Istoria Dobrogei, reflectată prin celebrul „Chestionar” al lui Haşdeu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Restituiri esenţiale

Istoria Dobrogei, reflectată prin celebrul „Chestionar” al lui Haşdeu

Cultură 22 Ianuarie 2011 / 00:00 1131 accesări

O lucrare esenţială pentru istoria şi evoluţia socio-culturală a tărâmului dintre Dunăre şi Mare, „Dobrogea 1884-1885 în 31 de răspunsuri ale comunelor la Chestionarul Haşdeu” a fost lansată, ieri, în aula Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman”. Importanţa demersului celor doi autori, un istoric, prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu şi un filolog, dr. Liliana Lazia, directorul instituţiei gazdă, dar şi evocarea personalităţii enciclopedice a lui Bogdan Petriceicu-Haşdeu, părintele celebrului „Chestionar”, au fost principalele teme de discuţie ale manifestării.

Dincolo de aprecierile specialistului în istorie, prorectorul pe probleme de învăţământ al Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Marian Cojoc - care a specificat că ştie de demersul prof. Dumitraşcu încă din perioada în care îi era asistent - a mărturisit că prin acest volum a redescoperit un profesor surprinzător. Efortul autorilor a mai fost apreciat de editorul volumului, prof. Ioan Popişteanu, prof. univ. dr. Nicolae Rotund, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea şi de cea care semnează prefaţa lucrării, dr. Corina Apostoleanu.

Evenimentul editorial, moderat de preşedintele Asociaţiei pentru Resurse Culturale, dr. Mădălin Roşioru, a avut loc într-o atmosferă relaxată, în prezenţa unui public ales - directori de instituţii de cultură, istorici, arhivişti arheologi, critici de teatru, scriitori, arheologi - în rândurile căruia s-a aflat şi viceprimarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău.

Impresionantul volum „Dobrogea 1884-1885 în 31 de răspunsuri ale comunelor la Chestionarul Haşdeu” este rodul mai multor ani de cercetări şi studii în arhivele Bibliotecii Academiei Român.



12