Maestra Marii Loje Feminine Francmasone din România, dr. Anca Nicolescu, a conferenţiat la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Maestra Marii Loje Feminine Francmasone din România, dr. Anca Nicolescu, a conferenţiat la Constanţa

Cultură 01 Iulie 2006 / 00:00 5306 accesări

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie a găzduit, joi seară, o conferinţă cu tema "Istoria şi esenţa franc-masoneriei feminine de rit scoţian antic şi acceptat în România", susţinută de marea maestră a Marii Loje Feminine din România, dr. Anca Nicolescu. La eveniment au participat directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, dr. Constantin Chera, Consulul General al Greciei la Constanţa, Excelenţa Sa Taxiarchis - Aghis Christopoulos, precum şi istorici constănţeni. Conferinţa a fost organizată pentru a marca 85 de ani de la înfiinţarea masoneriei feminine de rit scoţian antic şi acceptat în România, iar participanţii la manifestare au aflat informaţii despre apariţia ritului scoţian antic şi acceptat, precum şi despre obiectivele franc-masoneriei feminine în România.

După o scurtă prezentare istorică a masoneriei, care îşi are originile în vechile culturi ale lumii, egipteană, greacă şi romană, unde exista obiceiul reuniunii unor oameni în jurul unui maestru considerat superior, cu scopul mărturisit de a dezvolta capacitatea de a cunoaşte şi de a transmite altora cunoştinţe dobîndite, dr. Anca Nicolescu a precizat că cea mai mare parte a concepţiilor din perioada de început a masoneriei se regăsesc şi în actualele principii ale franc-masoneriei din întreaga lume. Ca şi în prezent, masonii se numeau între ei fraţi şi respectau reguli interioare stabilite de toţi membrii grupării. "Doctrinele, ritualurile şi tradiţiile cavalerişti ale Ordinului Templierilor, pe de o parte, şi organizarea confreriilor profesionale, pe de altă parte, au lăsat o puternică amprentă asupra a ceea ce avem astăzi şi au contribuit, cu siguranţă, la bazele cavalereşti şi spirituale ale masoneriei moderne", a explicat marea maestră a Marii Loje Feminine din România, dr. Anca Nicolescu.

În România, masoneria a început să cîştige primii adepţi în anul 1730, la Braşov, şi în 1734, la Galaţi. Franc-masoneria românească a preluat simbolurile marilor grupări din lume, masonii transmiţînd regulile din generaţie în generaţie. Azi, Marea Lojă Feminină a României practică ritul scoţian antic şi acceptat, iar din 2006, Marea Lojă Feminină face parte din mai multe lanţuri de loje internaţionale, cu care a semnat tratate de amiciţie. Ritul antic şi acceptat reprezintă, de fapt, Constituţia franc-masoneriei, publicată, pentru prima dată, în 1722, de James Anderson. În discursul său, dr. Anca Nicolescu le-a oferit participanţilor şi date despre posibilitatea înscrierii în rîndul membrilor Marii Loje Feminine a României. Cei care doresc acest lucru trebuie să prezinte o cerere scrisă, în care să explice motivele pentru care doresc să adere la acest grup. Dacă membrii Lojei ajung la concluzia că persoana respectivă este pregătită să caute toleranţa şi să împărtăşească un ideal de egalitate şi fraternitate, aceasta este acceptată. "Masoneria este un ordin iniţiatic, la care se aderă în plină libertate, metodele sale sprijinindu-se pe studiul simbolurilor şi al filosofiei, fiind o alianţă universală, bazată pe solidaritate. Marea Lojă Feminină a României are ca ţel perfecţionarea umanităţii. În acest scop, membrele ei lucrează pentru îmbunătăţirea continuă şi constantă a condiţiei umane şi în toate împrejurările, obligaţiile se extind asupra tuturor membrilor umanităţii", a concluzionat marea maestră a Marii Loje Feminine din România, dr. Anca Nicolescu.



Ştiri recomandate

12