Istoricul Anatol Petrencu, la 60 de ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Istoricul Anatol Petrencu, la 60 de ani

Cultură 24 Mai 2014 / 00:00 1582 accesări

Istoricul Anatol Petrencu, cunoscut profesor universitar la Chişinău, autor a numeroase cărţi de istorie contemporană, a împlinit, săptămâna aceasta, 60 de ani. Cu acest prilej, doi cunoscuţi istorici de la malul mării, prof. univ. dr. Stoica Lascu şi conf. univ. dr. Marian Zidaru, şi-au exprimat preţuirea pentru colegul lor de peste Prut.

„Pe profesorul Anatol Petrencu l-am întâlnit deseori la reuniuni de istorie care au avut loc la Chişinău sau în România, inclusiv la Constanţa, dânsul fiind o voce distinctă în apărarea valorilor democraţiei şi instituţiilor europene”, a spus conf. univ. dr. Marian Zidaru, de la Universitatea „Andrei Şaguna”. „Profesorul Anatol Petrencu, pe care am avut onoarea de a-l întâlni de mai multe ori, este unul dintre cei mai activi intelectuali militanţi, slujitori ai muzei Clio, care, în ultimele două decenii şi jumătate, a apărat filonul naţional românesc printre consângenii săi basarabeni. A fost un luptător pentru impunerea studiului istoriei românilor în învăţământul din Republica Moldova. Este, în continuare, promotor al valorilor civice prin intermediul cărora fraţii noştri din estul Prutului se pot integra comunităţii europene din zilele noastre”, a spus şi preşedintele Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorie din România, profesorul Stoica Lascu.

Cunoscutul profesor universitar Anatol Petrencu s-a născut pe 22 mai 1954, la Căuşeni, localitate din sudul Basarabiei, ai cărei locuitori au, în ultimele două decenii, legături fertile cu oameni şi localităţi din judeţul nostru, localitatea fiind înfrăţită, din septembrie 2013, cu municipiul Medgidia. Printre volumele care poartă semnătura istoricului Anatol Petrencu se numără: „Învăţământul istoric în România (1948-1989)”, „Relaţiile româno-italiene: de la confruntare la colaborare. 1945-1985”, „Basarabia în al Doilea Război Mondial: 1940-1944”, „România şi Basarabia în anii celui de-al Doilea Război Mondial” şi „Polonezii în anii celui de-al Doilea Război Mondial. Istoria politică”.

Taguri articol


12