Lăcomia asigurătorilor otrăvește legea RCA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
ASF, paznic la... lupi

Lăcomia asigurătorilor otrăvește legea RCA

Economie 07 Aprilie 2016 / 18:58 1155 accesări

Șeful ASSAI, Cristian Muntean: „Consiliul ASF, plătit regește din bani publici, protejează doar interesele financiare ale asigurătorilor“

Șeful ASSAI, Cristian Muntean: „Consiliul ASF, plătit regește din bani publici, protejează doar interesele financiare ale asigurătorilor“

Mare minune dacă legea RCA vede lumina zilei într-o formă care să-i avantajeze măcar puțin pe români. Acum, lucrurile merg cam așa - se face o dezbatere, la care vin, pe de-o parte, ASF, asigurătorii, și, pe de altă parte, cei interesați ca legea să fie democratică și să nu le îngrașe conturile asigurătorilor. Se fac propuneri. Ele sunt acceptate unanim. Apoi, ASF merge să redacteze legea și să o transmită Parlamentului. Doar că toate punctele propuse de tabăra B dispar ca prin minune din actul normativ... Așa că se face o sesizare și se reia procesul. Nu de alta, dar parcă nu-i OK ca procedura de constatare a daunelor, spre exemplu, să fie scoasă din lege, nu-i așa?

ANTI-ROMÂN Legea RCA, în noua sa variantă, este un cadou otrăvit, cu accente anticonstituționale, care îi defavorizează grav pe clienții firmelor de asigurări, spune președintele asociației service-urilor (ASSAI), Cristian Muntean. ASSAI a sesizat Parlamentul și a transmis mai multe propuneri de modificare a legii - „Este doar o variantă cosmetizată a unui proiect de lege menit să protejeze în continuare interesele financiare ale corporațiilor din asigurări. Este a doua oară când toți participanții la dezbateri (inclusiv membrii ASF) cad de acord asupra unor propuneri; dar, în consiliu la ASF, ele sunt înlăturate, iar legea ajunge-n Parlament într-o formă acceptată de firmele de asigurări“. În opinia sa, consiliul actual al ASF și-a atins limitele, fiind incapabil să genereze reforma celui mai important segment din asigurări (polița RCA - n.r.). El are două propuneri - fie e dat afară întregul consiliu, fie zboară șeful ASF, Mișu Negrițoiu. Muntean remarcă și asemănarea dintre ASF și BNR - „Se văd unele reflexe anti-cetățean și pro-multinaționale. ASF apără asigurătorii, iar BNR sprijină bancherii, făcând lobby puternic împotriva legii dării în plată“.

AMENZI? NOPE! ASSAI dă și câteva exemple de prevederi anti-client din forma curentă a legii RCA. Spre exemplu, legea prevede excluderi de la plata daunelor în diverse situații în care păgubitului nu i se mai aplică prezumția de nevinovăție (care nu-i „decât“ un principiu constituțional...). Și procedura de constatare a daunelor a fost eliminată din lege, ASF dorind ca acest aspect să fie stabilit prin norme. „Modul defectuos de constatare a daunelor cauzează cele mai mari probleme posesorilor de autoturisme. Și fix asta a omis, în mod deliberat, arbitrul pieței de profil“, notează Muntean. Alte probleme apar la penalitățile aplicate asigurătorilor care nu achită daune - ele au fost... înjumătățite. Și-n plus, victimele accidentelor de circulație primesc despăgubiri reduse pe RCA. Cât despre sancțiunile pe care le dă ASF - totul este decis de consiliul ASF. Cum? Naiba știe! „Iar asta întreține corupția. Cât să plătească firma X? Păi e simplu: o amendă mică, plus o șpagă grasă. Și când te gândești că acești indivizi sunt plătiți regește din bani publici...“, conchide Cristian Muntean.

Taguri articol


12