Liderii europeni, îndemnaţi să susţină integritatea teritorială a Georgiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Liderii europeni, îndemnaţi să susţină integritatea teritorială a Georgiei

Externe 23 Septembrie 2009 / 00:00 395 accesări

Liderii europeni sînt îndemnaţi să evite repetarea greşelilor istorice şi să susţină integritatea teritorială a Georgiei, în contextul crizelor separatiste din Osetia de Sud şi Abhazia, potrivit unei scrisori semnate, printre alţii, de Vaclav Havel şi Valdas Adamkus, transmite ”The Guardian”.

”În condiţiile în care Europa îşi aminteşte de ruşinea Pactului Ribbentrop-Molotov din 1939 şi de Acordul de la Munchen din 1938, în contextul în care Europa se pregăteşte să celebreze căderea Zidului Berlinului în 1989, apare o întrebare: Am învăţat din lecţiile istoriei? Putem evita repetarea greşelilor care au umbrit secolul XX?”, subliniază Vaclav Havel. ”Privind Europa de astăzi, devine din ce în ce mai clar că istoria nu a ajuns la capăt şi că rămîne tragică. La 20 de ani după emanciparea a jumătate din continent, un nou zid este construit în Europa, de data aceasta, pe teritoriul suveran al Georgiei”, explică fostul preşedinte al Cehiei. ”Acest lucru reprezintă o mare provocare pentru cetăţenii, instituţiile şi guvernele Europei. Putem accepta ca frontierele unei ţări mici să fie schimbate unilateral prin forţă? Vom tolera anexarea de facto a unor teritorii de către o mare putere? Îi îndemnăm pe liderii celor 27 de state UE să stabilească o strategie activă prin care să ajute Georgia să îşi redobîndească pe cale paşnică integritatea teritorială şi să obţină retragerea trupelor ruseşti staţionate ilegal pe teritoriul georgian. Nimeni nu doreşte o confruntare cu Rusia sau o revenire la atmosfera ostilă a Războiului Rece. Dar, este la fel de esenţial ca UE să transmită un mesaj clar şi lipsit de echivoc actualei conduceri a Rusiei. În contextul în care comisia înfiinţată de UE şi condusă de Heidi Tagliavini pregăteşte raportul privind cauzele conflictului ruso-georgian, îndemnăm statele europene să îşi amintească de lecţiile dureroase ale trecutului recent”, insistă Vaclav Havel.

Scrisoarea deschisă este semnată, printre alţii, de fostul preşedinte ceh Vaclav Havel, de fostul preşedinte lituanian Valdas Adamkus, de fostul premier eston Mart Laar, fostul preşedinte lituanian Vytautas Landsbergis şi de Daniel Cohn Bendit, co-preşedinte al Alianţei Europenilor Liberi/Verzilor.

SUA cer Georgiei să dea dovadă de ”răbdare strategică”

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, l-a sfătuit pe preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, să dea dovadă de ”răbdare strategică” pe tema Abhaziei şi Osetiei de Sud. ”Hillary Clinton, care a insistat asupra susţinerii republicii caucaziene de către Washington, a dat asigurări că nu există nicio soluţie pe termen scurt la problema desprinderii celor două teritorii separatiste şi cel mai bun mod de a progresa este răbdarea strategică”, a explicat Philip Gordon, un oficial al Departamentului de Stat, însărcinat cu probleme europene. ”Pentru SUA, căutarea unei soluţii imediate sau militare la această problemă ar fi o eroare strategică”, a insistat el.

Şeful diplomaţiei americane s-a întîlnit cu liderul georgian în cadrul întîlnirilor bilaterale, favorizate de Adunarea Generală ONU la New York. Luînd pentru scurt timp cuvîntul în faţa presei înainte de întîlnire, ea l-a asigurat pe Saakaşvili că ”SUA fac eforturi astfel încît Rusia să respecte armistiţiul din 2008 şi pentru ca, în final, să vă puteţi regăsi frontierele ţării voastre aşa cum ar trebui să fie ele”. Preşedintele georgian i-a mulţumit lui Clinton, salutînd ”claritatea morală şi viziunea strategică privind rolul pe care SUA urmează să-l aibă în regiune”. Doar Rusia, Venezuela şi Nicaragua recunosc suveranitatea celor două teritorii separatiste georgiene. Moscova le-a recunoscut independenţa, după războiul ruso-georgian din august 2008, pentru obţinerea controlului asupra Osetiei de Sud.

Potrivit lui Gordon, Hillary Clinton a evocat, în timpul întrevederii cu Mihail Saakaşvili, ”progresele pe care le-a făcut Georgia în domeniul democratic”, subliniind în acelaşi timp că ”SUA speră că vor fi realizate progrese suplimentare, în special în materie de independenţă judiciară, libertate a presei şi cod electoral”.



12