Malpraxis-ul, un nou cadru legislativ!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Malpraxis-ul, un nou cadru legislativ!

Social 29 Iulie 2008 / 00:00 704 accesări

Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) a iniţiat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii (modificarea dispoziţiilor privind malpraxisul). Reprezentanţii ministerului spun că prin proiectul de act normativ se urmăreşte: analizarea cazurilor complexe de malpraxis de către mai mulţi experţi; plata anticipată de către societatea de asigurări a expertizelor necesare soluţionării cauzelor de malpraxis; participarea unui reprezentant al societăţii de asigurări la dezbaterile comisiei de malpraxis. Cazurile complexe de malpraxis vor fi analizate de o comisie naţională de experţi, şi nu de una judeţeană ca pînă acum, pentru a evita cazurile de incompatibilitate şi a da posibilitatea mai multor experţi din aceeaşi specialitate să analizeze cazurile dificile. De asemenea, se completează articolul 671 cu un nou alineat, care stabileşte că expertizele necesare soluţionării acestor cazuri se plătesc anticipat de către societatea de asigurări la care a fost încheiată poliţa de asigurare de către medicul cercetat şi vor fi recuperate de la partea care a solicitat declanşarea procedurilor dacă ancheta nu stabileşte vinovăţia medicului. La articolul 672 se introduce un nou alineat, care stabileşte că la dezbaterile comisiei de malpraxis este invitat să participe şi un reprezentant al societăţii de asigurări. Astfel, se stabilesc premisele acordării cu celeritate a prejudiciului pretins de persoana vătămată. Se are în plan şi alcătuirea unui cadru împăcării părţilor, fără a mai fi nevoie de intervenţia instanţelor de judecată, potrivit noilor modificări. Personalul medical răspunde civil pentru prejudiciile produse din eroare, care includ şi neglijenţa, imprudenţa sau cunoştinţe medicale insuficiente în exercitarea profesiunii, prin acte individuale în cadrul procedurilor de prevenţie, diagnostic sau tratament. De asemenea, personalul medical răspunde civil pentru prejudiciile produse în exercitarea profesiei şi atunci cînd îşi depăşeşte limitele competenţei, cu excepţia cazurilor de urgenţă în care nu este disponibil personal medical care are competenţa necesară. Potrivit proiectului, limitele maxime ale despăgubirilor de asigurare se stabilesc de către MSP şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), după consultarea asociaţiilor profesionale din domeniul asigurărilor, dar şi a Colegiului Medicilor din România.

Comisia poate fi sesizată de persoana sau, după caz, reprezentantul legal al acesteia, care se consideră victima unui act de malpraxis săvîrşit în exercitarea unei activităţi de prevenţie, diagnostic şi tratament, succesorii persoanei decedate ca urmare a unui act de malpraxis imputabil unei activităţi de prevenţie, diagnostic şi tratament, MSP sau instituţiile din subordinea acestuia, cît şi de către managerul spitalului în a cărei structură îşi desfăşoară activitatea medicul, potrivit proiectului legislativ. Comisia desemnează, prin tragere la sorţi, din lista naţională a experţilor un grup de experţi sau un expert, în funcţie de complexitatea cazului, însărcinat cu efectuarea unui raport asupra cazului.

Comisia specială de anchetă a cazurilor grave de malpraxis este formata din 11 membri, din care cinci reprezentanţi ai MSP care vor fi nominalizaţi prin ordin al ministrului şi vor putea face uz de dreptul de veto. Ceilalţi membri vor fi nominalizati de Colegiul Medicilor din România. În situaţia în care comisia specială constată culpa medicală gravă, aceasta sesizează Comisia de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis, sau organele de cercetare penală prevăzute de lege. Precizăm că MSP, în parteneriat cu un post de radio naţional, a propus o dezbatere publică pe această temă. În prezent, va fi publicată forma iniţială precum şi o serie de propuneri, în rubrica ataşată la proiect, în vederea unei dezbateri, conform legii transparenţei decizionale. Urmează ca la finele lunii august să fie afişat proiectul definitiv care va fi înaintat Guvernului spre aprobare, iar ulterior va fi trimis la Parlament. Proiectul va fi afişat pe site-ul MSP, la rubrica “transparenţa decizonală”, în vederea supunerii dezbaterii publice în perioada 28 iulie - 27 august. MSP va afişa sub denumirea “alte propuneri”, observaţiile primite la proiect.



12