Mănăstirea Sfîntul Andrei, sub asaltul cîtorva zeci de mii de pelerini

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mănăstirea Sfîntul Andrei, sub asaltul cîtorva zeci de mii de pelerini

Eveniment 01 Decembrie 2006 / 00:00 810 accesări

Situată la trei kilometri de drumul care leagă Constanţa de Ostrov, în pădurea de lîngă localitatea Ion Corvin, mănăstirea „Sf. Andrei” este închinată celui care a propovăduit pentru prima dată Cuvîntul lui Dumnezeu pe meleagurile noastre, ocrotitorul şi creştinătorul poporului român. Un loc binecuvîntat de Dumnezeu, dar osîndit de oameni, însă care a dăinuit dincolo de vitregiile la care a fost supus de migratorii din vechime, ocupaţiei otomane sau prigoanei religioase din vremea comuniştilor. Peştera săpată în adîncul muntelui este consemnată în tradiţia religioasă ca locul în care Apostolul a trăit pe timpul activităţii sale misionare în Scythia Minor, dar şi unde i-a botezat şi creştinat pe strămoşii noştri. La fel ca în fiecare an, mii de oameni din toate colţurile ţării, dar şi din străinătate, au sosit, ieri, de praznicului Întîiului chemat între Apostoli, în pelerinaj la mănăstirea dobrogeană. Unii au venit cu o seară înaninte şi au dormit sub cerul liber, chiar în curtea mănăstirii, însă cei mai mulţi au ales să fie prezenţi la sărbătoare chiar de la primele ore ale dimineţii. Oamenii au mers ca într-o procesiune desprinsă parcă din primele secole creştine, la cel mai important moment care a precedat Sfînta Liturghie: botezul unei femei musulmane la Izvorul Sfîntului Andrei. Însoţit de alaiul de preoţi şi oameni curioşi să vadă miracolul săvîrşit cîndva de Ioan Botezătorul în apele Iordanului, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a oficiat momentul solemn şi i-a acordat proaspăt convertitei numele patronului spiritual al românilor. „Creştinarea acestei prietene de familie, Ali Elmas, acum botezată Andreea, a fost posibilă datorită insistenţei soţului meu care a vrut ca femeia să urmeze tradiţia fraţilor săi şi să treacă la credinţa lui Hristos”, a povestit Alina Peţoacă, naşa femeii. Vizibil emoţionată de experienţa trăită, femeia s-a mărginit să spună că şi-a urmat chemarea credinţei. „Soţul meu este creştin, copilul nostru care a trecut prin multe suferinţe şi necazuri a fost botezat în credinţa în Iisus, aşa că acest moment nu face altceva decît să împlinească dorinţa mea de a mă converti la această religie”, a spus Andreea Elmas.

Odată cu primirea înaltelor feţe bisericeşti din Bulgaria, arhiepiscopii din Vidin, Ruse şi Durostorum, dar şi a ierahilor români din mai multe judeţe ale ţării, conduşi de IPS Gurie al Gorjului, s-a trecut la cel de-al doilea moment important al zilei. Aşa cum obişnuieşte tradiţia ultimilor ani, înaintea Sfintei Liturghii, a fost oficiat botezul a şapte copii proveniţi din centrele de plasament din Hîrşova şi Cernavodă, acţiune organizată de Fundaţia „Andrei Şaguna”, graţie eforturilor preşedintelui organizaţiei, prof. univ. dr. Aurel Papari. Acţiunea a atras importante personalităţi ale vieţii politice româneşti, una dintre dintre figurile proeminente care au năşit copiii orfani, fiind vicepremierul Bogdan Pascu. „Am ales să botez o fetiţă şi un băiat, însă consider că un astfel de gest creştinesc trebuie urmat de fiecare dintre noi. Este un lucru pe care l-am făcut din suflet, îmi aduce multă mîndrie, iar dacă aş mai avea ocazia nu aş renunţa să o fac încă o dată”, a declarat Bogdan Pascu.

Miile de pelerini au spart cordoanele forţelor de ordine

Dacă la primele ore ale dimineţii cu greu puteai număra peste o mie de oameni, odată cu sfinţirea Bisericii Mari a Mănăstirii Sfîntul Andrei, dar şi oficierea Liturghiei, pelerinii au început să se reverse în curtea lăcaşului de cult. Şiruri nesfîrşite de oameni, tineri, copii şi bătrîni, au mers ca într-o procesiune desprinsă parcă din primele secole creştine, înghesuindu-se să ajungă cît mai aproape de moaştele Apostolului, adăpostite în peştera în care a trăit, dar şi cele ale sfinţilor de la Adamclisi. Parcările din apropierea mănăstirii au fost blocate de miile de maşini, cei peste o sută de jandarmi şi 200 de poliţişti făcînd cu greu faţă puhoiului de peste 10.000 de oameni. Dornici să ajungă cît mai repede în apropierea grotei în care a trăit Sfîntul Andrei, oamenii au luat cu asalt barierele formate de forţele de ordine. Sub presiunea miilor de oameni care au creat adevărate ambuscade, cei cinci jandarmi de la primul filtru de control au fost aproape călcaţi în picioare. ”Daţi-vă la o parte! Aşteptăm de o zi să ajungem în faţă”, strigau oamenii gîtuiţi de oboseală şi durere. Femeile, copiii şi bătrînii au fost, pur şi simplu, spulberaţi, pentru ajutorarea răniţilor şi celor care au leşinat fiind nevoie de intervenţia voluntarilor Crucii Roşii, cît şi a personalului de pe Ambulanţă. La fel s-a întîmplat şi la intrarea în Biserica Mare, din cele cîteva sute de oameni care practicau adevărate lupte pentru a ajunge în biserică, cîteva bătrîne fiind călcate în picioare de mulţimea scăpată de sub control.

Donaţii din partea lui Gigi Becali

Cu aproape o oră înainte de încheierea slujbei, deasupra mănăstirii şi-a făcut apariţia un elicopter care, după ce a survolat peste mulţimile uimite, a aterizat în apropierea lăcaşului de cult. Spre surprinderea miilor de oameni, din elicopter şi-a făcut apariţia finanţatorul clubului de fotbal Steaua, Gigi Becali. În stilul său caracteristic, latifundiarul din Pipera a salutat credincioşii veniţi să îl întîmpine pentru a-i cere ajutorul financiar, iar apoi s-a îndreptat direct spre locul în care soborul condus de IPS Teodosie oficia Liturghia. A ascultat smerit serviciul religios, s-a închinat de cîteva ori, după care a primit din partea Înaltului ierah tomitan, o medalie şi o icoană pentru contribuţia adusă la sprijinirea vieţii religioase româneşti. Daruri asemănătoare au fost acordate atît foştilor şi actualilor rectori ai Universităţii ”Ovidius”, prof. univ. dr. Adrian Bavaru şi Victor Ciupină, dar şi fostului prefect al Constanţei, Gheorghe Martin. După ce a mulţumit organizatorilor, Becali s-a îndreptat către peştera Sfîntului Andrei, momentele de reculegere şi rugăciunile către moaştele protectorilor Dobrogei fiind urmate de un gest caracteristic patronului Stelei. Gigi Becali a scos mai multe bancnote de 500 de euro, a numărat de cîteva ori şi a introdus banii într-o cutie special amenajată. ”Aş vrea ca Sfîntul Andrei să vegheze la bunăstarea românilor, însă dacă izvorul apărut în urmă cu cîteva mii de ani din toiagul Apostolului a fost închis în 1959, vă cer să aveţi grijă ca acesta să nu se mai închidă niciodată. Trebuie să avem grijă pentru menţinerea religiei şi a icoanelor în şcoli, dar trebuie să educăm şi tinerii. Nu lăsaţi să se scoată icoanele. Este greu să mă lupt singur, însă dacă aş fi avut mai multă putere de decizie, nimeni nu ar fi îndrăznit să aducă în discuţie o asemenea problemă”, a declarat Gigi Becali.



12