ar trebui să continue, chiar dacă dreapta va pierde alegerile prezidenţiale din noiembrie.

BĂTAIE PE FUNCȚII În timp ce liberalii căutau piatra filosofală, cei de la PDL îi înghițeau pe feciștii lui Mihai-Răzvan Ungureanu. Anunțul l-a făcut președintele PDL, Vasile Blaga, care a spus, la finalul ședinței Colegiului Director, că protocolul de fuziune prin absorbție a fost votat cu majoritate de voturi, urmând ca președintelui FC să-i revină un post de vicepreședinte. Blaga a arătat că fuziunea cu FC se va materealiza în prima din cele trei convenţii ale PDL şi FC. Pe de altă parte, democrat liberalii au mai votat și protocolul de fuziune prin comasare cu PNL și Statutul viitorului partid. ”Facem toate aceste lucruri nu pentru funcţii, ci pentru a crea un puternic partid de centru-dreapta, care să propună un program solid românilor şi care să câştige toate alegerile”, a adăugat Blaga. Însă ceea ce evită președintele PDL să spună este că, prin unificarea cu PNL, practic, portocaliii vor dispărea în neant, ascunzându-se astfel de eșecurile guvernării din perioada 2008 - 2012. La rândul său, preşedintele FC, Mihai-Răzvan Ungureanu, care a fost prezent la şedinţa Colegiului Director al PDL, a precizat că fuziunea dintre partidul său şi PDL este dovada că reprezentanţii acestor formaţiuni politice nu sunt doar teroreticieni ai unităţii dreptei.

BĂTAIE PENTRU COTROCENI Desemnarea lui Iohannis nu reprezintă, automat, și faptul că el va fi cel care se va bate oficial la Președinție. Asta pentru că pretendenți pentru fotoliul de la Cotroceni au și democrat liberalii, care vin pe turnantă cu trei aspiranți - Cătălin Predoiu, Monica Macovei și Mihai-Răzvan Ungureanu, ultimii doi fiind outsideri. Iar dacă punem la socoteală faptul că PNL și PDL sunt pe punctul de a-și uni destinele, deocamdată sub forma unei alianțe, putem spune că noua construcție de dreapta, în care a fost absorbită și FC, va avea patru pretendenți la postura de candidat al PNL - PDL la alegerile prezidențiale. Până se va ști care este alesul, liderii celor două formațiuni se vor așeza la masa tratativelor și vor analiza și răsanaliza care ar avea șanse mai mari. Discuțiile vor avea loc în următoarele două săptămâni, urmând ca, pe 5 august, să fie anunțat candidatul comun pentru scrutinul din noiembrie.

MACOVEI, PUSĂ LA PUNCT Aspirațiile Monicăi Macovei și lui Mihai-Răzvan Ungureanu de a fi prezidențiabil au fost tăiate din fașă de Vasile Blaga, care a declarat că partidul și-a desemnat deja candidatul pentru Președinția României, în persoana lui Cătălin Predoiu. ”Aici nu e pe toane, ci pe regulamente. PDL și-a desemnat în cel mai democratic mod cu putință candidatul. Nu am ce să adaug. Aceasta este părerea unanimă a conducerii PDL. Macovei trebuia să se înscrie în cursa internă pentru desemnarea candidatului la momentul în care a avut loc procedura respectivă, nu acum”, a spus „buldogul“. În privința lui Ungureanu, președintele portocaliilor a spus că acesta nu este încă membru al PDL. ”A spus el (Ungureanu - n.r.) mai multe, că va sprijini candidatul care va rezulta din această ultimă analiză, dintre reprezentantul PNL şi al PDL. Viaţa e lungă, e loc pentru toţi”, a precizat Blaga.

Ioan Ghișe părăsește PNL

PNL pierde membri pe bandă rulantă după Congresul în care Klaus Iohannis a ajuns președintele partidului. Nu mai puțin de 15 parlamentari au părăsit formațiunea condusă de Iohannis, anunțând că vor trece la viitorul partid al lui Călin Popescu-Tăriceanu, care acumulează din ce în ce mai multă simpatie politică, inclusiv de la electoratul PSD. După câteva nume mari, un alt greu al partidului a anunțat că va rupe carnetul de membru al PNL. Este vorba de senatorul Ioan Ghișe, cel care a fost unul dintre puținii, dacă nu chiar singurul, liberali care l-au înfruntat pe Traian Băsescu. ”Anunț că, în următoarele două zile, voi lua o decizie privitoare la rămânerea mea în partid. Voi rămâne senator independent și, prin votul meu în Senat, voi susține programul de guvernare al USL, așa cum a fost votat de cetățeni”, a spus Ghișe. Întrebat dacă vrea să candideze la Președinție, Ioan Ghișe a spus: ”Da. Voi strânge semnături și, dacă semnăturile vor depăși cifra prevăzută de lege, am să candidez independent. Miercuri, la conferința de presă pe care o voi ține la Senat, voi expune și motivele care au stat la baza acestei decizii”.



12