Liberalii au rupt USL

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fericire suspectă Anunţ cu surle şi trâmbiţe

Liberalii au rupt USL

 "Dacă sunt al dracului, mă întâlnesc de 120 de ori cu Băsescu fără să informez pe nimeni!" - Crin Antonescu
Eveniment 26 Februarie 2014 / 00:00 2661 accesări

Ştiţi cum a început conferinţa de presă de aseară, conferinţă susţinută de penelişti într-o atmosferă de sărbătoare, cu zâmbete, pufneli în râs, fericire maximă, aroganţă, ironii ieftine, penibil, nepăsare? A început cu, cităm din Crin Antonescu: “Nu e păcat că un Guvern se rupe…”. Şi ştiţi cum s-a încheiat (în aceleaşi zâmbete, râsete, glumiţe şi ironii)? S-a încheiat cu, cităm tot din Crin Antonescu: „Dacă sunt al dracului, mă întâlnesc de 120 de ori cu Băsescu fără să informez pe nimeni!“. Aceasta este expresia libertăţii penelistului Antonescu, pe care era cât pe ce să-l votăm ca preşedinte al României. Şi, dacă tot nu vă vine să credeţi, să repetăm: scena incredibilă pe care s-a desfăşurat acest parcurs discursiv a fost orchestrată de însuşi preşedintele PNL, Crin Antonescu. O imagine urâtă, oglindită în luciul grotesc al minciunii în care au crezut 7,4 milioane de români care au validat, prin votul lor, ideea unei alianţe care ar fi trebuit să lupte împotriva lui Băsescu. N-a fost aşa. Mai mult decât atât, Antonescu, un om politic care a schimbat brusc macazul cu 180 de grade, ne-a arătat nouă, alegătorilor, o faţă ciudată, schimonosită, poate cea adevărată, şi în aceeaşi atmosferă de teatru absurd, fiind într-o vervă deosebită, preşedintele PNL ne-a anunţat, printre alte zâmbete şi râsete, că este deschis la ORICE alianţă şi că la fel sunt şi peneliştii din teritoriu. Cum a fost posibil aşa ceva? Simplu: de la un Băsescu nefrecventabil, aflăm că, de fapt, Antonescu l-a frecventat, şi nu o dată sau de două ori, ci de mai multe, de la „n-am ştiut de pactul de coabitare”, aflăm că, de fapt, ştia, de la „nu m-a sunat Ponta”, aflăm că, de fapt, îl sunase, de la „da” pentru Legea amnistiei, acum e „nu“, de la „pumn în gura presei”, acum e „scrieţi dvs. despre DNA, pentru că puteţi” şi tot aşa... Tăriceanu a fost nepoliticos pentru că n-a fost de acord cu preşedintele PNL în ce priveşte ruperea USL, steagurile albe ridicate de Ponta de-a lungul perioadei de criză din USL au fost „tentative de mituire politică”, alegerea de a rupe USL a fost „dureroasă, dar simplă” şi absurdul poate continua. Antonescu îi cere lui Ponta demisia din funcţia de premier pentru că a ajuns acolo susţinut de USL, dar când este întrebat cum a ajuns el în funcţia de preşedinte al Senatului, spune doar că „aceasta este o funcţie importantă”. Nu se pune problema să-şi dea demisia. Un PNL în opoziţie va face ca scena politică să devină cu atât mai interesantă, însă, din păcate, singura opoziţie actuală este cea dictată de Băsescu. O nouă structură combinată în opoziţie înseamnă pentru PNL trădarea celor 7,4 milioane de alegători, oricâte fraze ar inventa şi orice motive ar invoca. Iar celebra (deja) frază „Dacă sunt al dracului, mă întâlnesc de 120 de ori cu Băsescu fără să informez pe nimeni!“ nu este deloc de natură să ne liniştească. Vom mai comenta!

Alina CRISTEA

alina.cristea@telegrafonline.ro

USL, LA PARTAJ Trei ani şi 21 de zile. Atât a durat Uniunea Social Liberală (USL), în care românii şi-au pus speranţa. Din păcate, misiunea înfiinţării USL, aceea de a reprezenta o alternativă faţă de politica dictatorială a lui Traian Băsescu, a fost uitată rapid, iar jocurile politice ale preşedintelui PNL, Crin Antonescu, din ultima perioadă au fost mai presus de interesele a milioane de români. Practic, ceea ce a dorit Antonescu s-a întâmplat: USL s-a rupt. Încă nu oficial, dar formal - da, pentru că, ieri seară, Delegaţia Permanentă a PNL a votat cu o majoritate covârşitoare ieşirea liberalilor de la guvernare. După o şedinţă de aproape trei ore, Crin Antonescu a anunţat că 187 de delegaţi, din 195, au votat ieşirea de la guvernare. În plus, în şedinţa Delegaţiei Permanente s-au mai adoptat alte trei rezoluţii: solicitarea demisiei premierului Ponta, acordarea libertăţii tuturor aleşilor locali de a negocia majorităţi la nivelul consiliilor judeţene şi al consiliilor locale fără restricţii de la centru şi înaintarea demisiei tuturor miniştrilor şi secretarilor de Stat aparţinând PNL. Practic, prin gestul lor, liberalii trec în opoziţie, lăsând frâiele guvernării în cârca PSD.

SEMNALE Ziua despărţirii a început când zeci de reprezentanţi ai PNL din teritoriu i-au ascultat dorinţa şefului lor de partid, susţinând foarte clar ieşirea de la guvernare. Un alt semnal clar de despărţire l-au dat tot ieri şi senatorii liberali, care au votat cu voioşie, cot la cot cu PDL, împotriva proiectelor propuse de PSD. Se bucurau precum copiii, chicoteau şi aruncau cu hârtiile în sus. În acelaşi timp, la Camera Deputaţilor, liderul PNL, George Scutaru, anunţa, după votul final asupra unor proiect de lege, că este ultimul moment în care PSD şi PNL sunt de aceeaşi parte a baricadei. În mulţimea liberală care ţipa ca PNL să iasă de la guvernare, au existat totuşi voci care au îndemnat la calm şi la continuare. Una este cea a lui Călin Popescu Tăriceanu, care a spus că ruperea USL este o mare greşeală, iar PNL va înşela aşteptările electoratului. De altfel, Tăriceanu, Radu Stroe şi Ioan Ghişe au fost trei dintre cei şase care au votat în Delegaţia Permanentă împotriva ruperii USL. De asemenea, un alt liberal care s-a opus politicii lui Antonescu a fost senatorul Sorin Ilieşiu, dar care, din cauza declaraţiilor anti-Antonescu, a plătit scump. Pentru îndrăzneala sa, el a fost exclus, ieri seară, cu şuturi din PNL. Nici măcar apelul premierului Victor Ponta de a continua proiectul politic numit USL nu a fost luat în considerare de liberali. Pentru a demonstra că le face toate concesiile, preşedintele PSD a spus că acceptă toate propunerile liberalilor, inclusiv pe Klaus Iohannis. Ba mai mult, şeful Executivului a anunţat că inclusiv preşedintele PC, Daniel Constantin, a renunţat la ideea de a mai fi vicepremier. Nimic din toate astea nu i-a convins pe liberali să mai rămână în USL. Peneliştii au ţinut-o una şi bună. De fapt, indiferent ce propuneri ar fi făcut premierul Ponta, peneliştii ar fi refuzat. Asta a devenit, din păcate, un fapt după conferinţa de presă de aseară, susţinută de preşedintele PNL, Crin Antonescu.

„DIVIDE ET IMPERA” Mulţi analişti şi comentatori politici au spus că adevăratul artizan al despărţirii dintre PNL şi PSD este chiar şeful statului, care este adevăratul câştigător al acestei rupturi. Traian Băsescu a făcut orice a fost posibil ca USL să se dezmembreze, iar pentru a reuşi acest lucru s-a împrietenit brusc cu Crin Antonescu, ademenindu-l cu tot felul de vorbe dulci. Aşa se explică şi modul dubios de a se comporta al preşedintelui PNL, infantil chiar, acesta ţinând aseară să ne explice că el se întâlneşte cu Băsescu de oricâte ori vrea el şi că nu trebuie să dea socoteală jurnaliştilor de la Antena 3. Însă, dacă şeful liberalilor crede că Băsescu îl va susţine în demersul său de a ajunge preşedintele ţării, se înşală amarnic. Unii politicieni au spus că acest tip de gândire este chiar infantilism politic. Liberalii trebuie să-şi amintească faptul că, în 2006, Băsescu a dorit chiar desfiinţarea PNL. Acum, dacă PNL se va înhăma din nou la drum cu Traian Băsescu, nu putem spune decât că liberalii dau dovadă de masochism. Însă, cum în politică aproape totul e posibil, vechile duşmănii se pot şterge uşor cu buretele.

UDMR, ÎN CĂRŢI Părăsiţi de liberali, social-democraţii trebuie să se orienteze rapid pentru a forma o majoritate în Parlament, capabilă să guverneze ţara. În acest sens, USD (PSD, PC şi UNPR) a demarat deja negocierile cu UDMR pentru susţinerea în Parlament a noului Guvern, Uniunea urmând să primească un post de vicepremier şi două portofolii. Potrivit unor surse apropiate discuţiilor, preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, ar urma să ocupe funcţia de viceprim-ministru şi, concomitent, postul de ministru al Culturii, pe care l-a mai deţinut. În ceea ce priveşte cel de-al doilea portofoliu, negocierile privesc faptul ca UDMR să preia fie Ministerul Sănătăţii, caz în care ministru ar urma să fie Cseke Attila, care a mai deţinut acest fotoliu, fie Ministerul Mediului, ministru urmând să fie Attila Korodi, care a mai deţinut şi el acest post. Întrebaţi dacă sunt interesaţi de guvernare, fostul senator UDMR Gyorgy Frunda, consilier al premierului, afirmă că este în interesul comunităţii maghiare ca UDMR să participe activ la guvernare, respectiv cu miniştri în Guvern.

Blaga: „Mai vedem” dacă îl susţinem pe Antonescu la prezidenţiale

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, ieri, că partidul pe care îl conduce va face opoziţie faţă de un Guvern USD, iar formaţiunea sa nu va semna o moţiune iniţiată de PNL şi nu îl va susţine pe Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale. „Noi suntem în acest moment în opoziţie şi faţă de Antonescu, şi faţă de Ponta. Vom fi în opoziţie cu puterea, normal, dar nu credem în domnul Antonescu. Daţi-mi un singur motiv să credem că s-au certat pentru cetăţeanul român (...) Ei s-au certat pentru scaune, dar asta a fost doar în ultima fază“, a spus Blaga la Realitatea TV. El a lăsat, totuşi, să se înţeleagă că democrat-liberalii sunt dispuşi la colaborări „punctuale“ în Parlament. „Noi facem opoziţie pentru binele ţării. Am făcut până acum USL-ului, o să facem de acum înainte USD-ului şi cu cine va constitui Guvernul în continuare. Sigur că în orice Parlament există colaborări punctuale. Şi vă dau exemplul de astăzi (ieri - n.r.), când PNL a fost alături de noi (hăhăindu-se, aplaudând, aruncând cu hârtiile în sus şi amuzându-se copios, ca nişte adevăraţi „aleşi”, potrivit Gabrielei Vrânceanu Firea - n.r.)“, a mai spus Blaga. Liderul PDL îi atrage atenţia lui Antonescu că dacă se comportă frumos până la europarlamentare... „mai vedem” în ce priveşte susţinerea la prezidenţiale.

Tatian IORGA

tatian.iorga@telegrafonline.ro



12