Istoria Dobrogei, în aula Academiei Române

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Premieră

Istoria Dobrogei, în aula Academiei Române

Cultură 28 Noiembrie 2013 / 00:00 644 accesări

Pe 1 decembrie se împlinesc 95 de ani de la realizarea celui mai important eveniment din istoria multimilenară a românilor, înfăptuirea Marii Uniri de la Alba Iulia. Pentru a marca aşa cum se cuvine acest moment, Academia Română organizează mâine, de la ora 10.00, o manifestare festivă de înaltă ţinută ştiinţifică. La eveniment vor participa personalităţi de prim rang ale vieţii cultural-ştiinţifice naţionale, precum preşedintele Academiei Române, acad. dr. Ionel Haiduc, vicepreşedintele înaltului for, acad. dr. Dan Berindei, Patriarhul României, Preafericitul Daniel şi istorici. Printre aceştia se va afla şi istoricul constănţean dr. Valentin Ciorbea, profesor la Universitatea „Ovidius”, care va vorbi despre Dobrogea şi integrarea ei în graniţele statului român, în anul 1878.

INVITAŢIE ONORANTĂ „Academicianul Dan Berindei, care cunoaşte Dobrogea de circa 85 de ani, când a vizitat-o fiind copil şi a văzut pentru prima dată vulturii care populau acest ţinut - şi care cunoaşte foarte bine istoria teritoriului dintre Dunăre şi Mare -, ne-a onorat cu invitaţia de a susţine o comunicare referitoare la unirea Dobrogei cu România, în contextul făuririi statului naţional. Onoranta invitaţie vine şi datorită faptului că domnia sa m-a inclus în colectivul de redactare a ediţiei a doua a Tratatului de Istorie a României, volumul VII, unde mi-a revenit sarcina de a redacta subcapitolul referitor la acest important eveniment”, a spus prof. univ. dr. Valentin Ciorbea.

Evenimentul este cu atât mai important cu cât reprezintă o premieră faptul că se vorbeşte, în aula Academiei Române, despre Dobrogea care, în 1878, a întregit pământul românesc.

„DOBROGEA ESTE DOVADA VIE A FAPTULUI CĂ ROMÂNIA MODERNĂ S-A CONSTRUIT” „Proiectul Dobrogea, aşa cum l-au gândit şi îndrumat Carol I, Ion Brătianu, Mihail Kogălniceanu şi alţii, a fost o reuşită, regiunea făcând progrese remarcabile în absolut toate domeniile, după 1878. Cum spunea academicianul Dan Berindei, în urmă cu cinci ani, „Dobrogea este dovada vie a faptului că România modernă s-a construit”. Dintr-o regiune de frontieră, Dobrogea s-a repoziţionat politic, devenind fereastra de deschidere a României către spaţiile maritime”, a conchis prof. univ. dr. Valentin Ciorbea.



12