Judecătorul Nicolae Timofti, candidat la preşedinţia R. Moldova

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Judecătorul Nicolae Timofti, candidat la preşedinţia R. Moldova

Externe 09 Martie 2012 / 00:00 381 accesări

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Nicolae Timofti, este candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană la funcţia de preşedinte al ţării. Reprezentanţii celor trei formaţiuni care formează AIE au declarat miercuri că s-au întâlnit cu un candidat la funcţia de preşedinte şi, în consecinţă, au convenit asupra datei alegerilor. Totuşi, oficial, nimeni nu a vrut să anunţe cine este misteriosul candidat. Grupul lui Igor Dodon, de care AIE are nevoie pentru a alege şeful statului, a declarat că nu ştie despre cine este vorba şi că urmează să examineze candidatura acestuia, atunci când va fi propusă. Alegerile prezidenţiale vor avea loc la 16 martie.

Nicolae Timofti s-a născut la 22 decembrie 1948, în satul Ciutuleşti, raionul Soroca şi a urmat Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din R. Moldova (1967-1972). În perioada 1974-1976, a lucrat în calitate de consultant superior la Ministerul Justiţiei, iar la 11 aprilie 1976 a fost ales judecător în fostul raion Frunze, de unde a fost transferat în 1980, ca judecător la Judecătoria Supremă. În iunie 1990, Timofti a fost ales vicepreşedinte al Judecătoriei Supreme. După reformarea sistemului judecătoresc, în 1996, el a fost numit preşedintele Curţii de Apel, funcţie din care a fost destituit în decembrie 2001. Din 1996 şi până în prezent, el este preşedinte al Asociaţiei Judecătorilor din R. Moldova. Nicolae Timofti este cunoscut ca o persoană cu viziuni progresiste, pro-europene şi care pledează pentru o societate bazată principii democratice, cu o economie de piaţă, pentru un stat bazat pe drept, în care drepturile omului să fie garante şi apărate în mod real. Nicolae Timofti este căsătorit şi are trei copii.

AMENINŢARE LA TIRASPOL Liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, a fost amenințat cu moartea prin telefon, a anunţat biroul de presă al administraţiei transnistrene, precizând că apelurile au fost iniţiate din R. Moldova. Ameninţările s-ar fi intensificat după tentativa de asasinare a liderului regiunii separatiste georgiene Abhazia, Alexandr Ankvab, în 22 februarie 2012. Din cauza lipsei unei colaborări cu autoritățile de la Chișinău, posesorii numerelor de telefon care ar fi lansat ameninţările nu au fost identificați. În 22 februarie, convoiul preşedintelui regiunii Abhazia a fost atacat. Alexandr Ankvab nu a fost rănit însă una dintre gărzile sale de corp a fost ucisă, când un dispozitiv artizanal a explodat la marginea drumului pe care circula coloana oficială.



12