Lansare de carte la Biblioteca Județeană Constanța: „Putin – obsesia imperiului” de Armand GOȘU

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Lansare de carte la Biblioteca Județeană Constanța: „Putin – obsesia imperiului” de Armand GOȘU

Cultură 30 Martie 2023 / 13:09 11167 accesări

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman" Constanța,în colaborare cuEditura PoliromșiLitoral TVorganizeazăVineri, 7 aprilie 2023, la ora 17:00,înAula Bibliotecii,o masă rotundă cu prilejul lansării cărții„Putin – obsesia imperiului"(Editura Polirom, 2022), a politologuluiArmand GOȘU, conferențiar universitar al Facultății de Științe Politice, Universitatea din București, în dialog cu istoricul și criticul literarprof. univ. dr. habil. Angelo MITCHIEVICI, directorul Bibliotecii. Sesiunea de întrebări și răspunsuri care va urma acestui dialog va fi moderată delect. univ. dr. Enache TUȘA, care va fi amfitrionul și partenerul de dialog al scriitorului.

Bun cunoscător de limba rusă, cu un doctorat susținut în istoria Rusiei, la Moscova, cercetător de reputație internațională, corespondent la Moscova pentru Radio BBC, în anii 1995, 1998 și 1999-2000, coordonator de programe la Institutul Român de Istorie Recentă (2002-2004), profesorulArmand GOȘUeste unul dintre kremlinologii remarcabili, predând istoria politică a Rusiei și a URSS, istoria politicii externe și a diplomației sovietice, evoluții în fostul spațiu sovietic și introducere în istoria serviciilor secrete sovietice, la Facultatea de Științe Politice a Universității din București.

În acest sens, este autorul unor cărți de referință despre Uniunea Sovietică, Rusia de dinainte de revoluția bolșevică și cea de după destrămarea Uniunii Sovietice, dar și despre România și provocările politice în context regional:„Euro-falia. Turbulențe și involuții în fostul spațiu sovietic"(Curtea Veche Publishing, 2016),„Democrația sub asediu. România în context regional"(coordonator, împreună cu Alexandru Gussi, Corint, 2019),„Istoria comunismului din România", vol. III:Documente. Nicolae Ceaușescu (1972-1975)(coeditor, Polirom, 2016),„Rusia, o ecuaţie complicată"(Polirom, ed. I, 2021, ed. a II‑a, 2022),„Între Napoleon și Alexandru I. Contextul internațional al anexării Basarabiei"(Polirom, 2022).

„Putin-obsesia imperiului"grupează articolele scrise pe parcursul a aproape unui deceniu și jumătate, pe platformaContributors, în revista22, marcând astfel o întreagă problematică a evoluției către dictatură a Rusiei putiniste și a declanșării, pe data de 24 februarie 2022, a războiului cu Ucraina. Este remarcabilă profunzimea analizelor pe care istoricul le face unor contexte diverse, de la diplomație și geopolitică, la destinul unor cărți și unor curente de idei privitoare la istoria Rusiei, sau a unor intelectuali publici. În fond, cum se explică lipsa de previziune a decidenților politici occidentali? Cum și-a construit Putin strategia de reconfigurare a imperiului sovietic? Care este regia balansului dintre restaurație și reformă în Rusia? Cum ne facem o idee despre ceea ce este Rusia actuală? Ce reprezintă ideea imperială rusă în secolul XXI și care sunt implicațiile ei? Cum putem contracara războiul informațional, propaganda pusă în mișcare de Rusia revizionistă în Europa, precum și în România postcomunistă? Cartea lui Armand Goșu are aproape relevanța unui jurnal politic la zi, unde fiecare eveniment este urmărit deopotrivă în ceea ce îl înscrie în istoria rusă, în ceea ce-l generează și în efectele pe care le creează. Nu îmi pot imagina un tablou mai lucid al situației actuale.

Masa rotundă se încheie cu o sesiune de întrebări și răspunsuri moderată delect. univ. dr. Enache TUȘA,de la Universitatea „Ovidius" din Constanța și de o sesiune de autografe.

Intrarea este liberă.Ştiri recomandate

12