Ion Caramitru a fost reales preşedinte al UNITER

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ion Caramitru a fost reales preşedinte al UNITER

Cultură 02 Octombrie 2014 / 00:00 368 accesări

Ion Caramitru, personalitate marcantă a culturii române, actor și director al Teatrului Național București, a fost reales în funcţia de preşedinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER), în urma votului Adunării Generale. Potrivit site-ului Uniunii Teatrale, Adunarea Generală de dare de seamă şi alegerile UNITER s-au desfășurat luni, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale" din Bucureşti.

În urma votului Adunării Generale, Ion Caramitru a fost reales în funcţia de preşedinte al instituţiei, iar Aura Corbeanu, director executiv al Festivalului Naţional de Teatru, în funcţia de vicepreşedinte executiv, pentru perioada 2014 - 2018.

Noul Senat UNITER, votat şi ales pentru următorii patru ani, este format din: actorul Ion Caramitru, managerul cultural Aura Corbeanu, actorii Emil Boroghină, Virginea Mirea, Ilinca Tomoroveanu, Ana Ciontea, Ozana Oancea, Miklos Bacs, Eusebiu Ştefănescu, Adi Carauleanu (membru supleant), regizorii Gábor Tompa, Claudiu Goga, László Bocsárdi (membru supleant), scenografii Dragoş Buhagiar, Puiu Antemir, Ştefania Cenean (membru supleant) şi criticii de teatru Marina Constantinescu, Alice Georgescu şi Florica Ichim (membru supleant). De asemenea, au fost votaţi ca membri ai Comisiei de Cenzori criticul de teatru Ileana Lucaciu, actorul Volin Costin şi expertul contabil Dana Varlaam.

LA CONDUCEREA UNIUNII DIN 1990 Preşedinte UNITER din anul 1990, Ion Caramitru este şi directorul TNB din 2005. Acesta a fost și ministru al Culturii, în perioada 1996 - 2000.

Îndrăgitul actor, născut pe 9 martie 1942, la Bucureşti, din părinţi aromâni, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1964, când a şi debutat pe scena TNB, în „Eminescu", de Mircea Ştefănescu. A fost actor şi regizor la Teatrul Bulandra, al cărui directorat l-a deţinut în perioada 1990 - 1993. A debutat pe marele ecran în filmul „Comoara din Vadul Vechi", de Victor Iliu, în 1963, având, ulterior, roluri principale în peste 40 de pelicule. A interpretat peste 60 de roluri importante din dramaturgia românească şi universală, în ţară şi în străinătate.

Ion Caramitru a fost decorat de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord cu titlul de Ofiţer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic, pentru activitatea culturală româno-britanică desfăşurată de acesta. De asemenea, Caramitru a primit din partea Universității „Ovidius” din Constanța, în aprilie 2012, distincția de Doctor Honoris Causa.

Taguri articol


12