Irlanda va aboli controversata schemă de evitare a plății taxelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lovitură pentru giganții din IT

Irlanda va aboli controversata schemă de evitare a plății taxelor

Monden 16 Octombrie 2014 / 00:00 452 accesări

Ministrul irlandez de Finanțe, Michael Noonan, a anunțat că va aboli controversata schemă de evitare a plății taxelor, cunoscută ca ”Double Irish”. Această procedură a permis unor mari firme multinaționale, cum ar fi Facebook, Google și LinkedIn, să-și mute legal profitul imens în Irlanda și, de acolo, în țări considerate paradisuri fiscale. Schema de taxare nu va mai fi accesibilă noilor solicitanți din anul 2015 și va fi retrasă până în 2020, a anunțat oficialul irlandez în Parlamentul de la Dublin, cu prilejul prezentării bugetului pe 2015.

NU SE MAI POT FENTA TAXELE ”Double Irish” exploatează diferențele internaționale în reglementările privind rezidența fiscală a companiilor. În viitor, toate companiile înregistrate în Irlanda trebuie să aibă rezidența fiscală în această țară. Taxa pe companii, de 12%, una dintre cele mai reduse din Europa, nu va fi modificată, însă. Menținerea acestei taxe a ajutat Irlanda să atragă companii cum ar fi LinkedIn și Airbnb Inc. și să-și păstreze economia pe linia de plutire după colapsul imobiliar. Mecanismul ”Double Irish” permite companiilor să colecteze profiturile prin subsidiarele lor irlandeze, deseori cu operațiuni reale și angajați în țară. Acele unități expediază profiturile prin redevențe și alte plăți către o a doua subsidiară irlandeză, cu sediul într-un paradis fiscal, cum ar fi Bermude, Grand Cayman sau Isle of Man.

Luna trecută, publicația americană ”The Wall Street Journal” a anunțat că Apple ar putea fi acuzată de Comisia Europeană (CE) că a beneficiat de ajutoare de stat ilegale din partea Irlandei, potrivit concluziilor preliminare ale anchetei derulate de Executivul comunitar asupra practicilor agresive ale anumitor companii multinaționale. Ancheta CE vizează două acorduri fiscale încheiate între grupul american și autoritățile irlandeze, datând din 1991 și 2007 și care pot fi catalogate drept ajutoare de stat ilegale. Și publicația britanică ”Financial Times” susține că Apple a încheiat mai multe acorduri secrete cu autoritățile irlandeze, care permit companiei americane să plătească taxe mai mici de 2%. Însă Apple, care operează în Irlanda încă din anii 1980, susține că acordurile sale cu această țară nu au încălcat nicio lege. ”Nu a existat niciun acord special, nu a existat niciodată ceea ce ar putea fi considerat ajutor de stat”, susține directorul financiar al companiei Apple, Luca Maestri. Deși, deocamdată, Executivul comunitar nu are o estimare cu privire la sprijinul de stat ilegal de care a beneficiat Apple, se estimează că acesta ar putea să se ridice la mai multe miliarde de euro.

REVENIRE SPECTACULOASĂ Irlanda a finalizat cu succes, în decembrie 2013, programul de asistență financiară internațională, îndeplinind toate țintele fiscale stabilite cu reprezentanții UE, BCE și FMI. În ianuarie, Irlanda a revenit furtunos pe piețele financiare, înregistrând o cerere-record pentru prima emisiune de obligațiuni, după ieșirea din programul de asistență financiară. Investitorii au făcut oferte de peste 14 miliarde de euro pentru obligațiunile guvernamentale pe zece ani, de trei ori mai mult decât valoarea bondurilor, de 3,75 miliarde de euro. Guvernul de la Dublin a îmbunătățit estimarea de creștere a economiei în 2015 de la 3,6% la 3,9% și se așteaptă la scăderea deficitului bugetar la 2,7% din PIB, anul viitor, sub ținta stabilită cu UE, de 2,9% din PIB.

După ce și-au ascuns cu succes veniturile colosale, giganții IT riscă să își înfurie propriile angajate. Facebook și Apple, companii adesea novatoare în materie de management, vor facilita, pentru salariatele lor, congelarea de ovule, plătindu-le tratamentul care permite femeilor să aibă copii mai târziu. Măsura are dublu tăiș, pentru că angajatele nu ar trebui să sufere nicio ingerință în viața privată și să decidă să facă copii atunci când își doresc. Cele două firme, care au ca salariați doi bărbați la o femeie și încearcă să atragă femei într-un sector preponderent masculin, vor acoperi până la 20.000 de dolari din cheltuielile aferente unei asemenea metode. Facebook a început de curând să includă congelarea ovocitelor în asigurarea medicală pe care o plătesc angajatorii, iar Apple va face același lucru din ianuarie. Cele două companii vor fi, prin urmare, primele mari firme care le oferă angajatelor lor această posibilitate.

Congelarea ovocitelor le permite femeilor să nu mai fie nevoite să aleagă între carieră și copii, scrie site-ul eggsurance.com, adăugând că 20% dintre femeile din SUA au primul copil la 35 de ani, în contextul în care riscul de infertilitate crește odată cu vârsta. Pe multe bloguri se afirmă, în schimb, că decizia celor două companii este un mod de a arăta că maternitatea și cariera sunt incompatibile, amânând una în favoarea celeilalte.



12