Israelul a încetat conflictul din Gaza din cauza altor ameninţări regionale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Israelul a încetat conflictul din Gaza din cauza altor ameninţări regionale

Externe 01 Septembrie 2014 / 00:00 341 accesări

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat sâmbătă, pentru televiziunea publică din ţara sa, că Israelul a acceptat încetarea ostilităţilor în Fâşia Gaza pentru a-şi păstra resursele în faţa altor ameninţări regionale potenţiale. ”Am luptat timp de 50 de zile şi am fi putut să luptăm încă 500, dar avem gruparea ultraradicală Stat Islamic la porţile Iordaniei, al-Qaida în Golan şi Hezbollahul la frontiera cu Libanul”, a declarat Netanyahu. ”Am decis să nu ne împotmolim în Gaza şi să ne limităm la obiectivul nostru, şi anume să aducem liniştea pentru cetăţenii Israelului”, a adăugat el.

Armata israeliană a anunţat că a doborât, ieri, un avion fără pilot venit dinspre Siria, care a trecut de partea israeliană a liniei de demarcaţie din Platoul Golan. Armata nu a precizat cine opera avionul. Acesta a fost doborât de o rachetă sol-aer de tip Patriot, în apropiere de oraşul sirian Quneitra, în centrul Platoului Golan, a declarat un purtător de cuvânt al armatei. Armata a dat dovadă de reţinere în faţa evenimentelor petrecute de cealaltă parte a liniei de demarcaţie, a afirmat colonelul Lerner. Israelul ocupă din 1967 o suprafaţă de aproximativ 1.200 de kilometri pătraţi din Platoul Golan, pe care a anexat-o, decizie care nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internaţională, iar 510 kilometri pătraţi se află sub control sirian.

După mai multe armistiţii unilaterale şi bilaterale întrerupte, Israelul și gruparea palestiniană Hamas au încheiat, marţi, un acord privind încetarea focului pe termen nelimitat, care a pus capăt celor 50 de zile de război soldate cu 2.143 de morţi în tabăra palestiniană şi 71 în cea israeliană.

Pe de altă parte, Israelul intenţionează să îşi însuşească 400 de hectare de teren situate în Cisiordania ocupată, în sectorul Betleem, a anunţat armata, ieri. Organizaţia anticolonizare Pacea Acum a avertizat că aceasta ar fi o decizie fără precedent după anii 1980, în ceea ce priveşte amploarea ei. Autorităţile au anunţat lansarea procedurii prin care cele 400 de hectare de teren, din apropierea coloniei Gva'ot, să treacă în proprietatea statului israelian, a precizat armata. Sursa citată nu a furnizat o justificare pentru această decizie luată de instanţele politice şi a precizat că părţile implicate au la dispoziţie 45 de zile pentru a face apel. Organizaţia Pacea Acum consideră această decizie drept ”dovada că premierul Netanyahu continuă să ridice obstacole în faţa viziunii ce prevede două state, israelian şi palestinian, şi să promoveze o soluţie cu un singur stat”.



12